În limba spaniolă „pensionare”/„a se pensiona” se traduce prin « jubilar/jubilarse », termen care există și în limba română și care înseamnă „mare satisfacție”. În cultura evreiască, jubileul se sărbătorea o dată la 50 de ani, moment în care se ștergeau datoriile și se eliberau sclavii. Anii de după pensionare ar trebui așadar să fie niște ani de care să ne bucurăm din plin de tot ceea ce am acumulat în tinerețe.

În România, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 60 de ani și 9 luni, urmând ca până în 2030 aceasta să crească treptat până va ajunge la 63 de ani. Populația îmbătrânește în ritmuri amețitoare, migrația nu poate fi stopată, iar studiile arată „că sistemul tradițional de pensii  (bazat pe solidaritatea între generații) nu va mai reuși să ofere protecția socială necesară” unuia dintre cele mai vulnerabile grupuri – persoanele care au ieșit din activitate, cei ieșiți la pensie. Așadar, este necesar să ne gândim la ce măsuri am putea lua în prezent pentru a ne ușura viața la bătrânețe.

Momentan nu aș putea să recomand un plan financiar concret pentru această perioadă, deoarece aceste lucruri necesită mult studiu și mai întâi trebuie să le testez eu, dar vă împărtășesc viziunea mea:

Un job/o specializare – În timp ar trebui să îți  aducă venituri substanțiale, pe care mai târziu le poți plasa în diverse instrumente financiare/produse financiare (despre care voi vorbi în detaliu în articolele viitoare). Multe persoane investesc în acțiuni sau obligațiuni, alții doresc să investească în imobiliare, poate alții doresc să își deschidă propria afacere. Depinde de voi.

Economisirea banilor – Economisește constant pe tot parcursul vieții pentru ca mai târziu să poți călători, să poți experimenta lucruri noi și să te bucuri de o viață decentă.

Educația constantă și o minte activă – Atât educația financiară cât și educația în domenii conexe celui în care activezi. Acest lucru te va ține mereu în priză și îți vei putea diversifica activitatea profesională de-a lungul vieții.

Relațiile cu cei din jur – Încearcă să păstrezi relații apropiate cu cei din jur. Acestea sunt benefice pentru starea psihică a oricărei persoane, mai ales atunci când înaintăm din ce în ce mai mult în vârstă și apare teama de singurătate.

Sănătatea – Ai grijă de sănătatea ta și încearcă să ai o viață activă. Practică diverse sporturi, mănâncă sănătors, citește, fii deschisă către lucruri noi.

Fiți curajoase! Îndrăzniți!

Bianca Oneata