Dragi cititoare și (de ce nu) cititori,

Azi începem seria de interviuri pe care am promis că o voi publica începând cu această săptămână.

Daniela Irimia, fondatoare a gandeste-pozitiv.ro și femeiaindependenta.ro, ne vorbește despre cartea pe care a publicat-o, Femeia Independentă, despre relația ei cu banii și despre educația financiară.

  1. Daniela, ai scris o carte numită Femeia Independentă. Cum a fost primită această carte de către cele pe care vrei să le inspiri?

Răspuns: Primul lucru pozitiv este că a fost primită. Primesc aproape zilnic mesaje frumoase, de apreciere și muțtumire de la cititoarele mele. Se pare că felul lejer și prietenos în care este scrisă o face să fie nu doar o carte de dezvoltare personală, ci o poveste personală cu lecții de viață.

  1. Cărui public te adresezi în special? Ai vrut să țintești o anumită categorie socială?

Răspuns: Cartea este scrisă pentru femei, în special pentru acelea care evită de obicei cărțile de dezvoltare personală. De ce? Pentru că acolo tinde să fie cea mai mare nevoie de atenție spre propria persoană. Se citește multă ficțiune, oamenii citesc să fugă de ei, nu ca să se regăsească. Puțini citesc ca să învețe, să se dezvolte, să se cunoscă mai bine și să își asume propria putere și fericire. Scriind această carte – Femeia Independentă, îmi doresc să ajut femeile să trăiască conform propriilor lor valori.

  1. Ce este în viziunea ta o femeie independentă și cum percep oamenii acest termen în zilele noastre?

Răspuns: Pentru mine, un om independent este acela catre trăiește conform propriilor lui valori. Este omul care își asumă ceea ce este și ceea ce are, si este fericit așa. Cum percep însă oamenii „femeia independenta”…? Cred că majoritatea se opresc la partea superficială, o femeie care fizic se descurcă singură în orice situație. Poate fi o femeie care are o carieră de succes și este singură la 40 de ani, sau este o mamă care își crește singură copiii, sau este o tânără rebelă care își trăiește viața fără a se gândi prea mult la consecințele faptelor ei….

  1. Eu personal nu am prea învățat acasă cum să gestionez banii pentru că acelea erau vremurile și oamenii învățau să supraviețuiască după Revoluție. Care a fost experiența ta cu banii în copilărie, dar și după ce ai început să muncești?

În copilărie, adică între 1985 și 1995 am trăit ca majoritatea dintre noi. Săraci, cu lisuri banale de la apă caldă la mâncare. De acasă am învățat să calculez foarte bine fiecare leu, ca să îmi ajungă până la următorul salariu. Nu am învățat să fac bani…asta am descoperit singură la 20 de ani, când mi-am luat primul și singurul job.

Am avut norocul să iau contact cu domeniul financiar și investițional la 21 de ani când am acceptat un „job” în asigurări și consultanță financiară. De acolo mi s-au deschis orizonturi noi, atât la nivel financiar cât și personal și profesional. La 24 de ani mi-am lansat prima afacere, și uite așa au început și primele investiții.

  1. Pe website-ul tău, femeiaindependenta.ro, am observat că oferi cursuri de educație financiară. Ne poți dezvălui puțin din conținutul acestor cursuri?

Răspuns: Da, am un curs de educație financiară în care se împletește multă psihologie, vorbesc despre valori și credințe legate de bani, plus tehnici pe care eu le-am aplicat și au dat rezultate, atât în ceea ce privește economisirea cât și investițiile.

Aici găsiți mai multe detalii despre curs: https://femeiaindependenta.ro/produs/curs-educatie-financiara/

  1. Ce ți-a adus acest blog de la crearea lui?

Răspuns: He he, muncă? Blogul în sine nu mi-a adus mie mare lucru, a adus celor care îl citesc. Poate mi-a adus ceva idei în plus, o mai mare interacțiune cu femeile care vor să se dezvolte și caută activ să devină mai bune și mai fericite cu ele însele.

  1. Din experiența ta de până acum și prin prisma meseriei tale, care este abordarea femeilor cu care ai lucrat atunci când vine vorba despre bani?

Răspuns: Majoritatea femeilor fug de bani. Și de vină sunt credințele limitative, educația și obiceiurile financiare pe care le au. Multe simt „că nu merită mai mult” sau că nu au nicio putere de a atrage abundența în viața lor. Cheltuie mai mult decât câștigă, nu caută soluții de a face mai mulți bani, ci doar de a reduce cheltuielile, fără a acționa însă. Majoritatea rămân în zona de confort, chiar dacă asta înseamnă să trăiască de la un salariu la altul…

  1. Ți-ai dori să participi la dezvoltarea unui program la nivel național, un program de educație financiară pentru femei din zone mai puțin dezvoltate?

Răspuns: O da! Susțin de ani buni educația financiară. Am și site-ul gandeste-pozitiv.ro unde am sute de articole despre bani, despre cum să câștigi, să îi administrezi și să îi înmulțești. Au ajutat pe mulți aceste informații, însă nu este suficient!

Și nu doar în zonele mai puțin dezvoltate este nevoie de educație financiară. Mai grav este că în marile orașe, sunt sute de mii de oameni câștigă peste medie, dar tot trăiesc de la un salariu la altul. Nu au nici măcar un fond de urgență, ce să mai spunem de pensii private sau investiții.

  1. Ce ne poți spune despre investiția banilor în acțiuni sau alte instrumente financiare? Statisticile arată că numărul femeilor este mult mai mic decât cel al bărbaților în acest domeniu.

Răspuns: Tot statisticile spun că femeile sunt investitori mai buni. ? Femeile, tradițional vorbind, îsi asumă responsabilitatea cu îngrijirea casei și a familiei, bărbatul aduce bani în casă și se ocupă de ei. Din pacăte în România încă este valabil acest scenariu pe scară largă.

Informarea, asumarea și acțiunea sunt pilonii care vor duce o femeie de la simplă salariată, la a fi o femeie de afaceri și o investitoare de succes.

  1. Ce sfat ai avea pentru cele care sunt la început de carieră atunci când vine vorba de gestionarea banilor?

Răspuns: Să învețe continuu despre bani, afaceri, dezvoltare personală. Acum sunt mii de cărți bune, cursuri și seminarii, video-uri gratuite pe youtube. Informația este mai multă decât putem noi asimila. Voință să fie și acțiune! Apoi prosperitatea și poate chiar independența financiară vor fi consecințele firești ale lucrurilor bine făcute.

Și ca să îți dau și un sfat concret, este esențial să își țină un buget de venituri și cheltuieli (pot descărca gratuit de pe site-ul meu un kit) pentru a ține evidența concretă a fluxului de numerar, apoi focus pe a face bani și să cumpere ceea ce au nevoie, nu „ceea ce dă bine în ochii altora”.

Cartea Femeia Independenta are un întreg capitol dedicat educației financiare, și o puteți achizitiona de aici.