Domeniul investițiilor de orice tip este privit de cele mai multe persoane ca fiind un domeniu exclusivist în care doar o categorie selectă de persoane are acces. Marea majoritate a populației are falsa impresie că pentru a realiza o investiție este nevoie de foarte mulți bani și ei nu-și pot permite acest lux.

Puține persoane știu însă că, pornind de la suma de 1000 lei, pot intra în același timp în afaceri precum Banca Transilvania, DIGI, OMV-Petrom sau chiar KFC și Pizza Hut investind în acțiunile acelor companii. Toate companiile menționate mai sus și multe alte companii cunoscute sau mai puțin cunoscute sunt listate la Bursa de Valori București și pun la dispoziția investitorilor acțiuni ce pot fi cumpărate chiar și cu 20 de bani.

Cumpărând acțiunile unei companii o persoană devine automat parte din business-ul acelei companii și se bucură de anumite drepturi cum ar fi, dreptul de a participa la adunările generale ale acționarilor sau dreptul de a primi o parte din profitul acelei companii atunci când compania distribuie dividende.

De unde își iau sfaturile de investiții românii?

Potrivit unui studiu realizat la începutul anului 2018 românii dețineau în depozite peste 100 de miliarde de lei,  în condițiile în care dobânda medie a unui depozit bancar a fost la începutul anului de 1% iar inflația anuala a ajuns la 5% la finalul lunii martie. Practic, toți cei care în ultimii 2 ani au preferat să-și păstreze banii în depozite bancare sau conturi de economii au pierdut bani datorită devalorizării leului, a dobânzilor mici și a inflației care a accelerat până la pragul de 5% în luna Martie.

Din păcate majoritatea persoanelor nu știu ca sunt și alte alternative pentru a-și păstra economiile sau dacă știu, aceste alternative sunt privite cu neîncredere.

Când vine vorba de investiții majoritatea românilor cer sfaturile părinților sau prietenilor. Din păcate experiența investițională și încrederea părinților noștri a fost grav zdruncinată de scheme piramidale precum Caritas, FNI sau alte țepe celebre. Având astfel de experiențe este destul de dificil să mai ai încredere în diverse soluții de plasamente financiare așa că de cele mai multe ori sfaturile primite de la părinți se rezumă la clasicele depozite bancare sau investiții imobiliare ce presupun ceva palpabil.

Sfaturile primite de la prieteni sunt cele care cântăresc cel mai mult în opinia celor care au răspuns la sondajul realizat la începutul anului 2018. Adesea însă, acei prieteni nu au investit un leu în viața lor și sfaturile se bazează pe diverse zvonuri citite sau auzite de la alte persoane.

Investiții imobiliare sau investitii la bursă

  1. Investiții imobiliare cu un leu
  2. Cât mai crește piața imobiliară
  3. Investiții imobiliare vs Investiții la bursă

Cum investești 1000 lei? Economisește și apoi investește

Primul pas către investiții profitabile este economisirea. Crearea unui obicei de a economisi o mică parte din salariu în fiecare lună și investirea acelor bani ulterior poate duce la rezultate spectaculoase pe viitor. Un exemplu foarte bun de câți bani poți câștiga la bursă  este dat de portofoliul administrat de Intercapital Invest care în cei 18 ani de existență a demonstrat cum se poate multiplica suma investită de 761 de ori.

Investiții profitabile cu 1000 lei

În momentul de față la bursa oferă o sumedenie de oportunități de investiții. Dacă până în urmă cu 4 sau 5 ani pe piața bursieră din România erau listate mai mult companii de stat, în ultimii ani au început să se listeze o serie de de companii private din diverse sectoare de activitate cum ar fi sectorul medical (Medlife), sectorul telecomunicatiilor (DIGI), sectorul alimentar ( KFC, Pizza Hut prin Sphera) și multe alte companii.

Puține persoane știu însă că chiar și cu suma de 1000 lei poți investi eficient și poți cumpăra câte o acțiune la cele mai importante 13 companii listate la Bursa de Valori București și încă să-ți rămână 400 lei pentru alte investiții în companii mai puțin cunoscte dar poate la fel de profitabile și interesante.

Mai mult, companiile listate la Bursa de Valori București au distribuit în ultimii 2 ani cele mai mari dividende din lume, companii precum Romgaz, Transgaz sau Conpet companii în care statul este acționar majoritar au distribuit dividende cu randamente de peste 10%, adică de 10 ori dobânda bancară.

Dividendele reprezintă o mică parte din profitul realizat de acea companie în anul anterior iar la bursă există listate multe companii care an de an distribuie dividende generoase. Despre cum să investești și cum căștigi bani din dividende am scris pe larg într-un articol numit profită de cele mai mari dividende din lume.

Bursa a adus în ultimii ani randamente consistente investitorilor ce au avut curajul să investescă în acțiunile companiilor listate. În 2017 în ciuda unei corecții mai serioase în a doua parte a anului datorată instabilității politice indicele BET-TR (indice ce include și dividendele companiilor din componența sa) a avut o creștere de peste 19%.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!