Fiecare investitor este unic în felul lui iar în spatele fiecărei decizii pe care o ia se află o serie de factori subiectivi, emoționali care îi influențează deciziile.

Orice investiție la bursă insemnă asumarea unui risc, iar din acest motiv fiecare investitor ar trebui să-și stabilească un set de principii, acestea având rolul de a te ghida în unversul investițiilor și de a te ajuta să găsești cele mai bune oportunități de investiții.

Ce ar trebui să conțină setul de principii de investiții?

Setul de principii a unui investitor la bursă ar trebui să raspundă la minim patru întrebări

1. Care este orizontul de tip pentru care investesc?

Definirea unui orizont de tip pentru investiții te ajută să-ți stabilești încă de la început un obiectiv spre care să faci în fiecare zi pași. Fie că dorești să investești pentru o pensie liniștită sau pentru a acumula o anumită sumă de bani,  otdată stabilit un obiectiv financiar și imobilizată o sumă de bani pentru acel obiectiv devii conștient că banii respectivi sunt plasați către acel scop așadar nu vei avea tentația de a-i folosi în alte scopuri.

2. În ce tipuri de instrumente financiare investesc?

În funcție de obiectivul stabilit și de aversiunea la risc se pot alege instrumentele financiare se pot fi utilizate către atingerea acelui obiectiv. În cazul în care îți dorești doar conservarea capitalului pentru o perioadă scurtă de timp astfel încât să nu fie erodat de inflație poți investi în instrumente cu venit fix cum ar fi titlurile de stat sau investițiile în obligațiuni. Dacă însă țintești randamente ceva mai mari și un orizont de timp mai îndelungat te poți orienta către piețele de capital sau criptomonede.

3. În ce condiții marchez profitul?

Stabilirea unui prag de Take-Profit și a unui procent maxim de alocare a banilor pe intrumente financiare te ajută să spui stop lăcomiei.

4. Marchez imediat o pierdere dacă?

Mulți investitori fac greșeala de a se îndrăgosti de o companie sau un instrument financiar și refuză să se despartă de el chiar și atunci când acesta nu mai performează la fel de bine cum o facea odată. Stabilirea unui prag de stop-loss acționează ca o plasă de siguranță salvând portofoliul tau de investiții de pierderi ce pot deveni greu de suportat.

Primii pași către investiții la bursă

  1. Cum investești 1000 lei?
  2. Câți bani poți câștiga la bursă?
  3. De câți bani ai nevoie pentru a investi la bursă?
  4. Cum investești în imobiliare cu 1 leu?

Ce calități are un investitor inteligent?

Pe lângă setul de principii este desigur foarte important ca fiecare investitor să deprindă un set minim de cunoștințe financiare și bursiere.

Pentru a descoperii cele mai bune oportunități de investiții și pentru a lua decizii în cunoștință de cauză, trebuie să știi să citești și să interpretezi situațiile financiare ale unei companii, să întelegi mecanismul de funcționare a tranzacțiilor bursiere, diferitele tipuri de ordine și calendarul dividendelor.

Un investitor inteligent trebuie să fie mereu informat

După ce ai dobândit aceste cunoștințe, înainte de a investi primii banii, trebuie să fii informat, trebuie sa fii la curent cu evenimentele politice, economice și sociale, și să încerci sa intuiești cum ar putea acestea influența evoluția diverselor instrumente financiare pe care le urmărești.

Pe piața din România există o serie de publicații financiare gratuite din care orice investitor se poate informa. Formarea unui obicei de a studia zilnic aceste publicații te poate ajuta să înțelegi mai bine mișcările pieței. Poți studia în continuare o serie de surse de informare gratuite pentru investitorii la bursă.

Un investitor inteligent este consegvent și are răbdare

Un investitor inteligent, este un investitor care are răbdare și va aștepta întotdeauna momentul oportun pentru a vinde sau a cumpăra, iar în acel moment, va avea curajul de a acționa indiferent de situația din piață.

Totodată consecvența este o altă calitate pe care un investitor ar trebui să o aibe. Consecvența de a respecta un plan de investiții odată stabilit și de a menține un jurnal de investiții.

Jurnalul de investiții este un instrument nelipsit din setul de baza a uneltelor unui investitor inteligent. Menținerea, pe termen lung a unui jurnal a investițiilor realizate, a gândurilor, deciziilor și a stării emoționale din acea perioadă, poate fi un factor esențial în procesul de educare în domeniul bursier.

Un investitor inteligent știe să-și controleze emoțiile

Prudență și cumpătare, sunt alte doua calități extrem de importante pe care orice investitor trebuie să le aibe în portofoliu.

Prețul acțiunilor se formează prin confruntarea cererii cu oferta din piață, bazându-se pe așteptările, impulsurile, emoțiile, fricile și slăbiciunile investitorilor. Investitorul trebuie să învețe să își controleze emoțiile și să-și păstreze calmul în momentele dificile pentru a nu fi atras în diferite manevre ale pieței. Este foarte important să rămână stăpân pe sine să urmze planul de investitii stabilit și să nu fi condus de tentația de a acționa conform unor știri sau zvonuri nefondate.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!