Având în vedere scăderile apărute în cadrul unor companii în ultimul an, considerăm oportun să vorbim în continuare despre marja de siguranță, ce este aceasta și cum o putem folosi.

    Marja de siguranță reprezintă diferența dintre valoarea intrinsecă a unei acțiuni și prețul ei curent. În termeni mai simpli, aceasta ar reprezenta prețul unei acțiuni aflată la discount comparativ cu valoarea intrinsecă a acelei acțiuni pe care noi o calculăm. Mai multe detalii despre value investing se regăsesc în acest articol: https://investestelabursa.ro/price-vs-value/

    Termenul de marjă de sigurantă în domeniul investițiilor a fost introdus de către Benjamin Graham (fondatorul investițiilor bazate pe valoare) și se referă la un “tampon de siguranță” pentru stabilirea valorii unei companii. Rolul ei este în a putea avea o zonă de tampon în cazul în care calculele noastre legate de perspectivele companiei au fost eronate.

    Astfel, dacă analizăm o companie a cărei valoare intrinsecă o calculăm la 20 lei/acțiune, iar prețul acesteia se tranzacționează în acest moment pe bursă la 15lei/acțiune, putem considera compania în cauză se tranzacționează la un discount. Putem calcula marja de siguranță cu ajutorul următoarei formule:

    Marja de siguranță = 1 - [Preț curent de piață / valoare intrinsecă] x 100.

    În cazul nostru avem o marjă de siguranță de 25% dacă am cumpăra acțiunile la prețul actual din piață. Trebuie ținut cont de calcularea valorii intrinseci că aceasta reprezintă în final o estimare subiectivă și care poate suferi modificări în timp. Astfel, această strategie nu ne asigură și câștiguri garantate dar poate acționa ca un tampon, împiedicându-ne să cumpărăm companii la evaluări ridicate, cu mult peste valoarea lor intrinsecă, minimând pierderile pe care le putem suferi.

    Să luam exemplul Teraplast

    Prețul companiei a scăzut pe bursă cu peste 50% în ultimul an, lucru care poate fi pus pe seama atat a evalurii ridicate, cât și a scăderi profitabilității companiei în ultimele trimestre. Când compania se situa la maximele anului trecut perspectivele și evaluarea arăta în modul următor.

milioane20212022
Venituri636865
EBITDA83130
Profit net5886.5
P/E*41 - 4828 - 33

Preț 1.1-1.3lei/acțiune

Putem observa fapul că scăderile următoare nu au fost întâmplătoare. Se poate observa că indicatorul P/E era situat la valori extrem de mari chiar și pentru profiturile extrem de bune estimate pentru anul viitor de companie. Este evident faptul că în acest caz, valoare intrinsecă a  compania Teraplast nu se regăsea la discount, iar o atitudine mai prudentă ne-ar fi ferit de scăderile ulterioare.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!