Mulți investitori aflați la început de drum se întreabă: Care e diferența între a fi investitor sau speculator pe bursă? Se fac mai multi bani pe bursă dacă speculezi micile variații de preț sau dacă cumperi acțiunile și le păstrezi pentru mai mulți ani încasând dividende?
Chiar dacă ambele tabere (investitorii și speculatorii) urmăresc până la urmă același scop, creșterea în valoare a portofoliului de investiții, modul în care aceștia reușesc atingerea acestui țel este complet diferit.
Investitorii au o strategie axată pe ideea buy and hold. Adică mențin investiții pe termen lung și urmăresc să crească valoarea acelei investiții odată cu dezvoltarea în timp a companiei. Aceștia investesc de regulă în acțiunile unei companii deoarece au încredere în potențialul de dezvoltare al acelei companii, deoarece au încredere în capacitatea managmentului de a coordona într-un mod eficient activitățile companiei sau poate adoră produsele acelei companii. De asemena investitorii sunt atenți la rezultatele financiare ale companiei și urmăresc evoluția diverșilor indicatori financiari din aceste rapoarte. Un alt aspect intens urmărit de investitorii pe termen lung este randamentul dividendului, aceștia urmărind să includă în propriul portofoliu companiile ce au o politica de dividend stabilă și oferă randamente ridicate ale dividendelor.
Scopul unui investitor de portofoliu este să-și creeze o «colecție de active» care în timp să-i aducă beneficii peste media altor oportunității.
Speculatorii sau traderii nu sunt deloc interesați de aspectele fundamentale sau financiare ale companiei aceștia urmărind doar să obțină un profit pe termen scurt profitând de eventualele fluctuații rapide de preț. Aceste fluctuații sunt cauzate de cele mai multe ori de știri tip breaking-news ce pot cauza pe bursă fie entuziasm și creșteri de preț fie panică și prăbușiri ale cotațiilor bursiere.
O altă diferență majoră între cele 2 tipuri de abordări vine din prisma riscului. Datorită strategiei de investiții ce presupune tranzacții pe termen scurt și foarte scurt speculatorii se supun unui risc mult mai mare decât investitorii pe termen lung. Riscul este mai ridicat și datorită efectului de levier cu care aceștia tranzacționează de obicei ce poate aduce atât profituri mai mari dar și pierderi pe măsură.
Chiar și cu acest risc ridicat există mulți speculatori ce reușesc să obțină randamente pozitive de la o lună la alta. Pentru a obține aceste rezultate însă și-au dezvoltat o strategie proprie de tranzacționare ce li se potrivește și pe care o respectă cu strictețe. Sunt însă de părere că pentru a putea realiza aceste speculații cu succes este nevoie și de o piață extrem de lichidă care din păcate nu este oferită momentan de Bursa de Valori București. Piața de la București este potrivită însă investitorilor pe termen lung și investitorilor de portofoliu, aceștia putând alege dintr-o gamă tot mai variată de companii în ultima perioadă (datorită listărilor venite din domeniul privat) ce oferă totodată și randamente ridicate ale dividendelor.
Resurse utile în stabilirea unei strategii de investiții
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.