Moto-ul proiectului Investestelabursa.ro spune “Gândește ca un investitor” și nu a fost ales întâmplător. Majoritatea persoanelor visează să se îmbogățească rapid cătând mereu ponturi sau oportunități în care să pună la bătaie sume mici de bani dar care să le aducă câștiguri uriașe peste noapte. De cele mai multe ori aceste scheme se dovedesc a fi simple iluzii sau jocuri de noroc gândite pentru a îmbogății pe alții. Persoanele care apelează la aceste scheme de îmbogățire rapidă nu înțeleg însă legea fundamentală a investițiilor și anume un randament ridicat înseamnă automat risc ridicat, pe când un randament scăzut înseamnă un risc scăzut.

Îți propun în continuare trei idei care te vor ajuta să gândești ca un investitor și care nu te vor mai lăsa să cazi pradă schemelor gândite să îmbogățească pe alții.

Gândește și investește pe termen lung

Învață să gândești pe termen lung fie că e vorba de investiții imobiliare sau de investiții la bursă. Mulți investitori fac însă greșeala de a se aventura și a investi în diverse instrumente ce promit câștiguri rapide și mari fără însă a avea răbdarea de a învăța bazele.

Investește doar în instrumentele financiare pe care le înțelegi

Una dintre cele mai frecvente greșeli a investitorilor începători este neînțelegerea mecanismelor de funcționare a instrumentelor financiare în care investesc. Mulți investitori nu știu ce anume influențează prețul acelui instrument și nu cunosc povestea din spatele acelui instrument fie că e vorba de o companie listată la bursă sau de un instrument mai complex cum ar fi un indice bursier, ETF, certificat turbo sau CFD.

Fiecare instrument are o poveste, un prospect de emisiune iar evoluția prețului acelui instrument este influențată de anumiți factori.

Primii pași în domeniul investițiilor la bursă i-am făcut în 2015 când după mai bine de 6 luni de studiu și de practică pe un cont demo mi-am luat inima în dinți și mi-am deschis un cont de tranzacționare real la un broker autorizat. Chiar și după ce am făcut acest pas și după perioada de studiu de 6 luni pe care am dedicat-o exclusiv investițiilor la Bursa de Valori București am descoperit mult lucruri pe care le-am omis sau le-am neglijat inițial dare care s-au dovedit importante ulterior. Am avut pentru mult timp o reticență în a investi în Fondul Proprietatea și în companiile din categoria SIF-urilor deoarece nu le înțelegeam și nu știam cum să le studiez. A fost nevoie însă să-mi câteva zile pentru a studia cum analizezi SIF-urile, cum au luat naștere toate aceste fonduri și care ar fi principalii factori care influențează evoluția prețului pentru a avea curaj să investesc în aceste companii.

Nu am investit până acum nici un leu în criptomonede deși în 2017 erau foarte în vogă aceste tipuri de instrumente. Am stat departe deoarece nu le înțelegeam și sincer nu le înțeleg nici acum.

Am testat însă piața Forex după ce mi-am dedicat mai multe zile studiului instrumentelor de tip CFD. Rezultatele pe care le-am obținut însă au fost slabe, lucru care m-a făcut să înțeleg faptul că e nevoie să dedic mai mult timp studiului și practicii.

Investește în companii solide cu rată de îndatorare mică și politică de dividend stabilă

Am decis să mă axez pe companiile listate la Bursa de Valori București, companii mari și solide unele dintre acestea deținând monopol pe segmentul în care activează și care distribuie dividende în fiecare an, chiar și în anii de criză. Aceste companii sunt preferate atât de micii investitori dar și de fondurile de investiții sau fondurile de pensii aceste companii oferă o lichiditate ridicată prin free-float-ul pe care îl au dar în același timp raportează an de an rezultate financiare destul de previzibile.

Crează-ți o strategie de investiții și urmeaz-o cu strictețe

Consider că fiecare investitor ar trebui să-și stabilească un set de criterii de natură fundamentală sau tehnice pe care să le urmărescă atunci când analizează o companie. Până când aceste criterii nu sunt îndeplinite investitorul nu ar trebui să intre la cumpărare.
Aceste criterii pot face parte dintr-o strategie de investiții și care se poate realiza foarte ușor cu ajutorul unui jurnal de investitii.

Fă-ți un obicei din a nota într-un jurnal fiecare investiție realizată dar mai ales motivele care au stat la baza acelei investiții. Acest obicei te va ajuta să te analizezi mai târziu, să-ți analizezi emoțiile și îți va arăta de unde ai plecat, unde ai ajuns dar mai ales cum ai ajuns acolo.

Nu vei reuși sa cumperi la prețul cel mai mic sau sa vinzi la cel mai mare preț posibil

Cu toții ne străduim să prindem cel mai bun preț atunci când cumpărăm sau vindem ceva. Am cunoscut multe persoane care au ratat oportunități bune de investiții din dorința sau lăcomia de a aștepta un preț mai bun. Nu te mai strădui să prinzi cel mai mic preț atunci când cumperi sau cel mai mare preț atunci când vinzi de cele mai multe ori nu vei reuși să prinzi acel preț și vei rata oportunități bune de investiții.

Nu te lăsa pradă emoțiilor – analizeză investițiile la rece

Așa cum spunea și Warren Buffett

Buy when there’s blood on the streets, even if that blood is yours

În cariera noastră de investitori ne vom întâlni cu raliuri puternice de creștere a acțiunilor dar vom avea parte și de prăbușiri dramatice a bursei. De cele mai multe ori aceste prăbușiri crează emoții puternice care pot duce la reacții necugetate care ne pot costa bani frumoși.

Se spune că emoțiile care te încearcă atunci când conștientizezi că poți pierde bani sunt mult mai puternice decât cele care te cuprind atunci când câștigi. Tocmai de aceea mulți investitori iau decizii necugetate în cadrul portofoliului atunci când văd că bursa se prăbușește, decizii care pot afecta grav atât structura portofoliului cât și randamentul acestuia.

Cel mai bun lucru ce se poate face în situațiile unei prăbușiri bursiere este o analiza la rece. În cadrul acestei analize se vor reevalua toate companiile din portofoliu pentru a vedea dacă situația financiară a acestora este sau va fi afectată de situația economică sau viitoare decizii.

Pe scurt, trebuie evaluat dacă scăderile bursiere sunt justificate sau nu.

În cazul în care aceste scăderi nu sunt justificate și compania încă își păstrează perspectivele bune pentru care am inclus-o în portofoliu atunci reprezintă din nou o oportunitate de cumpărare.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!