Orice investitor își dorește ca acțiunea ce tocmai a achiziționat-o să aibe un parcurs liniar sau chiar exponențial. În realitate însă rareori se întâmplă așa ceva iar trendul ascendent al acțiunii suferă câteodată corecții mai mici sau mai mari care în cele mai multe cazuri dau emoții investitorilor.

Începutul anului 2016 a fost un moment care a dat palpitații multor investitori și de ce sa nu recunosc, chiar și mie. Dacă la finalul anului 2015, în perioada vacanței de iarnă, presa vuia de articole care preconizau un an 2016 bun, cu estimări frumoase de câștiguri anunțate de diferiți analiști, luna ianurie a adus cel mai slab debut de an bursier din ultimii 84 de ani. Site-urile de știri și presa de specialitate anunțau începutul unei noi crize globale, intrarea în recesiune, o criză mai mare ca cea din 2008 și câte și mai câte… Dacă aveau dreptate sau nu, ce mai contează, atât timp cât publicul e ținut în fața ecranului, link-urile atrag click-uri și video-urile fac vizualizări, asta e tot ce contează.

Panica de la începutul anului 2016 a fost un mix de cel puțin 2 factori, teama de o atrizare forțată a economiei chineze (frică indusă în piață înca din vara anului 2015) și scăderea continuă a prețului petrolului care s-a accentuat la sfârșitul anului 2015. Având aceste temeri indicele BET a bursei de la București a pierdut în primele 2 săptămâni ale anului 2016 peste 14%.

Ce e de facut în astfel de situații?

Cei mai multi specialiști ai pieței de capital ne sfătuiesc ca în astfel de situații să profităm de panica creată în piață, să ne păstrăm calmul și să cumparăm.

Cum adică!? Să cumpărăm?

Să cumpăr când în fiecare zi cotațiile companiilor scad cu 2% chiar 5%? De ce aș face așa ceva? Mai bine vând ca să nu pierd mai mult!

Warren Buffet unul dintre cei mai cunoscuți investitori a spus deseori că fluctuațiile pieței ar trebui să le tratăm ca pe cei mai buni prieteni ai nostri și nu ca pe niste inamici. În loc să privim scăderea de preț a acțiunii ce o urmărim ca pe o potențială pierdere ar trebui să o intrepretăm ca pe o oportunitate de a cumpăra noi acțiuni la un preț mai mic.

De ce să vinzi acțiunile ce le deții la o companie în care ai încredere dacă acestea s-au ieftinit? Să presupunem că într-o zi cineva ti-ar oferi 10,000 lei pe mașina ce o deții și imediat tu îi refuzi oferta. A doua zi ai vinde mașina pentru o ofertă de 5,000 lei?

Din pacate pe piața de capital lumea nu interpretează lucrurile așa. În situații de panica investitorii sunt dispuși să-și vândă acțiunile pentru că mâine ar putea valora mai puțin iar băieții deștepți profită de acest lucru cumpărând “marfă de calitate” la un preț bun.

Cumpară pentru dividende

Uitându-ne acum în urmă, scăderea bursei de la începtul anului a oferit o oportunitate bună pentru a cumpăra acțiuni ale unor companii solide cu tradiție în distribuirea de dividende atractive la un preț bun. Companiile în care statul este acționar majoritar sunt obligate prin lege să distribuie cel puțin 50% din profitul relizat către acționari sub formă de dividende. Multe dintre aceste companii distribuie insa 65% sau chiar 100% (vezi cazul Conpet) din profit spre actionari. Aceste companii sunt considerate de mulți investitori active de refugiu în vremuri tulburi dovedind în multe sitații rezistență la presiunea de vânzare.

CompaniePret minim Ian 2016Dividend 2016Randament dividend
Transgaz240 lei27.61 lei11.5%
Conpet69.6 lei7.29 lei10.5%
Transelectrica26 lei2.65 lei10.1%
Romgaz22.1 lei2.7 lei 12.2%

După cum se poate observa în tabelul de mai sus un investitor inspirat care ar fi ales să se protejeze de valul de panică din piață prin cumpărarea de acțiuni la una din companiile de stat ce distribuie de obicei dividende atractive ar fi înacasat în 2016 un dividend brut de minim 10%. Dealtfel, conform unui studiu realizat de banca de investitii germana Berenberg companiile din Romania oferă cel mai mare randament al dividendelor din lume cu un randament mediu de 7,9% în 2016.

Diversificare

O regulă de aur în cazul investițiilor la bursă este diversificarea. Acesta trebuie facută în funcție de gradul de risc ce și-l asumă fiecare investitor și de orizontul de timp pe îl are în vedere. Pe lângă obșnuitele acțiuni în portofoliul de investiții un investitor mai poate include și:

  • instrumente ale pieţei monetare (depozite, certificate de trezorerie, fonduri monetare)
  • obligaţiuni (corporative, municipale, fonduri de obligaţiuni)
  • certificate

Un portofoliu astfel construit este mai puțin afectat de fluctuaţiile care pot apărea pe diferite pieţe, dat fiind că pierderile pe anumite instrumente sunt compensate de câştiguri pe altele.

Investiții în aur

Un alt activ de refugiu preferat de investitori în vremuri tulburi este aurul. O investiție în aur la începtul anului 2016 ar fi adus un randament de 30% până în luna iulie a acestui an. Aurul este considerat un activ de refugiu fiind cumpărat ca și protecție în calea inflației, deasemenea fiind folosit și de-alungul istoriei ca și activ de păstrare a valorii. Desigur, nu trebuie să cumpărăm lingouri de aur și să avem grija lor, puteam achiziționa prin intermediul bursei ceritificate index în lei care mimează prețul aurului. În cazul în care prețul aurului crește, crește și valoarea cerificatul index cumpărat.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Grafic zilnic aur 2016

Grafic zilnic aur 2016

Certificate cu capital protejat

În anul 2014 pe bursa de la București au fost lansate primele cerificate cu capital protejat. Aceste instrumente oferă atât protecție capitalui investit cât și oportunitatea de a câștiga de pe urma aprecierii prețului unui anumit activ suport. Aceste instrumente sunt destinate celor care au o toleranță mai scăzută față de risc și doresc să se protejeze față de o eventuală depreciere de preț a activului. În prezent pe Bursa de Valori București se tranzactionează certificate emise de case de brokeraj SSIF Broker Cluj ce oferă o protecție ca capitalului între 95% și 98,5%.

În cazul în care un investitor ar alege să cumpere un ceritificat ce are ca activ suport acțiunile Allianz, în condițiile în care acțiunile companiei ar evolua favorabil pe perioada de detinere a ceritificatului, investitorul ar beneficia la data de maturitate de 66% din creșterea înregistrată de acțiunile Allianz. În cazul în care acțiunile companiei ar avea o evoluție negativă, investitorul ar putea pierde maxim 1,5% din suma investită.

Evolutie certificat cu capital protejat Allianz

Simulare evolutie certificat cu capital protejat Allianz