În fiecare zi mii de investitori cumpără sau vând acțiuni sau alte instrumente financiare la bursă. Fiecare participant are motivele lui pentru care investește, unii sunt simpli investitori ce caută un randament mai bun pentru economiile lor alții reprezintă fonduri de pensii sau fonduri de investiții ce doresc să obțină randamente bune pentru banii oferiți de participanți. Formațiunile grafice ce apar în urma tranzacțiilor încearcă să consolideze acțiunile cumpărătorilor sau vânzătorilor și să formeze o imagine de ansamblu a stării pieței. O analiză atentă a acestei imagini ne poate indica o posibilă direcție viitoare a pieței sau un posibil câștigător în lupta dintre tabăra cumpărătorilor și cea a vânzătorilor.

Teoria din spatele formațiunilor grafice pornește de la premisa că istoria se repetă și că aceste formațiuni pot fi întâlnite dea-lungul timpului pe diverse instrumente financiare iar piața a reacționat similar atunci când acestea au apărut.

Formațiunile grafice pot fi împărțite în 2 categorii în funcție de impactul care îl pot avea asupra trendului pe care apar. Formațiunile de inversarea de trend despre care voi vorbi în cele ce urmează au, așa cum le zice și numele, particularitatea de a inversa trendul ce se desfășoară. Formațiunile de continuare despre care vom vorbi într-un articol următor nu inversează trendul ci oferă doar un moment de respiro graficului înainte de a relua trendul anterior format.

Formațiunea Double Top

Formațiunea de tip double top este una din cele mai cunoscute formațiuni de inversarea de trend. Apare doar în trendurile ascendente iar identificarea ei vă poate semnala întreruperea temporară a trendului ascendent.

Pentru ca o formațiune de tip double top e necesar ca un trend ascendent să fie format iar un maxim printr-un prim vârf să fie conturat. După formarea primului vârf putem constata o perioadă de corecție ce poate ajunge la 10% – 20% din înălțimea primului vârf corecție datorată de marcările de profit a unor investitori ce consideră că au ajuns la un profit frumușel ce merită marcat total sau poate doar parțial. Având acestă corecție unii cumpărători consideră ca acțiunile sunt din nou ieftine și intră din nou la cumpărare împingând din nou prețul în sus spre vârful anterior. Cotația nu reușește să atingă vârful anterior și se pot observa volume importante pe vânzare semn ca cumpărătorii nu au destulă forță să depășească primul vârf. Acțiunile scad și ating nivelul de suport format în urma primei corecții iar spargerea acestui nivel de suport pe volume consistente confirmă formațiunea grafică Double Top.bPrețul țintă în urma confirmării acestei formațiuni poate fi calculat cu ajutorul unei proiecții în jos a înălțimii primul vârf.

Formațiune de tip Double Top

Formațiunea Double bottom

Formațiunea double bottom apare în trendurile descendente și marchează o schimbare de percepție a investitorilor legată de acțiunile acelei companii.  Pentru a identifica acestă formțiune e nevoie întâi să avem un trend descendent bine format cu un prim punct de minim. De la acest punct de minim se încearcă o revenire a cotației pe volume slabe. Prețul coboară din nou spre primul minim însă de multe ori nu îl atinge semn că unii investitori reintră la cumpărare mai repede și împing prețul din nou în sus. O depășire a liniei de trend descendente semnalează o posibilă revenire pe creștere a prețului.

Formațiune de tip Double Bottom

Formațiune Triple Top

Prezintă în mare cam aceleași caracteristici ca formațiunea Double Top fiind însă ceva mai rar întâlnită. Așa cum ii zice si numele formațiunea se caracterizează prin 3 vârfuri de înălțime aproximativ egală. Formațiunea grafică este confirmată odată ce suportul cedează acest moment fiind însoțit deasemenea și de o creștere a volumelor de tranzacționare.

Formatiune Triple Top

Formațiune Head & Sholders

Este o formațiune grafică aproape la fel de des întâlnită ca Double Top ce se formează pe trendurile ascendente și aduce imediat o inversare a trendului. Este caracterizată de o linie a gâtului ce are rol de suport și de 3 vârfuri ce seamănă cu un cap și 2 umeri.  După formarea primul maxim ce reprezintă defapt umărul formațiunii graficul face o mică corecție până la linia de suport – linia gâtului. De la acest nivel cumpărătorii împing din nou prețul mai sus formând capul formațiunii. Urmează o nouă corecție a prețului până la linia gâtului vânzătorii profitând de prețul mai mare pentru a marca un câștig mai mare. Umărul drept reprezintă o nouă încercare a cumpărătorilor de a împinge din nou prețul mai sus însă este o dovadă că un nou maxim nu poate fi atins și va urma o corecție. Formațiunea Head & Sholders este confirmată atunci când linia gâtului este ruptă și prețul închide cel puțin 2 zile la rând sub acest nivel. Prețul țintă dat de specialiști după confirmarea acestei formațiuni poate fi calculat proiectând de la linia gâtului înălțimea formațiunii.

Formatiune Head&Sholders