Speranța de viață în rândul femeilor este mai mare decât cea a bărbaților. Acesta e un fapt statistic și e generalizat în întreaga lume.

Pentru doamne acest lucru poate fi îmbucurător, nu-i așa?

Viața e frumoasă și merită trăită, atât la vârsta exuberanței cât și la vârsta înțelepciunii.

În România, speranța de viață pentru femei este de 79,1 ani (iar a bărbaților, de 71,7 ani). Dar pentru că întotdeauna există un revers al medaliei, și la acest motiv de bucurie legat de speranța de viață există o fațetă negativă destul de dureroasă.

Consecința mai puțin conștientizată de către noi este faptul că e foarte probabil ca doamnele din familiile noastre să fie nevoite să trăiască singure în ultimii ani sau chiar zeci de ani ai vieții lor.

Statisticile arată că în jur de 40% dintre femeile din România care au trecut de vârsta de 65 de ani trăiesc singure (spre comparație, mai puțin de 20% dintre bărbați se află în această situație).

După o viață de trudă, acești ani ar trebui să fie încununați de bucurie și pace.

Ar trebui ca doamnelor să le fie asigurate securitatea financiară și liniștea mentală pe care le merită. Dar este așa?

Dacă privim în jurul nostru observăm că de cele mai multe ori doamnele rămân în aceeași locuință care altădată era destinată unei familii întregi dar având venituri mai reduse, fie din cauza faptului că în loc de două venituri care intrau în casă acum intră doar unul, fie din cauza faptului că pensia din prezent e mai mică decât salariul din trecut.

Pentru a nu ajunge în situația de a trăi în singurătate și sărăcie la vârsta senectuții, e bine să luăm măsuri din timp.

Antidotul împotriva singurătății este cultivarea relațiilor sănătoase și frumoase cu membrii familiei și mai ales cu membrii comunității din care facem parte. Iar antidotul împotriva diminuării veniturilor la bătrânețe este economisirea și investirea pe termen lung a acestor economii.

În demersul de a afla cum investesc femeile cred că e interesant să privim și la alte aspecte legate de finanțele doamnelor, și anume cum câștigă și cum economisesc ele.

Cum câștigă și cum investesc doamnele?

Cu ajutorul statisticilor aflăm că în aproape toate statele Uniunii Europene persoanele care au studii superioare sunt mai mult femei (33% dintre femei, 30% dintre bărbați) însă țara noastră e la coada acestui clasament cu 18,2% femei și 16,5% bărbați care au studii superioare.

Dacă doamnele sunt mai pregătite educațional decât domnii am putea crede că reușesc să ocupe mai multe funcții de conducere și că sunt mai bine plătite decât bărbații. Însă nu e așa.

Funcțiile de conducere sunt ocupate doar în proporție de 33% de către doamne în timp ce domnii ocupă partea de 67%. De ce?

Pentru că doamnele aleg să își asume grija copiilor și a rudelor apropiate în proporție de 31% față de 4% bărbați (din totalul persoanelor cu vârsta de muncă). Dânsele își întrerup munca sau aleg norme parțiale de muncă mai des decât bărbații.

Angajați cu normă parțială sunt 30% femei și 8% bărbați.

Un alt fapt care contribuie la diferențele de câștiguri este reprezentarea excesivă a femeilor în sectoare de activitate cu salarii scăzute și subreprezentarea lor în sectoare de activitate cu salarii mari. Și dacă la toate acestea adăugăm încălcarea celebrului principiu al remunerației egale pentru muncă egală, diferențele devin și mai mari.

Astfel, pe măsură ce înaintăm în vârstă, distanțarea dintre femei și bărbați în ceea ce privește câștigurile este tot mai mare.

În medie, la nivelul UE, conform statisticilor eurostat femeile câștigă cu 16% mai puțin decât bărbații iar pensia femeilor este cu 30% mai mică decât pensia bărbaților.

În cazul țării noastre diferențele sunt mai mici, căci diferențele salariale sunt de doar 5,2% iar diferențele dintre pensii sunt în jur de 27%. Dar și sumele sunt considerabil mai mici.

