Creșterea prețurilor în sectorul imobiliar începând cu 2014 au atras atenția multor persoane, ce au devenit interesate să investească în acest sector. Din păcate investițiile imobiliare necesită un capital inițial destul de care de care nu puțină lume dispune.

Puține persoane știu însă că investițiile imobiliare se poate realiza și prin intermediul Bursei de Valori București unde avem listate companii din sectorul imobiliar sau sectoare conexe iar prin intermediul acestor companii un investitor ce dorește să investească în sectorul imobiliar o poate face cu sume pornind de la 1 leu.

Investiții imobiliare cu bani puțini

Sectorul imobiliar este prezent la Bursa de Valori București încă din anul 1996 prin intermediul companiei Impact.

Compania este primul dezvoltator imobiliar de pe piața din România având o experiență de peste 25 de ani în construcția și dezvoltarea de proiecte imobiliare rezidențiale și birouri.

În cei 25 de ani de existență, Impact a finalizat 16 ansambluri rezidențiale având peste 400,000 de mp construiți. De altfel, Impact este compania care a lansat conceptul de “complex rezidențial” în România.

În prezent compania are mai multe proiecte în dezvoltare:

  • Ansamblul Greenfiled Băneasa – care cuprinde 3 faze și presupune dezvoltarea a 2500 de apartamente și vile. În prezent compania aflându-se cu acest proiect în faza 3 ce presupune construirea a 900 de apartamente. În cadrul acestui proiect s-au vândut deja 1748 de locuințe.
  • Ansamblul Boreal din Constanța
  • Ansamblul rezidențial Blume din Oradea
  • Compania a cumpărat în 2017 2,5 ha în zona Bulevardul Expoziției din capitală unde va dezvolta un nou proiect rezidențial numit Luxuria Rezidence care va avea 630 de apartamente, 20% din acestea fiind deja contractate.

În perioada 2002 -2007 prețul acțiunilor Impact a crescut spectaculos de la 0.10 lei/acțiune până la 7.6 lei/acțiune. Criza financiară a dus la o prăbușire a acțiunilor prețul atingând 0.12 lei/acțiune la începutul anului 2009. După o perioadă de insolvență Impact revine la tranzacționare pe bursă și începând cu anul 2012 acțiunile intră pe un trend ascendent până în vara anului 2015.

Evolutie actiuni Impact grafic lunar

Evolutie actiuni Impact grafic lunar

În prezent acțiunile companiei se tranzacționează la prețul de 1 leu/acțiune fiind cu 87% mai jos decât maximele înregistrate în 2007 crescând cu 1100% față de minimele absolute înregistrate după criză. După o lungă perioadă în care nu a distribuit dividende Impact a reluat distribuțiile de dividende, în 2017 compania distribuind un dividend de 0.04 ce a asigurat un randament de 3.3%. Impact a lansat în iarna anului trecut și o emisiune de obligațiuni în valoare de 30 milioane de euro cu o maturitate de 5 ani și o dobândă de 5,75% pe an în euro.

Un alt dezvoltator imobiliar ce a venit la Bursa de Valori București pentru a atrage finanțare este compania de investiții imobiliare GlobalWorth.  Compania activează în Europa Centrală și de Est și a devenit principalul investitor pe piața de clădiri de birouri din România.

Portofoliul imobiliar al GlobalWorth are o valoare de 1,8 miliarde de euro fiind preponderent format din clădiri de birouri închiriate. GlobalWorth a atras printr-o emisiune de obligațiuni 550 milioane de euro iar obligațiunile companiei au fost listate la Bursa de Valori București în vara anului 2017 fiind cea mai mare emisiune de acest tip din istoria BVB.

Un alt exemplu că investițiile imobiliare se pot realiza cu bani puțini este dat de compania SIF Moldova a cărei acțiuni se pot achiziționa cu 1.5 lei. Compania are în dezvoltare ansablul rezidențial Baba Novac din capitală dar este prezentă și in domeniul spațiilor comerciale prin proiectul Verdana Mall care are în acest moment un grad de ocupare de 97%.

