Mulți investitori începători se întreabă cum pot identifica cele mai bune investiții având în vedere că la Bursa de Valori București sunt listate zeci de companii din diverse sectoare de activitate.
Din lipsă de cunoștințe majoritatea investitorilor începători aleg să-și construiască portofoliul de investiții pornind de la preferințe personale legate de anumite companii sau pornind de la diverse zvonuri venite din presă sau de la prieteni.

Care ar fi totuși factorii de care ar trebui să țină cont investitorii pentru a găsi cele mai bune investiții?

Fii la curent cu povestea companiei

Consider fiecare companie listată la bursă are o poveste care începe odată cu listarea ei sau în unele cazuri chiar înainte de listare.

Povestea companiei poate avea în centru rezultatele financiare, scandaluri legate de conducerea companiei sau perspectivele de dezvoltare viitoare. Povestea companiei sau știrile apărute în presă legate de un subiect sensibil legat de acea companiei pot influența prețul acțiunilor din piață.
Înainte de a investi în acțiunile unei companii orice investitor ar trebui întâi să se pună la curent cu povestea companiei, să prindă din urmă fluxul poveștii citind principalele știri legate de acea companie sau de sectorul din care face parte astfel încât, la apariția unei noi știri, să știe în ce context să o încadreze și cum acea știre ar urma să influențeze cotația acțiunilor.

Pentru a fi la curent cu tot ce mișcă în domeniul investițiilor la bursă am compus o listă cu cele mai importante site-uri si bloguri de pe această nișă – Surse de informare gratuite pentru investitorii la bursă

Învață sa citești și să analizezi rezultatele financiare ale companiei

Investitorii instituționali sau marii investitori la bursă cu portofolii de milioane de lei iau decizia de a investi sau de a vinde acțiunile unei companii în urma unor analize făcute pe baza rezultatelor financiare. Acești investitori sau fonduri de investiții care controlează fluxuri uriașe de bani au de cele mai multe ori de partea lor departamente de analiști care pe baza rezultatelor financiare și a perspectivelor de viitor ale companiei realizează diverse estimări a rezultatelor financiare și implicit a evoluției prețului acțiunilor.

Citind acest lucruri, probabil va întrebați:

Cum as putea eu, în calitate de mic investitor să fac investiții la fel de profitabile dacă nu am un departament de analiză lângă mine?

Cel mai probabil micii investitori la bursă așa cum suntem majoritatea dintre noi nu vom putea face analize la fel de riguroase și de exacte ca cele realizate de analiștii marilor case de brokeraj. Putem însă să analizăm rapoartele de analiză primite de la brokeri și să vedem care sunt principalii indicatori financiari la care se uită acești analiști atunci când emit o recomandare de cumpărare pe o anumită companie.

Cunoscând acești indicatori și înțelegând modalitatea de calcul a acestora vom putea și noi pe viitor, atunci când apare un nou raport financiar, să realizăm propriile calcule și să știm dacă o companie reprezintă o investiție bună sau nu.

Analizând rapoartele pe care le-am primit până acum, am observat că majoritatea analiștilor acordă o importanță deosebită următorilor indicatori:

  • EBITDA – reprezintă profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare. Valoarea EBITDA arată câți bani generează o companie din activitatea sa curentă înainte de a-și achita datoriile taxele. Investitorii urmăresc creșterea sau scăderea indicatorului în timp de la o raportare la alta și permite analiștilor să se concentreze pe rezultatele companiei din operațiuni excluzând din calcul efectele deciziilor non-operaționale.
  • Marja netă/marja operațională – arată investitorilor ce procent din cifra de afaceri a companiei a fost convertită în profit net/profit operațional. O creștere de la un an la altul este un semn bun că acea companie a reușit să-și eficientizeze activitatea încât să obțină un profit net mai mare. Evident, o valoare cât mai mare reprezintă o valoare mai bună.
  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) – în opinia multor investitori ROE este cel mai important indicator ce trebuie urmărit. Valoarea ROE indică eficiența utilizării banilor proveniți de la acționari și permite estimarea câștigurilor pe o unitate de capital investit. O rentabilitate mare a capitalurilor proprii înseamnă o maximizare a capitalului investit și posibilitatea încasării dividendelor la finalul exercițiului financiar.
  • PER – indicatorul este folosit de investitori pentru a determina cât de ieftină sau de scumpe sunt acțiunile unei companii în comparație cu acțiunile altor companii din același sector de activitate. O valoare PER sub 15 este preferată în general de investitorii cu experiență.
  • EV/EBITDA – reprezintă un PER dar la nivel operațional. La fel ca în cazul PER o valoare mai mică reprezintă o valoare mai bună
  • Indicatori de îndatorare – Indicatorii de îndatorare de sunt acolisiți de investitori pentru a determina riscul unei investiții în acțiunile unei companii. Indicatorii de îndatorare pe termen scurt reflectă posibilitatea unei companii de a-și achita datoriile pe termen scurt din activele circulante iar indicatorii de îndatorare pe termen lung arată gradul de acoperire a datoriilor cu activele deținute sau capitalurile proprii.
  • DIVY – reprezintă randamentul ultimului dividend distribuit. Analiștii recomandă companiile cu o poltică de dividend stabilă.
  • Lichiditatea medie lunară – numărul de acțiuni sau valoarea medie tranzacționată pe lună cu acțiunile acelei companii
  • Profitul net – analiștii urmăresc în general trendul raportărilor financiare pentru a identifica companiile a căror profit are o tendință de creștere de la un trimestru la altul

O analiză atentă a acestor indicatori, a tendinței de creștere sau de scădere a valorilor acestor indicatori poate oferi investitorului ce are răbdare să studieze toate aceste valori informații valoroase.

Pe baza acestor indicatori analiștii cu experiență merg mai departe și fac estimări ale viitoarelor fluxuri de numerar sau a viitoarelor dividende distribuite iar pe baza acestor calcule pot face estimări ale prețului țintă la care poate ajunge o acțiune.

Învață să citești graficele de preț ale companiei

Cunoașterea elementelor de analiză tehnica și interpretarea graficelor sunt calități de mare ajutor în activitatea oricărui investitor. Graficele companiilor pot fi consultate ușor pe site-ul Bursei de Valori București însă un simplu grafic de tip linie nu ne spune mare lucru.

Primii pași în analiza graficelor

Investitorii ar trebui să analizeze graficele de tip candlestick sau bara acestea dezvăluind informații precum niveluri de suport de rezistență sau canale de trend.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!