Multe persoane nu fac diferența între a depune banii la bancă în conturi de economii sau depozite bancare și a investii banii. Pentru mulți cumpărarea unei mașini sau a propriei case este cea mai mare “investiție”.

Economisirea – presupune depunerea unei sume de bani periodic într-un loc sigur de multe ori având ca scop strângerea unei anumite sume de bani fixată anterior. Mulți dintre noi am economisit sau facem acest lucru constant având de multe ori un tel fixat pe termen scurt (o vacanță, mașină nouă etc). Conturile de economii și depozitele la termen sunt în continuare cele mai utilizate și mai accesibile instrumente pe care românii le folosesc pentru a-și păstra economiile. Conform unui raport BNR românii aveau la 30 iunie 2016 depozite în lei și în valută de 181,7 miliarde de lei. Valoarea depozitelor a crescut cu peste 10% față de 30 iunie 2015 deși dobânda depozitelor a continuat să scadă. Dobânda medie oferită de băncile din România la depozitele noi constituite în luna iunie a fost de 1,07% atingând un nou minim. Luând în calcul rata inflației din luna iulie care a fost de -0,7% persoanele fizice care aveau dopozite în lei au avut un câștig real de 1,77%. Am incercat în tabelul de mai jos sa adun date legate de dobânzile la dopozitele constituite in lei de cele mai cunoscute banci de pe piața locală.

Banca Dobanda la 1 an (lei)
Banca Transilvania 1,35%
BRD 1,20%
ING 1,1%
BCR 1,1%
Raiffesen 1%

Graficul de mai jos ilustreaza evoluția dobânzii in lei la un depozit pe un an oferită în perioada 2013 – 2016 de băncile din România. Analiștii se asteaptă ca tendița de scădere să continue si pe viitor fără a intra însă in teritoriul negativ.

FusionCharts XT will load here!

Termenul de investitie se referă la o modalitate de plasare a banilor in urma căreia se așteapta o multiplacare sumelor și care presupune totodată un risc pe care deponentul trebuie să și-l asume. In cazul investițiilor bani sunt folosiți pentru a cumpăra bunuri a căror valoare are potențial de creștere și care pot aduce dealungul timpului randamente acceptabile. De multe ori investitorii trebuie să aștepte timp îndelungat până sa obțină profitul dorit și să înfunte perioade de volatilitate a prețului, acestea fiind câteva din riscurile asumate.

Alegerea unei soluții de economisire sau de investiții se poate dovedii a fi o sarcina dificilă având în vedere multitudinea de factori precum instrumentele disponibile pe piață la ora actuală, instabilitatea economică la nivel local sau global, noțiunile financiare etc. Astfel se pune problema găsirii unui instrument de investiții care să ofere randamente ridicate și totodata o modalitate de diversificare a plasamentelor financiare astfel încât riscul asumat sa se diminueze. Un astfel de instrument este bursa și investițiile la bursă. Indicele BET al Bursei de valori București  ce este compus din cele mai mari 10 companii listate la bursa a crescut între 2012 și 2015 cu 76%. Evident, dupa o astfel de creștere trebuia sa urmeze si o corecție care a venit la începutul anului 2016. Astfel de corecții nu trebuie sa sperie investitorii ele sunt catalogate de către experți ca fiind mișcări naturale ale pieței.

Indicele BET

Evoluția indicelui BET începând cu anul 2012

Corecția indicelui BET a fost de scurtă durată indicele recuperând din ianuarie pana în august 2016 aproape 15%. Astfel de perioade de volatilitate sunt frecvente pe bursă investitorii fiind obișnuiți cu ele și chiar profitând de pe urma lor. Investițiile la bursa oferă avantajul diversificării plasamentelor prin multitudinea de companii și sectoare de activitate ce le cuprinde. Investitorul are posibilitatea astfel să analizeze care au fost cele mai performante companii din diferite sectoare și sa realizeze astfel o diversificare a investițiilor. În cazul în care nu dispune de cunoștințele necesare poate apela oricând la un broker autorizat care să-i ofere consiliere.

Comments

comments