Chiar dacă ne aflăm deja în a doua lună a anului 2019 consider că nu e târziu pentru definirea unui plan de investiții, mai ales dacă planul are ca orizont de timp un termen mai îndelungat.

Experiența de investiții a ultimilor 2 ani de pe piața locală, dominată de fel și fel de declarații politice iresponsabile, m-a învățat o lecție importantă, expunerea portofoliului de investiții doar pe o singură piață și doar pe o singură valută poate afecta grav randamentul global al portofoliului.

Chiar dacă rezultatul propriului portofoliu de investiții la finalul anului 2018 a fost per ansamblu unul mulțumitor ,prăbușirea bursei din luna Decembrie m-a făcut să mă gândesc serios la diversificarea portofoliului și pe alte piețe.

Planul meu de investiții pentru anul 2019

Evaluarea situației actuale

Orice plan pornește de la o evaluare a situației actuale pentru a ști de unde plecăm. La finalul anului 2018 portofoliul meu de investiții era expus 100% pe piața din România în lei. Pe parcursul anului 2018 am decis să reduc expunerea pe acțiuni și să fac loc în cadrul portofoliului și instrumentelor cu venit fix și anume obligațiunilor corporative. Astfel, am achiziționat în luna noiembrie, imediat dupa listare, obligațiunile Bittnet Systems ajungând astfel la următoarea structură în cadrul portofoliului.

Obiectivul planului de investiții

Obiectivul, în cazul meu, ar fi crearea unui portofoliu de investiții diversificat pe mai multe piețe internaționale și pe mai multe valute care să fie caracterizat de o volatilitate scăzută. Portofoliul pe care mi-l doresc ar trebui să se încadreze în categoria portofoliilor de tip moderat – conservator având o expunere ceva mai mare pe instrumentele cu venit fix. Mai multe detalii despre tipurile de portofolii de investiții puteți citi în articolul Cinci tipuri de portofolii de investiții

Stabilirea profilului de risc

Având în vedere tipul de portofoliu pe care mi-l doresc riscul pe care sunt dispus să mi-l asum este unul mediu spre scăzut. Volatilitatea din ultimii 2 ani de pe bursa din România, incertitudinea și caruselul de care am avut parte în ultima parte a anului 2017 m-a determinat să-mi doresc un portofoliu care să nu răspundă atât de agresiv în cazul unor șocuri provenite din diverse surse. Așadar, un portofoliu de tip moderat-conservator cred că ar corspunde nevoilor mele de risk-reword.

Alegerea instrumentelor necesarea pentru realizarea planului de investiții

Pentru realizarea planului de investiții din acest an am realizat că am nevoie de o nouă categorie de instrumente.

Pentru construirea unui portofoliu de investiții diversificat pe piețe externe am hotărât ca voi folosi instrumente de tip ETF ce au un cost scăzut de administrare.

Îmi propun să rămân în continuare investitor pe piața locală și consider că în ciuda dimensiunii reduse a pieței și a lichidității slabe pe unii emitenți, Bursa de Valori București ascunde în continuare companii foarte interesante ce merită să facă parte din portofoliul oricărui investitor.

Expunerea pe piața locală va fi însă mult mai redusă și îmi doresc ca în cadrul portofoliului de piața locălă să ajung ca cea mai mare alocare să fie pe obligațiuni iar în cazul investițiilor în acțiuni acestea să fie realizate doar în companii cu o politică de dividend stabilă.

Stabilirea termenului de realizare a obiectivului

Termenul de realizare ar fi următoarele 12 luni. După mai multe calcule și evaluări realizate în diverse tabele mi-am propus ca în următoarele 12 luni să lucrez la crearea unui alocări a portofoliului meu pe mai multe tipuri de instrumente, alocări care vor necesita o perioadă ceva mai lungă de timp până ce vor ajunge la nivelul la care mi-am propus eu.

Primul pas în direcția obiectivului propus

Primul pas pe care mi-l propun în direcția acestui obiectiv este să economisesc mai mult în fiecare lună. Mi-am format un obicei încă din anul 2015 de a economisi o mică parte din salariu pe care să o transfer în contul de investiții și din acei bani să fac investiții la bursă. Din acest an îmi propun să economisesc o sumă și mai mare de bani pe care să o investesc strict în portofoliul dedicat investițiilor pe piețe externe.

Doresc prin aceste sume transferate și investite strict în piețe externe să cresc ponderea portofoliului de investiții dedicate piețelor externe și să scad expunerea pe piața din Romania.

Cum va arăta portofoliul meu de investiții în 2019?

În concluzie, portofoliul meu de investiții va trece în anul 2019 printr-o restructurare importantă ce va aduce totodată și o nouă strategie de investiții care după părerea mea este una bine adaptată contextului actual de la nivel global.

Voi avea așadar din acest an două portofolii de investiții pe care le voi administra:

  1. portofoliu de investiții în acțiuni și obligațiuni listate la Bursa de Valor București
  2. portofoliu de investiții pe piețe externe (dezvoltate și emergente) administrat pasiv compus strict din ETF-uri