Din ce în ce mai multe persoane devin interesate de investițiile la bursă și sunt interesate de alternative de economisire dar care să le aducă randamente mai bune decât clasicile depozite bancare sau conturi de economii. Am fost des întrebat de diferite persoane: Dacă investesc la bursă, câți bani pot câștiga într-un 1 an?

Doarece răspunsul la întrebarea de mai sus nu îl poate da nimeni, evoluția bursei fiind imposibil de prezis pe termen scurt, vă invit să studiați mai jos evolția unui portofoliu de investiții pe piața din România ce, după părerea mea, e cel mai bun exemplu a investițiilor pe termen lung.

Portalul KMarket

Compania de brokeraj Intercapital Invest a lansat în 1999 portalul web kmarket.ro ce a devenit în scurt timp una din cele mai căutate și apreciate surse de informare gratuite pentru investitorii la bursă. Investitorii pot găsi acolo de la rapoarte de analize pentru diverse companii listate, cărti în format electronic dar și recomandări pentru investitorii începători.

Din păcate portalul KMarket este în momentul de față abandonat datorită desființării companiei de brokeraj Intercapital Invest după 22 de ani de activitate, fiind una din cele mai vechi companii de pe piață.

Provocarea portofoliului virtual

Odată cu lansarea portalului web brokerii au lansat și un portofoliu virtual de acțiuni cu scopul de a prezenta posibilele randamente ce se pot obține investind pe piața de capital din România. Brokerii au conceput acest portofoliu având în vedere o strategie de investiții pe termen lung cu un nivel de risc mediu portofoliul fiind gândit pentru un investitor cu experiență scăzută spre medie. Suma inițială folosită pentru primele achiziții de acțiuni a fost 15 mil lei vechi adică 1500 lei noi.

Pagina portofoliului virtual Intercapital Invest

18 ani de investiții pe bursă – rezultate

Rezultatele prezentate pe pagina portofoliului virtual și defalcate pe ani începând cu anul 1999 sunt de-a dreptul spectaculoase. Se poate observa că în perioada 2000 – 2005 înainte de criza financiară portofoliul înregistra o rată de profit de 100% sau chiar 200% în anul 2001. Criza financiară a dus la o pierdere de aproape 14% în anul 2008 care a fost rapid compensată parțial în anul 2009. În ultimii 3 ani deținerile portofoliului au generat un randament relativ constat de 8%. Deasemenea se poate constata că portofoliul a înregistrat pierderi în doar 2 ani din cei 18 ani de la înființare.

Randamente portofoliu virtual Intercapital Invest

De 761 ori suma ințial investită

Conform ultimelor date disponibile, la finele lunii mai 2017 portofoliul virtual ar fi avut o valoare de 1,123,690 lei adică o creștere de 749 ori față de suma ințial investită. Având în vedere ca situația portofolului nu a mai fost actualizată recent iar în acestă perioadă multe companii au distribuit și dividende am refăcut calculele folosind datele din portofoliu și prețul curent al acțiunilor. Astfel, în urma distribuirii dividendelor s-a adunat suma de 61,738 lei. Recalculând valoarea portofoliului la data de 9 August 2017 am obținut o valoare finală de 1,141,570 lei adică o creștere de 761 ori a sumei ințial investite.

Un bun exemplu al investițiilor pe termen lung

Evoluția portofoliului gândit de cei de Intercapital Invest reprezintă doar un exemplu a randamentelor posibile pe piața de capital din România și o dovadă ca DA, se poate. Nu reprezintă desigur o recomandare de investiții sau o garanție a unor evoluții la fel de bune și pe viitor.

Resurse utile în stabilirea unei strategii de investiții

  1. Construirea unui portofoliu de investiții
  2. Investiții bazate pe valoare
  3. Investiții în companii ce distribuie dividende

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!