Vorbeam în articolul de săptămâna trecută despre cum să ne constituim un fond de urgență și unul de siguranță și despre faptul că uneori este greu să nu ne atingem de sumele de bani destinate acestor fonduri. Pentru o persoană care nu este obișnuită să țină evidența cheltuielilor, care nu știe cum să își gestioneze banii sau care nu își poate stăpâni impulsurile atunci când vine vorba de cumpărături, este foarte dificil să treacă printr-o perioadă de „abstinență”.

Încercând să păstrez o viziune realistă asupra lucrurilor, voi detalia mai jos care sunt obstacolele pe care le-am întâmpinat de-a lungul timpului și care uneori m-au împiedicat să îmi ating scopul. Din experiența mea de până acum, am învățat că viața nu poate avea un curs liniar și nici banii pe care îi câștigăm nu pot rămâne la același nivel. Ne vom confrunta cu tot felul de situații, care mai de care mai complicate sau mai solicitante și va trebuie să le facem față. Dar eu cred că este posibil să reușim dacă avem o minte lucidă.

Așadar, primul obstacol care ne-ar putea împiedica să ne atingem scopul ar fi chiar mintea noastră pe care trebuie să o obișnuim cu un anumit tip de gândire. Pentru aceia dintre noi crescuți cu multe neajunsuri, prima sumă de bani în plus nu reprezintă o oportunitate de a economisi sau de a investi, reprezintă ocazia cheltuirii acestor bani. În alte cazuri suma de bani nu reprezintă posibilitatea de a investi pe termen lung, mulți oameni dorind să aibă satisfacția imediată, să se „îmbete” cu ideea că a da un tun este cel mai bun lucru care li se poate întâmpla. Deci, principiul de la care ar trebui să plecăm este acela al planurilor pe termen lung, iar mintea noastră trebuie să fie educată în acest sens pentru ca ea să fie un ajutor, nu un impediment.

Un alt obstacol ar fi acela al unei vieți dezorganizate. În general lipsa banilor creează o dezordine atât în mintea noastră cât și în viața de zi cu zi. Modul în care acționăm zilnic va avea consecințe asupra modului în care ne gestionăm resursele, fie ele mentale sau materiale. O persoană care nu își poate organiza lumea fizică, nu are un program stabilit astfel încât să poată munci, dar să se și odihnească suficient, nu poate să evolueze și să vadă lucrurile clar. Este în primul rând o luptă cu sine. Dar și în acest caz ne putem educa pentru ca în creierul nostru să se formeze o rutină:

Vreau să economisesc – >  Pentru asta trebuie să cheltui mai puțin – > Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să îmi organizez timpul și lumea fizică mai bine – >  să gătesc, să mă trezesc mai devreme pentru a lua micul-dejun acasă și transportul în comun, să dorm devreme pentru a avea energie, să las lucrurile în ordine etc. Sunt principii de bază pe care uneori le uităm sau le ignorăm, dar pe care ni le putem (re)însuși cu timpul.

„Satisfacția imediatului” – un alt obstacol care ne poate dezechilibra. „Satisfacția imediatului” ne este inoculată de viteza cu care primim răspunsuri la mesaje, reacții la părerile noastre în online, rapididatea cu care ajungem dintr-un loc în altul, aceste lucruri creându-ne iluzia că totul trebuie să fie aici și acum. Dar un proces de economisire a banilor este lung și necesită răbdare. Încercați să separați aceste două lucruri și să vă luați aportul de satisfacție din ceea ce ați planificat pe termen lung, nesacrificând oportunități reale de dragul momentului.

Desigur că în viață nu putem controla tot ce ni se întâmplă, dar de aceea există prevenția și putem face ca lucrurile să fie mai ușoare în momente de cumpănă. O asigurare de sănătate privată poate, o asigurare de viață pentru noi și cei dragi, contribuția la o pensie privată, să ne protejăm atunci când este cazul la locul de muncă, să avem grijă de sănătatea noastră. Nimeni nu ne garantează nimic pe parcursul vieții, dar așa cum am menționat mai sus, putem să preîntâmpinăm unele lucruri.

Pe voi ce vă ține pe loc din a economisi?

Fiți curajoase! Îndrăzniți!

Bianca Oneata