fbpx

Mit: Bursa e un joc de noroc

//Mit: Bursa e un joc de noroc

Mit: Bursa e un joc de noroctimp de citit - 3 min

 • joc de noroc

Unul dintre miturile legate de domeniul bursier e ca investitiile la bursa sunt un joc de noroc. E de ajuns sa ai noroc sa nimeresti compania “norocoasa” si vei face o multime de bani. Asocierea bursei cu un joc de noroc a dat nastere si expresiei “joc la bursa” cu care eu nu sunt deloc deacord.  Tuturor care ma intreaba “Mai joci la bursa?” le atrag atentia ca bursa nu e un joc, la bursa se investeste nu se joaca. Aceasta preconceptie gresita a populatiei vine tot din lipsa educatiei financiare despre care am mai discutat aici pe blog.

Gandeste ca un investitor

Odata ce ti-ai deschis un cont de tranzactionare si ai cumparat actiunile unei companii intri in randul investitorilor. Bursa e locul unde investitorii isi investesc banii in scopul de face profit nu de a se juca cu banii. Sunt de parere ca toti cei care privesc bursa ca pe un joc de noroc nu vor reusi niciodata sa obtina randamente mari la final de an doarece nu isi vor dedica niciodata timp suficent studiului rezultatelor financiare raporate de companii si directiei viitoare ce ar pute-o urma actiunile companiei.

Companiile nu au noroc

Unul din motivele pentru care eu nu vad bursa ca pe un joc de noroc e datorat companiilor listate pe bursa. Mai exact, pentru ca un investitor sa realizeze profit in urma investitiilor la bursa e nevoie ca actiunile companiei sa creasca in valoare sau ca acea companie sa ofere dividende. Actiunile unei companii se apreciaza in valoare de regula atunci cand acea companie inregistreaza profit si se dezvolta. La randul ei o companie se dezvolta si are afaceri solide daca are un managment bun sau daca are produse competitive sau ofera servicii de calitate.

O companie nu inregistreaza profit daca are noroc

Sunt de parere ca Apple sau Banca Transilvania nu au avut in ultimii ani aceasta ascensiune spectaculoasa din cauza ca au avut noroc. Cred ca sunteti deacord cu mine ca evolutia companiilor s-a datorat printre altele si unui managament bun sau a unor produse ce au fost apreciate de catre clienti.

In concluzie, tuturor ce incearca sa ma convinga ca bursa e un joc de noroc  le adresez intrebarea “Crezi ca profitul Apple de xxxxx $ s-a datorat norocului ce l-a avut in ultimul an?”

Trei resurse utile pentru a incepe sa castigi bani din bursa

 1. De cati bani ai nevoie pentru a investi la bursa?
 2. Cati bani poti castiga la bursa?
 3. Cum investesti inteligent in aur

Comments

comments

By |2017-12-30T20:07:35+00:00June 8th, 2016|Categories: Primii pasi|Tags: , , , |4 Comments

About the Author:

Investitor pe piata locala, pasionat de analiza tehnica si mereu dornic de a invata si descoperii noi modalitati de evaluare si analiza a companiilor listate. Ma puteti contacta folosind sectiunea de contact de pe site.

4 Comments

 1. Paul R. 09/08/2016 at 21:15

  E adevărat, companiile nu au noroc, au ghinion. Vezi Glencore, Deutsche Bank, Nokia etc. Profitul Apple din ultimul an s-a datorat diferenței dintre venituri și cheltuieli. Managementul are rolul său, dar sunt destui factori în afara controlului managementului care pot schimba semnificativ situația unei companii. Diferențele majore pozitive, negative, a rezultatelor financiare de la un semestru la altul cum le explici? Le pui tot pe seama managementului?

  • Rares Mihaila 09/08/2016 at 22:24

   Evident, profitul provine dintr-o diferenta pozitiva dintre venituri si cheltuieli. Diferentele majore de la un semestru la altu pot proveni din cauze multiple, depinde de companie, piata pe care activeaza, situatiile macroeconomice etc…

 2. Paul R. 10/08/2016 at 22:03

  Tocmai aceste cauze multiple reprezintă noroc/ghinion, mai științific spus reprezintă hazard, incertitutine. Deci bursa e și un joc de noroc, nu e barbut pur, dar are o componentă importantă de necunoscut. În nici un caz nu e matematică, așa cum lași tu să se înțeleagă, nu e că îți face bine temele și calculele și atunci vei câștiga.

 3. […] mai privi bursa ca un joc de noroc, poti citi mai multe in articolul urmator Mit: Bursa joc de noroc. Fa-ti un plan de afaceri/investitor in care vei stabili actiunile carei companii le vei cumpara […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.