FusionCharts XT will load here!

Indicele dorește să fie un barometru a stării emoționale a investitorilor de pe bursă. Mai exact, încearcă să surprindă gradul de optimism sau de pesimism a investitorilor. Valoarea lui variază între 0 și 100 adică între panică extremă și euforie. BVB-Sentiment este inspirat după indicele Fear & Greed al celor de la CNN.

Cum interpretezi Indicele BVB-Sentiment?

Zonele de sentiment

0-2021-4546-5556-8081-100
PanicăFricăNeutruLăcomieEuforie

FusionCharts XT will load here!

Se zice că bursa este dominată de doua emoții: frică și lăcomie.

Frica/Panica:

  • Când sentimentul de frică se instalează în piață de obicei volume scad iar pretul acțiunilor marilor companii începe să scadă. În lipsa unor date încurajatoare legate de ecomomie sau rezultate financiare bune ale companiilor investitorii preferă sa stea pe cash sau să își marcheze profitul acolo unde e cazul.
  • Dacă panica se instalează, investitorii încep să vândă masiv la prețuri din ce în ce mai mici chiar și în pierdere uneori, astfel, volumele cresc iar pretul acțiunilor se prăbușește. Sentimentul de panică îi face pe investitori să nu mai țină cont de nici un fel de plan de investiții sau de date finaciare, frica de a nu pierde îi împinge la gesturi extreme.

Lăcomia/Euforia:

  • Lăcomia este sentimentul care îi face pe investitori să cumpere mai mult chiar și atunci când prețul plătit pe acțiunile anumitor companii devine cam piperat împingând în unele cazuri compania în categoria companiilor supraevaluate. Investitorii nu mai țin cont de nici un fel de date economice sau indicatori și sunt dispuși să plătească pe acțiunile unei companii un preț care nu mai reflectă realitatea doar ca să nu scape o oportunitate de investiții.

Este recomandat ca investitorii să rămână stăpâni pe sine chiar și atunci cand piața este agitată și să gândească bine fiecare decizie pe care o iau. Cei cu experiență știu să profite de slăbiciunea emoțională a celor mai puțini experimentați și pot chiar în anumite condiții declanșa chiar ei un val de panică anume pentru a profita de pe urma vânzărilor masive.

Vinde celor care sunt lacomi și cumpără de la cei panicați.

Sau asa cum zicea la un moment dat marele investitor Warren Buffett:

Fii precaut atunci când ceilalți sunt lacomi și lacom atunci când ceilalți sunt temători.

Cum se calculează indicele BVB-Sentiment?

Valoarea indicelui BVB-Sentiment se calculează analizând evoluția săptămânală a celor 17 companii ce compun indicele bursier BET având la bază următorii parametri:

  • Evoluția prețului față de săptămâna precedentă
  • Poziția prețului față de maximele și minimile de 52 de săptămâni
  • Volumele de tranzacționare
  • Evoluția prețului față de mediile mobile
  • Indicatori și oscilatori tehnici

Formula de calcul a indicelui are la bază idei și sugestii venite din partea mai multor specialiști a pieței de capital din Romania. Doresc sa mulțumesc pe acestă cale brokerilor companiei Tradeville, dlui Traian Stan și Art Invest pentru sprijinul acordat.