Deschiderea unui cont de tranzacționare la un broker autorizat presupune totodata deținera unei sume de bani în baza căreia vei putea să cumperi prime acțiuni de pe bursă. Suma minimă de bani ce o cer brokerii din România diferă destul de mult de la 1500 lei până la 10.000 lei sau chiar 50.000 lei pentru a consulta o listă cu cei mai cunoscuți brokeri ce activează pe piața locală va invit să studiați un articol dedicat acestui subiect – suma minimă necesară pentru deschiderea unui cont de investiții la bursă.

Având în vedere că salariul mediu net în România este de 2300 lei/lună iar mulți dintre noi avem o rată la o bancă pentru o casă sau un apartament sau alte cheltuieli zilnice se pune totuși întrebarea cum să economisești suma minimă necesară pentru deschiderea unui cont de tranzacționare.

Întocmește un plan de economisire și investiții

Atunci când am decis că vreau să investesc la bursă și am început să mă documentez mai profund despre domeniul investițiilor la bursă mi-am propus să economisesc o anumită sumă de bani cu care să fac primele mele investiții. Deoarece nu dispuneam imediat de suma necesară dischiderii unui cont de tranzactionare la brokerul cu care doream să colaborez mi-am propus ca în fiecare lună să economisesc o mică parte din salariu până când voi aduna suma minimă cerută de broker. Între timp am folosit contul demo pus la dispoziție de compania de brokeraj pentru a ma obișnui cu platforma ce o voi folosi și pentru a testa diferite strategii de investiții.

Trei resurse utile pentru construirea unui portofoliu de investiții

  1. Cum descoperi cele mai bune investiții?
  2. Cum economisești pentru a investi?
  3. Investiții în companii ce distribuie dividende

Plătește-te pe tine întâi

O regulă genrală găsită în multe cărți de finanțe personale spune “Pay yourself first” în traducere “plătește-te pe tine întâi”. Chiar dacă la prima vedere pare o recomandare absurdă aplicarea acestui principiu dă roade. Dar cum adică sa te platești pe tine însuți întâi?

Ideea din spatele acestui principiu stă în a pune deoparte o suma de bani din venitul lunar imediat ce îl primești în contul tău bancar sau în mână. Cred că mulți dintre noi ne-am propus să economisim în trecut o sumă de bani dar am constatat la finalul lunii că nu mai avem ce economisi. Transferând suma de bani ce ne-am propus să o economisim încă de la început evităm să facem anumite cheltuieli inutile și ne asigurăm că ne atingem scopul propus de a economisi/plăti pe noi înșine.

Am aplicat cu succes acest principiu și am reușit să strâng în final suma necesară deschiderii unui cont de tranzacționare la brokerul ce l-am dorit. Am ramas în continare fidel acestui principiu și chiar și în ziua de azi direcționez o mică parte din salariul lunar în contul de tranzaționare ce îmi asigură lunar cash-ul necesar pentru noi oportunități de investiții.

Vizualizează evoluția portofoliului tău

Chiar dacă încă nu ai un cont de tranzacționare real deschis la un broker nu înseamnă că nu îți poți întocmi un plan de investiții pe termen lung. Iată câteva sfaturi care să te ajute în realizarea primului tău portofoliu de investiții

  1. Studiază evoluția companiile ce dorești să le incluzi în portofoliu
  2. Studiază perspectivele sectorului din care face parte acea companie
  3. Analizeză cu grijă rezultatele financiare pe ultimii 3 ani
  4. Vezi care e politica de dividend a companiei

Pentru vizualiza perspectivele evoluției portofoliului tău pe termen lung poți folosi un calculator de investiții în care vei introduce suma inițială de care dispui, perioada de timp pe care ești dispus să investești și contribuția lunară la porfoliul de investiții (în cazul în care dorești să menți acea contribuție lunară).

Simulare evaluare portofoliu

Randamentul mediu anual a portofoliului va fi o estimare în funcție de optimismul sau pesimismul fiecarui investitor. Având însă în vedere că majoritatea companiilor în care statul este acționar majoritar distribuie cele mai mari dividende din lume, un randament de 9% – 10% pe an este relativ ușor de obținut.

Rezultatul unui simplu calcul folosind un calculator de investiții vă poate artăta o estimare a valorii portofoliului vostru la finalul perioadei definte de voi. Un rezultat care cu siguranță vă va impulsiona să rămâneți consecvent planului vostru de investiții.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!