Adică la europenii cu venituri mari se vede diferența între bărbați și femei, însă la europenii cu venituri mici, veniturile sunt mici și pentru bărbați și pentru femei.

Ne-am făcut o idee despre cum și cât câștigă doamnele. Dar oare cum economisesc ele?

Cum economisesc domnele?

Pentru unii dintre noi, economisirea a devenit un reflex dobândit încă din copilărie pentru că am urmat modele din familie, pentru alții dintre noi, economisirea e un obicei antrenat cu efort, dobândit la vârsta adultă uneori pe timp îndelungat și adesea la început cu încercări nereușite.

Însă este foarte clar că nu putem vorbi despre investiții fără economisire.

Statisticile nu prea ne ajută să avem o privire de ansamblu asupra diferenței dintre bărbați și femei în ceea ce privește obiceiul de a economisi, însă credem că obiceiul de a economisii are mai puțin legătură cu genul nostru, ci mai mult cu educația pe care am dobândit-o.

Deci, există doamne, așa cum există și domni care își iau în propriile mâini responsabilitatea de a economisi și de a investi, și fac lucrul acesta, fie pentru propria persoană, atunci când sunt singuri(e), fie pentru întreaga familie, atunci când formează una.

În trecutul nu foarte îndepărtat, în cadrul unei familii tradiționale, bărbatul era cel care genera veniturile familiei iar femeia era cea care le administra.

Astăzi, în majoritatea familiilor, veniturile sunt câștigate de ambi parteneri, economisirea de asemenea este o grijă pentru ambi parteneri, însă investițiile sunt mai ales în preocuparea bărbaților.

Totuși, cum investesc femeile?

Nevoia mai pregnantă de siguranță și stabilitate le determină pe doamne să prefere investițiile imobiliare în detrimentul investițiilor pe piața de capital.

Pentru ele, imobiliarele sunt concrete și palpabile, ceea ce le conferă sentimentul de certitudine. Dacă totuși privim spre investițiile la bursă, mai multe studii arată că portofoliul de investiții al doamnelor este mai performant decât cel al bărbaților, datorită calităților inerente pe care femeile le posedă în mod natural.

Ele sunt, de obicei, mai conștiente de riscuri, sunt dispuse să recunoască și să cerceteze ceea ce nu știu și expresia “încet dar sigur” rezumă în general abordarea lor investițională.

În general, doamnele preferă să ia parte la investiții mai sigure și mai puțin volatile, cu câștiguri constante.

De asemenea, doamnele au o perspectivă investițională mai lungă decât bărbații și, prin urmare, tranzacționează mai rar.

Toate aceste calități și modalități de a se raporta la investiții, fac din doamne niște buni investitori.

De aceea, cunoașterea importanței investițiilor și deținerea abilităților adecvate pentru a investi, sunt esențiale pentru doamnele din lumea de astăzi, indiferent de vârstă și de statut, indiferent de faptul că trăiesc singure sau în cadrul unei familii, indiferent că sunt casnice, angajate, antreprenoare sau profesioniste într-un domeniu.

E nevoie să fim conștienți de faptul că proverbul “Cum îți așterni, așa dormi!” se aplică și în aria finanțelor personale sau familiale.

Scopul final al acestui articol este acela de a le încuraja pe doamne să îndrăznească să intre pe tărâmul investițiile la bursă.

Recomandăm cu căldură implicarea lor în a găsi și a folosi informațiile necesare și de a fi active pe piața de capital.

Deja există doamne demne de urmărit, care au urmat această cale și care ne împărtășesc și nouă din experiența lor.

De asemenea, îi încurajăm și pe domni să își asume responsabilitatea de a da mai departe spre doamnele din familiile lor, cunoștințele pe care le au despre investiții.

Eu aș vrea să trăiesc într-o lume în care tot mai mulți dintre noi să putem spune: mama mea, sora mea, bunica mea, soția mea, fiica mea sunt femei investitoare.

Sper că și Dumneavoastră!

articol scris de Ovidiu Bostan – colaborator Investestelabursa

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!