În ultimii doi ani probabil ați observat ca treptat, tot mai multe companii aleg să publice în cadrul rapoartelor financiare și o serie de indicatori operationali așa încât investitorii să poată să înțeleagă și mai bine cu evoluează business-ul companiei.
Unele companii din sectorul energetic precum: OMV-Petrom, Romgaz, Electrica ba chiar au început să publice indicatorii operaționali înainte de publicarea rezultatelor financiare astfel încât, noi investitorii, să ne putem face o idee asupra rezultatelor financiare care ar urma să fie publicate.
De ce sunt importanți indicatorii operaționali?
Urmărirea și înțelegerea indicatorilor operaționali ne ajută să înțelegem mai bine businessul unei companii și chiar să vedem în ce măsură investițiile realizate de management aduc valoare acționarilor.
Unde găsim indicatorii operaționali?
Indicatorii operaționali sunt publicați prin intermediul unor rapoarte curente în secțiunea de știri a paginii companiilor de pe site-ul bvb sau în cadrul rapoartelor financiare – exemplu OMV-Petrom
Ce date găsim în cadrul indicatorilor operationali?
Fiecare companie este diferită așadar, în funcție de segmentul în care activează, indicatorii operaționali pot conține informații precum:
– Cantitatea de gaze extrasă
– Prețul mediu realizat la țiței
– Producția de energie electrica realizata
– Volume operate
Cum folosești indicatorii operaționali?
Cunoscând business-ul companiei și modul în care este construită cifra de afaceri, folosind indicatorii operaționali, investitorii pot realiza calcule estimative privind rezultatele financiare pe care le-ar putea raporta companiile.
Urmărirea indicatorilor operaționali
Urmărirea periodica a indicatorilor operaționali ne poate oferi o imagine mai buna asupra segmentelor de business care performeaza bine dar și asupra celor care au o evolutie mai slabă.
Concluzie indicatori operaționali
Investitorii ar trebui să caute în rapoartele companiilor care sunt indicatorii operaționali care definesc business-ul companiilor în care au investit.
Odată identificați acei indicatori urmărirea lor la nivel trimestrial și anual îi vor ajuta pe investitori să vadă dacă business-ul companiei merge în direcția dorită și dacă managementul livrează rezultatele promise.
Companiile ar trebui să evidențieze cât mai clar în rapoartele publicate care sunt indicatorii operaționali relevanți pentru business-ul lor și să nu se ferească să publice datele chiar dacă uneori aceștia nu avantajează imaginea companiei.
Publicarea acestor indicatori ar trebui privită mai degrabă drept forma de transparență și respect pe care companiile listate la bursa o acorda investitorilor.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.