Numarul romanilor ce investesc la bursa a scazut

Numarul de investitori la BVB

Investițiile la bursă sunt privite de mulți români ca un domeniu tabu la care puține persoane au acces. Deși sunt conștienți că un astfel de mod de investire a banilor le poate aduce câștiguri frumușele, puțini au curajul să facă pasul către bursă. Numărul persoanelor ce investesc a scăzut simțitor în ultimii 3 ani, așa cum se vede și în graficul atașat, publicat de cei de la Ziarul Financiar. Deși în ultimii ani indicele BET a crescut cu 25%, puțini români au fost atrași de bursă. La finele anului 2015, 71.000 de persoane aveau un cont de tranzacționare deschis.  Cu 4.6% mai puțin decât în anul 2014.

Numărul de investitori în scădere a dus totodată și la închiderea mai multor companii de brokeraj. Dacă înainte de criza financiară activau pe piață peste 70 de companii de brokeraj, în anul 2015 numărul acestora aproape că s-a înjumătățit. Lichiditatea scăzută a bursei de la București și numărul scăzut de investitori a erodat puternic profitabilitatea acestor companii, mulți brokeri hotărând să închidă astfel porțile decât să continue.

De ce sunt reticenți românii să investească la bursă?

O cauză binecunoscută a numărului redus de investitori este lipsa educației financiare. România se află sub media mondială la capitolul educație financiară. Un studiu recent GFK realizat pe un eșantion de peste 8000 de persoane arată că doar 21% dintre cei intervievați susțin că o educație financiară mai bună i-ar ajuta să facă investiții profitabile pe termen lung.

O altă cauză a reticienței față de investițiile la bursă ar fi țepele finaciare ce au zguduit România din anii 90 încoace, acestea având, de asemenea, o strânsă legătură cu lipsa educației financiare. Caritas, Fondul oamenilor de afaceri, FNI, toate aceste tunuri au profitat de dorința românilor de a se îmbogăți rapid pentru a-i păcăli. Urmările acestor scheme financiare se simt și acum, mulți români fiind foarte reticenți în a-și  plasa banii în altceva decât în bănci.

Cați bani au românii în bănci?

Cele mai recente date raportate la BNR arată că românii preferă să-și plaseze banii în depozite bancare chiar dacă în ultimul an dobânda oferită de bănci a scăzut chiar la 1%. 9,5 milioane de români au depozite la bănci, acestea ajungând să valoreze peste 1,3 miliarde de euro.

Dividende generoase pentru cei care investesc

Numărul redus de investitori nu înseamnă că investițiile la bursă nu sunt profitabile. Cei puțini care au totuși curaj și investesc în marile companii listate la bursă primesc în fiecare an dividende generoase care ajung chiar și la 9 – 10%. Companiile de stat sunt cunoscute ca având o tradiție în distribuția anuală a unor dividende consistente din profiturile realizate în anul anterior.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!