Finalul anului sau începutul de an reprezintă întotdeauna un moment bun în care să ne alocăm o parte din timp, să ocupăm un loc la masă, cu un pix și o foaie și să tragem linie să vedem ce am făcut bine în anul ce tocmai se încheie, ce am făcut rău și mai ales ce am învățat.

Dacă ar fi să fac un scurt rezumat, pentru mine anul 2018 a fost un an bun, în care am învățat multe și care mi-a deschis calea și ochii către noi oportunități pe care să le explorez în 2019.

Din punct de vedere investițional, după anul 2017 în care am avut parte de o corecție forțată în a doua parte a anului din cauza unor declarații politice iresponsabile, anul 2018 a început foarte bine pentru investitorii la Bursa de Valori București. Dacă finalul anului 2017 era caracterizat de un pesimism generalizat în piață, începutul anului 2018, a adus în piață un optimism care a făcut ca indicele BET să recupereze în decurs de câteva săptămâni mare parte din corecția înregistrată în 2017.

Cum a evoluat portofoliul meu de investiții la bursă pe parcursul anului 2018?

Dividendele distribuite în 2018 au fost în mare parte generoase, iar strategia pe care mi-am propus-o încă de la începutul anului m-a ajutat să profit de multe din aceste distribuții de dividend.

La fel ca în 2017 declarațiile politice iresponsabile au făcut din anul 2018 un an destul de volatil pentru investitorii la bursă, declarații legate de situația pilonului 2 de pensii și plafonarea prețului gazelor naturale ducând de multe ori la scăderi accentuate ale prețurilor.

Deși la începutul anului mi-am propus să nu mă mai las dus de val atunci când apare panica în piață datorită declarațiilor politice, în vară, odată cu zvonul plafonării prețului gazelor naturale, am vândut o parte din dețineri fapt care mi-a destabilizat pentru scurt timp portofoliul și m-au făcut să ratez distribuția unor dividende generoase.

În ciuda acelor mișcări neinspirate, până la începutul lunii Noiembrie, alocarea portofoliului meu s-a dovedit a fi una foarte bună reușind să recupereze tot declinul din vară și chiar să depășească și cele mai optimiste așteptări ale mele la începutul lunii Decembrie 2018.

Din păcate, așa cum știm cu toții, finalul anului ne-a adus atât un cadou sub formă de dividende dar și o palmă urâtă din partea guvernului sub forma unei corecții bursiere abrupte.

Trăgând linie acum după ultima ședință de tranzacționare din acest an, pot spune că ma număr printre investitorii norocoși care pot să afișeze la final de an un randament pozitiv pe toate portofoliile de investiții.

Investițiile la Bursa de Valori București

În ciuda corecției accentuale de la finalul anului portofoliul meu a reușit să se mențină pe plus chiar și în cea mai neagră zi. Așa cum se poate vedea în graficul zilnic de mai jos, declarațiile politice au erodat mare parte din câștigul acumulat pe parcursul anului 2018 însă la finalul ultimei zile de tranzacționare portofoliul afișează un randament de aproape 9% (8.96% mai exact) cu care mă pot declara mulțumit având în vedere anul destul de volatil de care am avut parte. Mai mult, este primul an în care am reușit sa bat piața. Dacă ne uităm la randamentul indicelui BET-TR la finalul anului, acesta afișeaza o valoare de 4.3%.

Este un randament aproape dublu față de cel înregistrat în 2017 și un randament 8 ori mai mare decât cel oferit de depozitele bancare. Având în vedere că inflația în acest an a fost de 3.5% un randament de 9% nu poate decât să ma facă fericit.

Evoluție portofoliu de investiții bursiere în 2018. Sursa: Tradeville

Investiția în fondul mutual BT Clasic

Fondul BT Clasic este un fond de tip mixt care are o expunere de 85% în instrumente cu venit fix (obligațiuni, depozite bancare, titluri de stat) și doar 15% în acțiuni tranzacționabile la Bursa de Valori București. Privesc deținerea pe care o am în acest fond ca pe un fond de urgență care să-mi fie accesibil foarte ușor în caz ca voi avea nevoie vreodată de acei bani. Așadar urmăresc mai degrabă conservarea capitalului investit și nu randamente mari.

Deși mi-aș dori ca randamentul fondului să acopere măcar inflația din păcate în anul 2018 acest lucru nu s-a întâmplat. Așa cum se vede în graficul zilnic de mai jos, corecția bursieră de la finalul anului a afectat destul de grav randamentul fondului chiar dacă expunerea pe acțiuni este destul de mică. Totuși randamentul investiției în fondul BT Clasic la finalul anului 2018 este un pozitiv de +0.4% dar care din păcate nu depășește inflația.

Evoluția fondului BT Clasic in 2018. Sursa: BT Asset Managment

Investiția imobiliară – închiriere apartament

Vara anului 2018 a fost momentul în care am pășit în sectorul investițiilor imobiliare prin utilarea și închirierea unui apartament cu 2 camere în Târgu Mureș. Am găsit destul de rapid și primii chiriași, un cuplu tânăr, cărora le-am amenajat apartamentul cât de bine am putut. După 6 luni nu pot să ma declar decât foarte mulțumit, nu am avut nici un fel de probleme cu chiriașii și sper ca și în 2019 să rămână în apartament.

Randamentul calculat pe un an de zile (conform contractului) va ajunge la 6.5%, randament care pentru o investiție imobiliară (chirie) este unul foarte bun.

Concluzie la final de 2018

Trăgând linie la final de 2018, mă declar mulțumit de investițiile făcute în acest a mă bucur că am reușit să închei anul pe plus având în vedere toată volatilitatea de care am avut parte și sper ca anul 2019 să fie cel puțin la fel de bun. A fost un an în care proiectul Investestelabursa.ro a crescut foarte mult și un an în care am învățat foarte multe lucuri noi, prin documentarea pe care am realizat-o pentru episoadele video și articole. Cred însă că cea mai importantă lecție am învățat-o la final de an. Voi reveni cu un nou articol despre lecțiile învățate.

La Mulți Ani și investiții profitabile în 2019!