Atunci când vine vorba de investiții în metale prețioase majoritatea dintre noi ne gândim la aur, acesta fiind considerat un activ de refugiu în vremuri de instabilitate financiară dar și metalul prețios folosit în fabricarea bijuteriilor. Deasemenea investiția în aur este si foarte lichidă putând fi oricând lichidată și este recunoscută de orice stat din lume.

Cum a evoluat prețul aurului

Chiar dacă multe persoane consideră că aurul este o investiție sigură și că prețul metalului este pe o permanentă pantă ascendentă lucrurile nu stau chiar așa. Prețul aurului s-a depreciat continuu de la maximele din perioada crizei până la începutul anului 2016. Fiind considerat de mulți investitori un activ de refugiu în vremuri tulburi sau de criză, dacă ne uităm pe graficul aurului se poate observa că acesta s-a apreciat cu peste 200% în perioada 2007 – 2011 atingând un maxim de 1900$. Însă de atunci, prețul a intrat pe o pantă descendentă și a atins un minim de 1050$ în decembrie 2015.

Trei resurse utile pentru construirea unui portofoliu de investiții

  1. Cum descoperi cele mai bune investiții?
  2. Cum economisești pentru a investi?
  3. Investiții în companii ce distribuie dividende

Investițiile în lingouri de aur sunt păguboase

Din păcate investițiile în aur nu sunt plătitoare de dividende cum sunt investițiile în acțiunile unor companii. Cu toate astea multe persoane preferă investițiile în aur și mai ales investițiile în aur fizic, prin cumpărarea de lingouri sau monede din aur pe care le păstrează în cutiile de valori ale băncilor sau mai rău le ascund prin diverse locuri în casă.

Dacă păstrarea de aurului în casă e o idee proastă din motive de siguranță, păstrarea lui în cutiile de valori ale băncilor vă obligă la plata unor taxe ce vor duce la scădere randamentului investiției. Deasemenea, în cazul în care cumpărați lingouri sau monede de aur și luați decizia de a le păstra oriunde altundeva decât la sediul băncii care le-a emis, banca respectivă, nu mai are obligația de a le răscumpăra iar BNR nu mai cumpără aur din anul 2000.

Pe lânga acest aspect mai trebuie menționat și faptul că achiziționarea și valorificarea lingourilor sau monedelor de aur este și o investiție păguboasă. Dacă ar fi să luăm un exemplu concret, putem verifica prețul lingourilor de aur emise de diverse bănci pe site-urile proprii. Astfel, costul gramului de aur pe lingoul de aur vândut de o renumită bacă din România la data de 25 iulie 2017 era de 182 lei/g la vânzare. Banca oferă și servicii de răscumpărare a lingourilor de aur aflate doar în custodia băncii la un preț de 148 lei/gram. Deci o diferență procentuală între vânzare și cumpărare de 23%. Dacă ne uităm la cursul aurului pe site-ul BNR la data de 25 iulie 2017 este de 158 lei/g. Deci o diferenta de 15% față de pretul de vanzare oferit de bancă.

Grafic aur săptămânal

Investiții în aur prin intermediul ETF-urilor

O altă variantă de a investi în aur este prin intermediul instrumentelor de tip ETF acestea putând fi achiziționate tot prin intermediul unui broker. Instrumentele de tip ETF se aseamană foarte mult cu certificatele index listate la Bursa de Valori București în sensul că și aceste instrumente urmăresc prețul aurului de pe piețele internaționale.

ETF-uri denominate în EUR și USD care oferă expunere pe aur

  • iShares Physical Gold ETC (ETC EUR)
  • iShares Physical Gold ETC (ETC USD)

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Investiții în aur prin certificate index

Puțini însă știu ca investițiile în aur se pot realiza deasemena și prin intermediul bursei, cumpărând intrumente financiare ce au ca activ suport aurul, cum ar fi certificatele index sau CFD-urile. Aceste instrumente financiare sunt produse structurate emise de bănci ce sunt tranzacționate la Bursa de Valori București ca orice altă acțiune și are particularitatea că imită exact variația cotației aurului de pe piețele internaționale. Instrumentele de tip CFD oferă chiar și avantajul unui levier financiar, adică orice variație a cotației aurului este amplificată de 10, 50 sau chiar 500 de ori oferind astfel posibilitatea unor câștiguri mai mari. Desigur, și pierderile pot fi la fel de mari.

La Bursa de Valori București găsiți certificate index pe aur emise de Raiffeisen și Erste. Lichiditatea este asigurată de cele 2 bănci care au rol și de market-maker pe aceste instrumente fiind obligate astfel să fie prezente în piață atât la cumpărare cât și la vânzare cu un volum de instrumente suficient încât să răspundă cerinței oricărui investitor.

Ceriticatele index emise de cele 2 bănci pot fi găsite la bursă sub mai multe variante:

  • Long – Valoarea certificatului index crește dacă activul suport (aurul, petrolul sau arginul ) crește iar valoarea certificatului scade în cazul în care activul suport suferă o depreciere
  • Short – Valorea certificatului index crește dacă activul suport scade (prețul aurului scade) iar valoarea certificatului scade dacă activul suport crește (prețul aurului crește). Cu ajutorul acestui certificat puteți câștiga atunci când prețul aurului scade.

Daca ne uităm la prețurile cu care pot fi tranzacționate aceste certificate putem constata că certificatul pus la dispoziție de Erste Bank poate fi achiziționat la prețul de 158,8 lei. La acest preț trebuie să adăugam firește și comisionul de tranzacționare perceput de broker ce este în cazul meu de 0.65%. Ajungem așadar la un cost total de 159,63 lei pentru un certificat index pe aur, un preț mult mai avantajos pentru investitor dacă e să comparăm cu gramul lingoului de aur. În cazul în care dorim să vindem acest certificat o putem face la un preț de 157,6 lei (la care trebui adăugat și comisionul de tranzacționare) deasemenea un preț mult mai bun.

Cei de la Raiffeisen Centrobank pun și ei la dispoziția investitorilor la BVB un certificat index pe preţul aurului încă din august 2010 sub simbolul RCGLD. Preţul certificatelor Raiffeisen este însă mai mare, deoarece acestea urmăresc preţul unei fracţiuni de 0,1 dintr-o uncie de aur (circa 2,835 grame).

Așadar atunci când vine vorba de investiții în aur certificatele index listate Bursa de Valori București sau investițile în CFD-uri pe aur par a fi alternativa. Aceste soluții beneficiind și de lichiditate, siguranță și vin cu costuri mult mai reduse pentru investitori.

Doua resurse utile pentru investitorii incepatori

  1. Cati bani poti castiga la bursa?
  2. Pensie linistita prin investitii la bursa