Multe persoane nu fac diferența între a depune banii la bancă în conturi de economii sau depozite bancare și a investii banii. Pentru mulți cumpărarea unei mașini sau a propriei case este cea mai mare “investiție”.

Economisirea – presupune depunerea unei sume de bani periodic într-un loc sigur de multe ori având ca scop strângerea unei anumite sume de bani fixată anterior. Mulți dintre noi am economisit sau facem acest lucru constant, având de multe ori un țel fixat pe termen scurt (o vacanță, mașină nouă etc). Conturile de economii și depozitele la termen sunt în continuare cele mai utilizate și mai accesibile instrumente pe care românii le folosesc pentru a-și păstra economiile. Conform unui raport BNR, românii aveau la 30 iunie 2016 depozite în lei și în valută de 181,7 miliarde de lei. Valoarea depozitelor a crescut cu peste 10% față de 30 iunie 2015, deși dobânda depozitelor a continuat să scadă. Dobânda medie oferită de băncile din România la depozitele noi constituite în luna iunie a fost de 1,07% atingând un nou minim. Luând în calcul rata inflației din luna iulie care a fost de -0,7% persoanele fizice care aveau dopozite în lei au avut un câștig real de 1,77%. Am incercat în tabelul de mai jos sa adun date legate de dobânzile la depozitele constituite în lei de cele mai cunoscute bănci de pe piața locală.

Banca Dobanda la 1 an (lei)
Banca Transilvania 1,35%
BRD 1,20%
ING 1,1%
BCR 1,1%
Raiffesen 1%

Graficul de mai jos ilustrează evoluția dobânzii în lei la un depozit pe un an oferită în perioada 2013 – 2016 de băncile din România. Analiștii se asteaptă ca tendița de scădere să continue și pe viitor fără a intra însă în teritoriul negativ.

FusionCharts XT will load here!

Termenul de investiție se referă la o modalitate de plasare a banilor în urma căreia se așteaptă o multiplacare a sumelor și care presupune totodată un risc pe care deponentul trebuie să și-l asume. În cazul investițiilor, banii sunt folosiți pentru a cumpăra bunuri a căror valoare are potențial de creștere și care pot aduce de-a lungul timpului randamente acceptabile. De multe ori investitorii trebuie să aștepte timp îndelungat până sa obțină profitul dorit și să înfunte perioade de volatilitate a prețului, acestea fiind câteva dintre riscurile asumate.

Alegerea unei soluții de economisire sau de investiții se poate dovedi a fi o sarcină dificilă având în vedere multitudinea de factori precum instrumentele disponibile pe piață la ora actuală, instabilitatea economică la nivel local sau global, noțiunile financiare etc. Astfel, se pune problema găsirii unui instrument de investiții care să ofere randamente ridicate și totodată o modalitate de diversificare a plasamentelor financiare astfel încât riscul asumat să se diminueze. Un astfel de instrument este bursa și investițiile la bursă. Indicele BET al Bursei de Valori București. ce este compus din cele mai mari 10 companii listate la bursă, a crescut între 2012 și 2015 cu 76%. Evident, după o astfel de creștere trebuia să urmeze și o corecție care a venit la începutul anului 2016. Astfel de corecții nu trebuie să sperie investitorii ele fiind catalogate de către experți ca fiind mișcări naturale ale pieței.

Indicele BET

Evoluția indicelui BET începând cu anul 2012

Corecția indicelui BET a fost de scurtă durată, indicele recuperând din ianuarie până în august 2016 aproape 15%. Astfel de perioade de volatilitate sunt frecvente pe bursă, investitorii fiind obișnuiți cu ele și chiar profitând de pe urma lor. Investițiile la bursă oferă avantajul diversificării plasamentelor prin multitudinea de companii și sectoare de activitate pe care le cuprinde. Astfel, investitorul are posibilitatea să analizeze care au fost cele mai performante companii din diferite sectoare și să realizeze o diversificare a investițiilor. În cazul în care nu dispune de cunoștințele necesare, poate apela oricând la un broker autorizat care să-i ofere consiliere.

Comments

comments