Te-ai hotarat sa joci la bursa? Vreau sa te felicit pentru curaj si sa iti urez bun venit intr-o lume noua plina de adrenalina si emotii. Inainte sa-ti dau primele sfaturi as vrea sa iti atrag atentia ca bursa nu e un joc si mai ales un joc de noroc. La bursa oamenii investesc nu se joaca. Daca nu esti dispus sa privesti bursa ca un lucru serios nu vei reusi sa obti randamente atat de mari precum ti-ai dori. Cunosc multe persoane care au reusit sa faca bani din bursa dar pentru a reusi acest lucru si-au dedicat mult timp studiului si analizei companiilor listate.

Esti gata sa faci si tu acelasi lucru? Daca raspunsul este afirmativ iata cateva sfaturi care sa te ajute pentru inceput.

Gandeste ca un investitor

Nu mai privi bursa ca un joc de noroc, poti citi mai multe in articolul urmator Mit: Bursa joc de noroc. Fa-ti un plan de afaceri/investitor in care vei stabili actiunile carei companii le vei cumpara odata ce vei avea un cont de tranzactionare deschis. Odata ce ai hotarat sa faci pasul catre bursa si ai cumparat actiunile unei companii esti investitor nu esti jucator la pacanele.

Alege un broker bun

Asa cum la banca ai un cont bancar deschis prin intermediul caruia faci transferuri bancare la fel ai nevoie de un cont de tranzactionare deschis la un broker autorizat prin intermediul caruia vei face tranzactii la bursa. Nu poti tranzactiona avand un cont direct la bursa. Bursa nu ofera conturi de tranzactionar. Am pregătit un articol cu o lista de brokeri autorizati la care poti apela pentru a-ti deschide primul tau cont de tranzactionare.

Lista brokeri autorizati

Te sfatuiesc totusi sa te interesezi daca exista si in orasul tau un birou al unui broker autorizat, astfel poti sa te consulti cu brokerul tau fata in fata si poate chiar sa ai o relatie de prietenie. Asculta la inceput sfaturile lui si incearca sa inveti cat mai multe de el. Incearca sa stabilesti cel putin cate o intalnire pe luna cu acesta pentru a lua astfel cele mai bune decizii impreuna.

Antreneaza-te intai pe un cont demo

Inainte sa pornesti la drum cu o companie de brokeraj deschide-ti cont demo de tranzactionare. In cadrul contului demo ti se va oferi o suma virtuala de bani cu care vei putea face tranzactii virtuale. Prin intermediul acestui cont demo vei putea sa testezi platforma de tranzactionare ce o pune la dispozitie compania de brokeraj si sa vezi ce functionalitati iti pune la dispozitie.

Incearca sa simti pulsul pietei

Antreneaza-te o perioada pe contul demo si incearca sa-ti formezi o strategie de investitii. Incearca sa simti in ce directie o va lua piata si sa intuiesti ce evolutie vor avea companiile in perioada urmatoare. Totodata ia decizia daca platforma oferita de broker se ridica la nivelul asteptarilor tale.

Nu investi bani pe care nu iti permiti sa-i pierzi

Daca te-ai hotarat sa-ti deschizi un cont real de tranzactionare nu investi sume mari pentru inceput. Porneste cu o suma mica de bani, o suma de care nu ai imediata nevoie. Intreaba-te in felul urmator: “Daca maine voi pierde aceasta suma de bani in ce mod voi fi afectat?” Daca raspunsul la aceasta intrebare nu-ti provoaca ingrijorari esti gata sa incepi.

Ramai mereu la curent cu evolutia bursei

Este forte important sa ramai mere la curent cu stirile economice si financiare si mai ales cu raportarile trimise de companii investitorilor. Citeste in fiecare dimineata doua sau trei publicatii economice astfel vei putea intui eventualele schimbari de directie ale bursei. Am pregatit aici pe site o colectie lunga de surse de informare gratuite dedicate investitorilor la bursa.

Trei resurse utile pentru investitorii incepatori

  1. Cati bani poti castiga la bursa?
  2. Pensie linistita prin investitii la bursa
  3. Cum investesti in aur?

Jurnalul Investitorului – produs unic dedicat investitorilor la bursă

Jurnalul Investitorului este un produs unic pe piața din România, produs conceput de un investitor și dedicat tuturor investitorilor la Bursa de Valori București. Jurnalul este gândit pentru a fi folosit atât de persoanele ce încă nu au un cont de tranzacționare deschis și înca sunt în faza de documentare și studiu dar și investitorilor ce caută un instrument care să-i ajute în gestiunea investițiilor, planului de investițiiși emoțiilor.

Comandă

Comments

comments