Creșterea prețurilor din domeniul imobiliar a determinat în ultimii ani tot mai mulți români să-și îndrepte atenția către acest sector din dorința de a obține randamente mai mari de pe urma economiilor realizate. În același timp, în ciuda evolției bune a bursei de la București un număr mult mai redus de persoane a avut curajul să-și deschidă un cont de investiții la bursă

Investiții la bursă vs Investiții imobiliare – avantaje dezavantaje

Investițiile la bursă sunt mai accesibile

Investiții la bursă sunt mai accesibile, deschiderea unui cont de investiții la bursă se poate face în maxim 30 minute.

Investițiile la bursă pot fi realizate cu un capital inițial mult mai redus, astfel făcându-le mult mai accesibile. Dacă la începutul anilor 2000 pentru a investi la bursă era necesară o sumă destul de mare de bani, acum deschiderea unui cont de investiții la bursă se poate face și cu sume pornind de la 1500 lei -> De cati bani ai nevoie pentru a investi la bursa?

Investițiile imobiliare sunt investiții tangibile

Investițiile imobiliare sunt investiții tangibile, nu dispar și nu pot intra în insolvență sau faliment. Desigur există riscul unui cutremur devastator, dar trecând peste acest risc care din fericire pentru România este destul de mic, chiar și în cazul unei crize financiare valoarea unui imobil nu va ajunge niciodată aproape de 0. Conform datelor prezentate de cei de la Imobiliare.ro criza din 2007 – 2008 a dus la o prăbușire a prețurilor în sectorul imobiliar de 55% – 60%.

Investițiile imobiliare sunt mai ușor de evaluat. Oricine poate face o evaluare sumară a unui imobil, dar puține persoane pot evalua o companie listată la bursă. Dacă în cazul unei investiții imobiliare putem face o inspecție sumară a imobilului din punct de vedere a dotărilor și a zonei în care este situat și putem compara prețul de vânzare cu prețul altor imobile din aceeași zonă, acestă comparație este mai dificil de făcut în cazul companiilor listate la bursă. Prețul acțiunilor unei companii, în cazul investițiilor la bursă, nu ne spune mare lucru despre cât de subevaluată sau supraevalută este o companie. Care sunt indicatorii de evaluare a unei companii listate la bursă și alte instrumente de evaluare gasiți în articolul cum găsesti cele mai bune investiții la bursă

Criza economică – investițiile imobiliare sau investițiile la bursă

Criza economică din perioada 2007 – 2008 a dus la o prăbușire a prețurilor din sectorul imobiliar cu 55% – 60% potrivit datelor Imobiliare.ro. În același timp indicele BET, principalul indice al Bursei de Valori București a suferit o depreciere de 83%.

Periaoda 2009 2010 a dus însă la o revenire accelerată a indicelui BET acesta ajungând la nivelul 6130 de puncte crescând cu 225%. Astfel într-o perioadă relativ scurtă indicele BET a recuperat rapid mare parte din deprecierea suferită, scădere din perioada criezi reducându-se la 43%.

Scăderea prețurilor din sectorul imobiliar a continuat în perioada 2009 – 2014 într-un ritm mai lent, astfel că deabia începând cu a doua parte a anului 2014 prețurile s-au înscris pe un trend ascendent.

Evoluție indice Imobiliare.ro la nivel național perioada 2008 - 2018

Evoluție indice Imobiliare.ro la nivel național perioada 2008 – 2018

Bursa de la București s-a înscris începând cu anul 2012 pe un trend ascendent reușind să recupereze în mare parte deprecierea suferită în perioada crizei economice,  iar la ora actuală (aprilie 2018) se află doar cu 18% sub maximul absolut atins în vara anului 2007.

Evolutie indicele BET perioada 2007 - 2018

Evolutie indicele BET perioada 2007 – 2018

Investițiile imobiliare sunt mai puțin lichide

Investițiile imobiare sunt mai puțin lichide. Vânzarea unui imobil poate dura câteva zile sau chiar săptămâni timp în care proprietarul sau agentul imobiliar trebuie să prezinte imobilul mai multor clienți și chiar să poarte mai multe rânduri de negocieri până să semneze contractul de vânzare cumpărare.

