Te-ai hotărât să joci la bursă? Vreau să te felicit pentru curaj și să îți urez bun-venit într-o lume nouă, plină de adrenalină și emoții. Înainte să îți dau primele sfaturi, aș vrea să îți atrag atenția că bursa nu e un joc și mai ales un joc de noroc. La bursă, oamenii investesc, nu se joacă. Dacă nu ești dispus să privești bursa ca pe un lucru serios, nu vei reuși să obții randamente atât de mari precum ți-ai dori. Cunosc multe persoane care au reușit să facă bani din bursă, dar pentru a reuși acest lucru și-au dedicat mult timp studiului și analizei companiilor listate.

Ești gata să faci și tu același lucru? Dacă răspunsul este afirmativ, iată câteva sfaturi care să te ajute pentru început.

Gândește ca un investitor

Nu mai privi bursa ca pe un joc de noroc. Poți citi mai multe în articolul următor: Mit: Bursa, joc de noroc. Fă-ți un plan de afaceri/investitor în care vei stabili acțiunile cărei companii le vei cumpăra odată ce vei avea un cont de tranzacționare deschis. Odată ce ai hotărât să faci pasul către bursă și ai cumpărat acțiunile unei companii, ești investitor, nu ești jucător la păcănele.

Alege un broker bun

Așa cum la bancă ai un cont bancar deschis prin intermediul căruia faci transferuri bancare, la fel ai nevoie de un cont de tranzacționare deschis la un broker autorizat prin intermediul căruia vei face tranzacții la bursă. Nu poți tranzacționa având un cont direct la bursă. Bursa nu oferă conturi de tranzacționare. Am pregătit un articol cu o listă de brokeri autorizați la care poți apela pentru a-ți deschide primul tău cont de tranzacționare.

Te sfătuiesc totuși să te interesezi dacă există și în orașul tău un birou al unui broker autorizat, astfel poți să te consulți cu brokerul tău față în față și poate chiar să ai o relație de prietenie. Ascultă la început sfaturile lui și încearcă să înveți cât mai multe de el. Încearcă să stabilești cel puțin câte o întâlnire pe lună cu acesta pentru ca împreună să luați cele mai bune decizii.

Invață să investești  – tutorial GRATUIT de investiții

Activând timp de mai bine de 5 ani în domeniul educației bursiere am primit zeci de întrebări de la investitori începători care îmi spuneau: cum să investesc la bursă ajută-mă și pe mine să fac primele investiții la bursă.

Pornind de la aceste întrebări am compus un tutorial gratuit de investiții pe care dacă îl vei parcurge vei învăța cum să faci primele investiții și vei primii toate informațiile de care ai nevoie la început drum.

Încearcă să simți pulsul pieței

Antreneaăa-te o perioadă pe contul demo și încearcă să-ți formezi o strategie de investiții. Încearcă să simți în ce direcție o va lua piața și să intuiești ce evoluție vor avea companiile în perioada următoare. Totodată, analizează dacă platforma oferită de broker se ridică la nivelul așteptărilor tale.

Nu investi bani pe care nu îți permiți să îi pierzi

Dacă te-ai hotărât să îți deschizi un cont real de tranzacționare, nu investi sume mari pentru început. Pornește cu o sumă mică de bani, o sumă de care nu ai imediată nevoie. Întreabă-te în felul următor: “Dacă mâine voi pierde această sumă de bani, în ce mod voi fi afectat?” Dacă răspunsul la această întrebare nu-ți provoacă îngrijorări, ești gata să începi.

Ramâi mereu la curent cu evoluția bursei

Este foarte important să rămâi mereu la curent cu știrile economice și financiare,  și mai ales cu raportările trimise de companii investitorilor. Citește în fiecare dimineață două sau trei publicații economice, astfel vei putea intui eventualele schimbări de direcție ale bursei. Am pregătit aici pe site o colecție lungă de surse de informare gratuite dedicate investitorilor la bursă.