Atunci când vine vorba de investiții românii se gândesc în general la afaceri, imobiliare, aur sau depozite bancare care mai degrabă pot fi considerate soluții de economisire decât investiții. Bursa sau fondurile mutuale sunt rar amintite ca soluții a investi, sau dacă sunt amintite sunt privite cu neîncredere sau mai degrabă cu teamă. Lucrul acesta se vede și într-un raport publicat de Ziarul Financiar săptămâna trecută în care se arată că numărul investitorilor în fonduri mutuale s-a dublat în 7 ani dar din 2015 cam bate pasul pe loc.

Numarul investitorilor in fonduri mutuale Sursa: ZF.ro

De ce privesc românii cu neîncredere bursa?

După părerea mea teama vine din necunoaștere sau mai exact din lipsa unei educații financiare. Foarte multe persoane cred că doar dacă ai noroc poți câștiga dacă investești sau dacă primești un pont bun și cunoști pe cine trebuie, altfel nu ai nici o șansă.Toate aceste prejudecăți și mituri bursiere după părerea mea vin din lipsa cunoștințelor legate de acest subiect. Mulți dintre noi cerem sfaturi de investiții de la părinti, prieteni sau cunoștințe care nu au investit niciodată în viața lor un leu, sau dacă au facut-o au avut experiențe proaste investind bani în diferite țepe ce s-au dat imediat după revoluție făcute pentru a profita de dorința oamenilor de a se imbogăți și de lipsa de educație financiară.

Aș vrea să facem în cele ce urmează un exercițiu de imaginație, să ne întoarcem în trecut și să ne aducem aminte de prima lecție de condus la școala de șoferi. Cum a fost primul moment atunci când v-ați urcat la volan? Pentru cei care nu aveți înca permis de conducere imaginați-vă cum ar fi dacă v-ați urca la volan și ar trebui să conduceți prin traficul infernal din miezul zilei.
Cu siguranța a fost (ar fi o experiență terifiantă) pe care cu siguranță nu o veți uita. Majoritatea celor ce aveți permis de conducere acum ați trecut peste emoții și peste frica de a conduce dupa ce ați luat câteva lecții de condus și ați avut lângă voi un instructor priceput care v-a explicat care sunt regulile de circulație.

La fel e și în cazul investițiilor probabil mulți dintre voi, cei care încă nu ați îndrăznit să vă investiți economiile din cauza diferitelor frici, ați face mult mai ușor acest pas dacă ați avea în “dreapta voastră” o persoană cu experineță alături care să va învețe și să vă îndrume primii pași.

Chiar dacă majoritatea dintre noi am trecut cu brio examenul la școala de șoferi și acum suntem șoferi cu experiență riscul de a face un accident și de a ne pierde viața încă există. Vedem în fiecare zi la televizor știri cu accidente în care oameni iși pierd viața dar asta nu ne face renunțam la mașină. Ce vreau să subliniez cu acestă idee, este ca majoritatea dintre noi continuăm să conducem deși există un risc de fiecare dată când ne urcăm la volan dar, pe de altă parte, nu avem curajul să ne investim banii în afaceri, bursă sau alte intrumente deoarece am auzit ca unii și-au pierdut banii.

Lăcomia investitorilor începători

Din păcate, unele persoane, atunci când se decid să investească din dorința de a câștiga bani rapid aleg să-și plaseze banii în instrumente financiare foarte riscante, cum ar fi Forex, CFD-uri sau Bitcoin fără a învăța înainte lucruri esențiale de risk-management sau elemente de bază de analiză tehnică. E ca și cum te-ai urca la volan într-o mașina de raliu cu sute de cai putere și tu ești abia la prima ora de condus. În aceste condiții, evident, riscul de a provoca un dezastru sau riscul de a-ți pierde toți banii e foarte mare.

Frica unei pierderi ne face să riscăm mai mult

Am găsit un studiu foarte interesant pe care vreau să-l împărtășesc cu voi în cele ce urmează. Să zicem că pun la bătaie 500 lei dar vă ofer 2 opțiuni din care voi ar trebui sa alegeți una:

  1. Păstrați 300 lei
  2. Pariați, cu o șansă de 50/50 de a păstra sau a pierde cei 500 lei

Ce variantă ați ales?

În urma acestui test cercetătorii au descoperit ca 43% din persoane au ales să parieze iar 57% au ales sa păstreze cei 300 lei.

In cel de-al 2-lea test variantele ce le puteți alege au fost puțin modificate. Rămân în continuare cei 500 de lei ce ii ofer dar de data aceasta aveți următoarele variante:

  1. Pierdeți 200 lei
  2. Pariați cu o șansa de 50/50 de a păstra sau pierde cei 500 lei

Ce variantă alegeți acum?

Dacă stăm puțin să analizăm variantele de răspuns din al 2-lea test vom observa că variantele de răspuns sunt aceleși ca în primul doar spuse sub o altă formă. Analizând rezultatele, cercetătorii au observat că oferind o opțiune de răspuns ce implica a pierde o sumă de bani, răspunsurile primite de la cei ce au participat la test au fost diferite. 62% dintre aceștia au ales să parieze deși valoarea medie a câștigului a celei de-a 2 variante de răspuns e de 250 lei față de prima variantă, ce oferea un câștig sigur de 300 lei.

Studiul pubicat în revista Science arată că oamenii în general trăiesc mereu cu frica de a pierde ceva. Emoțiile ce le simțim atunci când pierdem ceva sau atunci când suntem refuzați sunt mult mai puternice decât când obținem acel lucru, iar aceste emoții ne conduc viața fie că vrem sau nu. Nu investim de frică sa nu pierdem bani, deși randamentele oferite de diferite instrumente bursa, afaceri, fonduri mutuale etc. sunt net superioare soluțiilor de economisire oferite de bănci. 

În concluzie, investițiile implică anumite riscuri mai mici sau mai mari dar la fel condusul unei mașini sau job-ul tău de zi de zi implică anumite riscuri. Poți reduce riscurile sau le poți controla învățând, practicând, greșind sau învățând din greșelilor altora până când ajungi sau stăpânești la perfecție acel lucru. Partea bună e ca poți învăța să investești la bursă fără a fi nevoit să cheltuiești sau să investești un leu, iar acest lucru este mai accesibil ca oricând acum în era internetului. Despre sursele de informare offline și online ce sunt gratuite și accesibile oricui vă voi vorbi într-un articol viitor.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!