În cazul investițiilor la bursă lichidarea unui pachet de acțiuni durează câteva secunde. În cazul companiilor din indicele BET există de regulă și suportul unui market-maker, bancă sau companie de brokeraj, ce are sarcina de a asigura lichiditate în piață unei companii. Astfel orice investitor poate cumpăra sau vinde pachete de acțiuni și i se va asigura contraparte la momentul tranzacției.

Investițiile imobiliare presupun costuri de tranzacționare mai mari

Investițiile imobiliare presupun costuri mai ridicate din punct de vedere a taxelor de cumpărare/vânzare (taxe notariale, taxa OCPI, etc). Odată achiziționat imobilul este nevoie de cele mai multe ori de o renovare parțială sau totală în funcție de situație. De asemenea periodic un imobil are nevoie de mici reparții sau lucrări de întreținere.

În cazul investițiilor la bursă comisionul de tranzacționare este de regulă între 0.4% și 1% din valoarea tranzacției acest comision incluzând toate taxele ce trebuie plătite de investitor. Odată achiziționate acțiunile unei companii investitorul nu mai trebuie să plătească alte taxe sau comisioane.

Investițiile bursiere oferă avantajul unei diversificări mai largi

Unul dintre cele mai importante principii în domeniul investițiilor este diversificarea. Un proverb vechi spune “Nu-ți pune toate oule într-un singur coș”. 

Prin intermediul investițiilor în acțiuni cu sume relativ mici de bani poți intra și ieși din diverse afaceri când vrei. Astfel poți face parte în aceleași timp din business-ul KFC sau Banca Transilvania și poți beneficia de o mica parte din profitul realizat de aceste companii prin intermediul dividendelor.

Diversificarea portofoliului prin intermediul investițiilor la bursă se poate face mult mai ușor și mai eficient decât diversificarea unui portofoliu de investiții imobiliare. Prin intermediul unei investiții chiar și de 1000 lei poți realiza o diversificare a portofoliului ce cuprinde cele mai mari companii din sectorul bancar, telecom, energetic sau chiar alimentar.

Dividendele distribuite de companiile listate la bursă aduc randamente mai mari

Dacă investițiile în companii listate la bursă aduc în buzunarele investitorilor dividende din profitul raportat în anul anterior, investițiile în imobile pot aduce venituri suplimentare de pe urma închirierii imobilului. Diferența majoră vine din faptul că veniturile din dividende nu sunt sigure, companiile putând lua decizia să nu distribuie profitul sub formă de dividende ci să-l reinvestească sau compania să sufere o pierdere și să nu dispună de rezerve de cash pentru a distribui dividende.

Nevoia de bani suplimentari la bugetul de stat a împins guvernul să adopte o ordonanță de urgență prin care să impună tuturor companiilor în care este acționar majoritar să distribuie 90% din profit prin dividende. Acestă măsură a dus România pe locul 1 în topul celor mai mari dividende din lume cu randament mediu al dividendului de 6.9% în 2017.

În același timp nici veniturile din chirii nu sunt 100% sigure, un imobil putând avea perioade mai lungi sau mai scurte în care nu este ocupat.

Dividendele distribuite de companii nu pot fi negociate de micul investitor

Spre deosebire de valoarea lunară a chiriei care poate fi oricand modificată de investitor, valoarea dividendului este propusă de conducerea companie și este votată în AGA. Micul investitor nu poate impune valoarea dividendului în fața acționarului majoritar.

Veniturile din tranzacțiile imobiliare beneficiază de scutire de impozit

Veniturile din chirii sunt impozitate cu 10% pe când veniturile din dividende sunt impozitate cu 5%. Potrivit codul fiscal adoptat în 2017 veniturile din tranzacții imobiliare ce nu depășesc 450,000 lei sunt scutite de impozit pe când profitul obținut în urma tranzacțiilor cu titluri de valoare (acțiuni) sunt impozitate cu 10%.