După cum spuneam în prima parte a articolului, obligațiunile pot fi de mai multe tipuri, dar voi vorbi în special despre obligațiunile corporative, care mă interesează în mod special și care sunt emise de companii locale. Domeniile de activitate sunt diverse: companii producătoare de mașini, construcții, furnizori de servicii financiare, energie, telecomunicații, tutun și alimente etc.

Obligațiunile corporative sunt și ele la rândul lor împărțite pe categorii:

  • obligațiuni care plătesc valoarea împrumutului la maturitate
  • obligațiuni convertibile în acțiuni
  •  obligațiuni care au opțiunea call

Pentru cele convertibile în acțiuni, creditorul poate primi acțiuni în companie, în schimbul sumei împrumutate, iar cele cu opțiunea call pot fi răscumpărate de către emitent la prețul anunțat în momentul emisiunii.

Dar cum investim în obligațiuni?

În funcție de tipul obligațiunii, există mai multe moduri în care putem investi:

  • Prin intermediul unei bănci
  • Prin intermediul unui fond de obligațiuni

Riscuri

Spre deosebire de obligațiunile guvernamentale, unde nu există riscul ca emitentul să nu își îndeplinească obligațiile față de emitent, pentru cele corporative lucrurile stau diferit. Dacă o companie emitentă dă familent, creditorii (deținătorii de obligațiuni) nu mai pot fi siguri că  își pot recupera investiția.

Dar, pentru a înțelege mai bine investițiile în obligațiunile corporative voi reveni în zilele ce urmează cu un scenariu.

Fiți curajoase! Îndrăzniți!