Acțiunile SIF Moldova au avut o evoluție spectaculoasă în anul 2017 apreciindu-se cu peste 80& fiind cel mai bun exemplu că oricine poate face investiții în sectorul imobiliar cu bani puțini și poate și câștiga. Pe lânga creșterea vertiginoasă a acțiunilor SIF Moldova a distribuit și dividende fiecare acționar încasând în anul 2017 un dividend brut de 0,044 lei/acțiune.

Evolutie actiuni SIF Moldova in 2017 - grafic zilnic

Evolutie actiuni SIF Moldova in 2017 – grafic zilnic

Investiții imobiliare sau investiții la bursă?

Investiții în sectoare conexe sectoului imobiliar

Unul dintre sectoarele ce a beneficiat din plin de boom-ul imobiliar din ultimii ani este sectorul bancar. Dacă până în 2017 dobânzile în sectorul bancar au fost pe un trend descendent odată cu jumătatea anului 2017 trendul s-a inversat. Inversarea trendului și creșterea ratelor de dobândă este de bun augur sectorului bancar care ajunge astfel să raporteze venituri mai mari și implicit profituri mai mari.

La Bursa de Valori București sunt listate două dintre cele mai mari bănci de pe piață Banca Transilvania și BRD care ambele au raportat rezultate foarte bune la finalul anului 2017. Ambele bănci au o polticica de dividend stabilă și au anunțat încă de la începutul anului că vor distribui o mare parte din profitul realizat în anul precedent prin dividende.

Dacă nu cunoști mecanismul dividendelor și nu știi cum poți benefici de dividendele distribuite de companiile listate la bursă găsești mai multe detalii în articolul cum câștigi bani din dividende?

Investiții în cei mai mari producători de materiale de construcții

Pe lângă dezvoltatorii imobiliari o expunere indirectă pe sectorul imobiliar se poate realiza și prin investițiile în companii din sectorul construcțiilor. La Bursa de Valori București sunt listate o serie de companii din sectorul construcțiilor cum ar fi: Prebet, Teraplast sau Cemacon.

Producătorul de prefabricate din beton Prebet este listat la Bursa de Valori București încă din anul 1997 fiind unul dintre cei mai vechi emitenți listați. La fel ca dezvoltatorul imobiliar Impact acțiunile Prebet au beneficiat din plin de boom-ul imobiliar din perioada 2006 – 2007. Lipsa investițiilor în infrastructură din partea statului a dus în 2017 la o scădere a profitului companiei cu peste 100% compania încheind anul 2017 cu o pierdere de 468 mii lei.

Prebet a obișnuit investitorii și cu distribuții de dividende în 2017 compania distribuind un dividend cu un randament de 7,3%

Teraplsat Bistrița este cel mai mare procesator de PVC din România și unul dintre cei mai importanți producători de materiale de construcții , instalații și amenajări. Compania este listată la bursă încă din anul 2008 iar în ultimii ani a investit peste 36 de milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție. De asemenea în 2017 Teraplast trece granița și achiziționează un producător de panouri sendwich din Serbia achiziție care îi va crește volumul de vânzări și profitabilitatea.

La fel ca în cazul Prebet profitul Teraplast a fost a afectat de scăderea investițiilor în infrastructură, compania înregistrând un profit net mai mic cu 66%. Compania are o tradiție în distribuția de dividende, Teraplast preferând să-și răsplătească investitorii prin acțiuni gratuite.

Cemacon are o experiență de peste 40 de ani în realizarea de materiale de construcții și s-a făcut remarcată prin dezvoltarea singurului bloc ceramic din România care nu necesită termoizolare suplimentară. Compania a anunțat pentru 2017 o cifră de afaceri mai mare cu 8% și un profit net în creștere cu 58% iar prețul acțiunilor a crescut în tot acest timp cu 94%.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!