Investițiile la bursă sunt caracterizate de o serie de adevăruri universale. Unul dintre aceste adevăruri e că la un moment dat acțiunile oricărei companii vor intra pe un trend descendent mai lung sau mai scurt.
Sunt multe motive pentru care acțiunile unei companii scad și e responsabilitatea investitorului să afle care sunt motivele care stau la baza acelei scăderi. Identificând motivele investitorul poate decide dacă e un moment bun să cumpere sau trebuie să vând acțiunile.
Ideea e că un investitor inteligent nu ar trebui să reacționeze imediat ce acțiunile scad dar nici să se atașeze emoțional de acțiunile unei anumite companii rămânând pe poziție oricât de proaste ar fi știrile legate de acea companie.

Decizia de a vinde acțiunile unei companii ar trebui să vină similar cu cea de a cumpăra acțiunile, prețul plătit pe acțiune nu ar trebui luat în calcul în cazul unei decizii. Decizia de păstra sau a vinde acțiunile ar trebui să se bazeze strict pe factori fundamentali sau tehnici și pe perspectivele viitoare de dezvoltare a afacerii.

Pentru a nu ajunge în situația de a deține în portofoliu de investiții poziții cu o pierdere nemarcată de -50% majoritatea investitorilor cu experiență recomandă stabilirea unui prag de pierdere asumată la care investitorii să acționeze.
Analizând curba de pierdere din graficul de mai jos puteți constata că în cazul unei pierdere de 10% este nevoie de o creștere de 11% pentru ca pierdere să fie recuperată pe când în cazul unei pierderi de 50% este nevoie de o creștere de 100%.

Cum verifici de ce scade prețul unei acțiuni?

  • Slăbiciune a piețelor globale

Bursa de la București e adeseori corelată cu celelalte piețe externe. Fiind încă o piață de frontieră și trendul general fiind de cele mai multe ori dictat de marii investitori instituționali, piața de capital Românească suferă atunci când pe piețe emergente apare un val de neîncredere ce aduce scăderi. Desigur sunt cazuri în care piața de la București este complet decorelată de la contextul internațional din cauza unor factori interni sau politici.

Per ansamblu, analizând graficele săptămânale putem observa că bursa de la București este strâns corelată cu indicele german DAX dar și cu principalii indici americani DJA sau SP500. Așadar o scădere a acțiunilor pe piața locală ar putea fi datorată unei corecții pe piețele internaționale ce-i determină pe marii investitori să fie mai prudenți și să marcheze o parte din profit.

  • Slăbiciune a sectorului

Așa cum piața per ansamblu se poate afla într-o fază de corecție și un sector întreg s-ar putea afla într-un context de piață mai dificil fapt care ar putea determina ca mai multe companii din acel sector de activitate să înregistreze corecții.

Multe sectoarelor de activitate au un ciclu în care evoluează, acesta fiind sezonier sau multi-anual, cu perioade în care vânzările explodează și perioade mai dificile în care compania se poate confrunta cu probleme de lichiditate. Ratele de dobânda, costul materialelor sau al forței de muncă și încrederea în economie sunt factori care dau indicii asupra ciclului în care se află o companie.

Rezultatele financiare ale companiilor dintr-un anumit sector pot fi afectate totodată și reglementări impuse de diverse instituții sau decidenți din sfera politicului. De exemplu, evoluția companiilor din sectorul utilităților listate la Bursa de Valori București este adeseori dictată de ANRE care stabilește tarifele reglementate de transport. Totodată, prin diverse declarații politice iresponsabile politicienii au influențat de multe ori cotațiile companiilor din sectorul bancar sau energetic creând de multe ori panică în piață.

În concluzie, înainte de a investi într-o companie un investitor ar trebui să fie conștient de specificul sectorului din care face parte compania și să determine, dacă e cazul, faza sau ciclul economic în care se află sectorul din care face parte acea companie.

Cum să-ți faci un portofoliu de investiții la bursă?

  1. Cinci tipuri de portofolii de investiții. Vezi care ti se potrivește
  2. Cum iți creezi propriul pilon de pensii?
  3. Cum investeși inteligent la bursă?
  • Contextul individual al companiei

Se întâmplă uneori ca acțiunile unei companii pe care o deținem în portofoliu de investiții să scadă în ciuda faptului că situația la nivel global arată bine și companiile din acealași sector se află pe un trend ascendent sau stagnează. În această situație avem probabil de a face cu aspecte ce țin direct de business-ul acelei companii.

Primul pas pe care un investitor îl poate face pentru a verifica cauzele unei scăderi ale acțiunilor acelei companii ar fi să intre pe site-ul bursei și să citească rapoartele publicate de acea companie: convocatorul celei mai recente adunări a acționarilor, deciziile luate în cadrul celei mai recente AGA sau orice alt document publicat de companie.

O altă modalitate rapidă de a afla cele mai recente știri legate de o anumită companie este prin intermediul secțiunii de știri de pe google. Căutând numele companiei pe Google și accesând secțiunea de știri după care aplicând un filtru pentru un intervalul de timp (30 de zile) putem descoperi cele mai recente articole publicate de presa economică ce au în centru compania de care suntem noi interesați.

Odată făcută această scurtă cercetare nu rămâne decât să analizăm dacă factorii pe care i-am identificat că ar putea cauza scăderea sunt temporari sau pot avea un efect pe o perioadă nedeterminată. Totodată, ar trebui să vedem în ce măsură factorii identificați pot afecta premisele pentru care am investit în acțiunile acelei companii.

Premisele împreună cu logica care a stat la baza investiției în acțiunile acelei companii poate fi foarte ușor consultată folosind un Jurnal de Investiții.

Jurnalul Investitorului este un produs unic pe piața din România, produs conceput de un investitor și dedicat tuturor investitorilor la Bursa de Valori București. Cea mai importantă parte a jurnalului este reprezentată de formatul înregistrărilor în jurnal. Fiecare înregistrare în jurnal obligă investitorul să evalueze compania atât din punct de vedere fundamental cât și tehnic.

În cazul în care argumentele pentru care am realizat investiția se mențin încă intacte putem lua decizia de a mări expunerea pe acea companie profitând astfel de scăderea prețului.