fbpx

Ce înseamnă volatilitatea bursieră și cum ne afectează portofoliile de investiții

Ce înseamnă volatilitatea bursieră și cum ne afectează portofoliile de investiții

Ultimile 2 săptămâni de campanie electorală în Statele Unite au adus volatilitate, o stare incertitudine și neliniște pe burse. Acestă stare de neliniște s-a simțit și în cotațiile bursiere ale unor companii care au fluctuat de la o zi la alta cu diferențe de preț considerabile. Aceste fluctuații de preț reprezintă volatilitatea.

Atunci când un investitor își alege un activ în care dorește să investescă ar trebui să analizeze și gradul de volatilitate al activului respectiv pentru a determina gradul de risc al investiției. Sunt diferite metode pentru a măsura volatilitatea dar toate aceste metode vor avea un numitor comun și vor arăta la final amplitudinea mișcarii într-o direcție sau alta a activului. O companie a cărei cotații se mișcă haotic de la o zi la alta și ajunge să atingă maxime și minime într-un timp scurt, este considerată foarte volatilă și totodată riscantă, pe când o acțiunile unei companii care tind să evolueze stabil și calm păstrând un trend sunt considerate ne-volatile și mai puțin riscante.

Determinarea volatilității

Principala metodă de evaluare a volatilității este deviația standard. Acesta reflectă valoarea de deviație a prețului unui activ de la media de preț pentru o perioadă de timp. Inițial este calculată o valoare medie pentru o perioadă de timp (de exemplu ultima lună) după care este calculată diferența de preț între valoarea medie și prețul de închidere din fiecare zi. Valorile astfel obținute sunt ridicate la pătrat, adunate iar din valoarea astfel obținută se calculează media aritmetică. Pentru a obține valoarea finală se extrage rădăcina pătratică din media obținută (radical).

Analiștii tehnici folosesc un indicator grafic numit Bollinger Bands pentru a măsura volatilitatea în timp. Acest indicator este compus din 3 linii: o medie simpla (de obicei de perioadă 20) și 2 linii paralele ce delimitează un canal. Cele 2 linii paralele se îngustează atunci când o acțiune este mai puțin volatilă și se îndepărteză atunci când volatilitatea crește.

Bollinger Bands grafic zilnic BRD

Bollinger Bands grafic zilnic BRD

Volatilitatea cauzeză panică în piață

Un investitor ce achiziționeză acțiunile unei companii se așteaptă ca acele acțiuni se evolueze cât de cât constat de la o zi la alta. Se așteptă ca titlurile acelei companii să urmeze un trend probabil deja conturat și vizibil. Atunci când însă apare un eveniment neașteptat și bursele încep să evolueze haotic, ziarele publică titluri apocaliptice și acțiunile acelei companii se prăbușesc sau evoluează haotic, o zi puternic în jos, alta în sus investitorii se panicheză și de frică să nu piardă mai mulți bani vând acțiunile la prețul din piață. Prin vânzarea titlurilor la prețul din piață efectul de prabușire se amplifică creând astfel și mai multă panică în piață. Un alt factor care amplifică panica este masmedia. Ziarele și televiziunile în căutare de știri senzaționale publică de multe ori titluri apocaliptice despre bursă încercând să atragă cât mai mulți cititori. Nu am văzut, decât foarte rar și doar în publicații de specialitate, știri sau titluri care să vorbescă despre potențialele câștiguri ale investitorilor din investițiile la bursă sau din dividendele generoase acordate de companii.

Cum putem profita de volatilitate

S-a dovedit de fiecare dată că starea de volatilitate din piață este temporară și panica din piață se risipește mai devreme sau mai târziu. Analiștii si brokerii recomandă însă la prudență în momentele de incertitudine,la o marcare de profit acolo unde e cazul și la o rezervă de cash pentru a profita de eventualele oportunități daca e cazul. Investitorii panicați în frica de a nu pierde bani vând chiar și acțiunile unor companii care au raportat rezultate financiare bune, ajungând astfel să se tranzacționeze la prețuri atractive pentru scurte perioade de timp. Un activ al cărui preț se apreciază în vremuri tulburi este aurul. S-a dovedit de multe ori că atunci când piața este dominată de panică și de volatilitate prețul aurul se apreciază iar prețul argintului tinde să urmeze același curs dar într-un mod mai volatil. Pe piața din România investitorii preferă să se refugieze în acțiunile companiilor în care statul este acționar majoritar deoarece acestea distribuie an de an dividende mari și au dovedit stabilitate chiar și în vremuri tulburi.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

By |2020-09-04T12:11:47+03:00November 15th, 2016|Categories: Primii pasi|Tags: , , |0 Comments

About the Author:

Fondatorul proiectului Investestelabursa, unul dintre cele mai urmarite proiecte de educatie bursiera din Romania.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.