Termenul de investiții este folosit de multe persoane deseori în mod greșit, înlocuind termenul de “achiziție”, multe persoane folosesc cuvântul investiție. De exemplu: “Ai făcut o investiție bună că ai cumpărat mașina aceea”. În loc de: “mașina aceea a fost o achiziție bună”.
Investițiile sunt considerate un domeniu exclusivist de majoritatea românilor, deoarece multe persoane consideră că pentru a realiza primele tale investiții din care să câștigi bani ai nevoie de o sumă de bani mare.

Vă propun în continuare să ne uităm la o serie de investiții sub 1000 lei, investiții cu risc scăzut spre mediu pe care le puteți realiza chiar de mâine.

Așa cum probabil știți deja, fiecare investiție vine asociată cu un risc, mai mic sau mai mare în funcție de caracteristicile investiției. Aceste riscuri sunt în strânsă corelație cu randamentele sau câștigurile pe care instrumentele le aduc. Astfel, investițiile cu un grad ridicat de risc au potențialul de a aduce randamente mai mari iar investițiile cu un grad mai redus de risc aduc în general un randament mai mic.

Grafic corelatia risc randament

Instrumente pe care vi le propun în continuare au un grad redus până la mediu de risc, presupun o perioadă mai lungă de timp de investiții (între 1 sau 3 ani) iar randamentele sunt pe măsura riscurilor.

Desigur, cu 1000 lei se pot realiza și alte tipuri investiții sau speculații care pot aduce într-un timp mult mai scurt câștiguri importante, însă riscurile asociate acestor tipuri de investiții, sunt mult mai mari, așadar prefer să nu le abordez în acest articol.

Investițiile în titluri de stat

Titlurile de stat reprezintă un împrumut pe care o bancă sau o persoană fizică îl oferă statului. În schimbul acelui împrumut statul se obligă să plătească înapoi la termenul stabilit suma de bani împrumutată iar în tot acest timp se obligă să achite o dobândă anuală.

În 2019 statul Român a emis mai multe emisiuni de titluri de stat cu o dobândă între 4% și 5% iar valoarea unui astfel de titlu de stat este 100 lei. Titlurile de stat pot fi cumpărate foarte ușor de la poștă sau de la trezorerie unde vă puteți deschide un cont iar dobânda anuală va fi fi plătită în contul deschis la trezorerie sau prin intermediul poștei prin mandat poștal.

Riscurile investițiilor în titluri de stat sunt minime, singurul risc fiind ca statul să intre în incapacitate de plată, să dea faliment. Puțin probabil acest scenariu din moment ce statul poate oricând majora taxele, TVA-ul sau poate vinde din activele deținute.

Investițiile în acțiuni

Acțiunile reprezintă o mică parte dintr-o companie. Cu alte cuvinte, atunci când investești în acțiunile unei companii tu cumperi de fapt o mică parte din acea companie.

Orice acționar al unei societăți are o serie de drepturi printre care: dreptul de a participa la adunările generale ale acționarilor unde poate vota alături de ceilalți acționari decizii importante care se vor lua în cadrul companiei și poate cel mai important drept pe care îl are un acționar dreptul la o parte din profitul companiei.

Cum câștigi bani din investițiile acțiuni?

Acțiunile unei companii ajung odată ce sunt listate la bursă să fie libere la tranzacționare. În acel mod orice acționar al companiei poate vinde sau poate cumpăra acțiuni ale companiei de pe bursă de la alți acționari.

Pentru a câștiga bani din investițiile în acțiuni există 3 moduri:

  • Buy low sell high – adică cumpără ieftin și vinde scump
  • Sell high buy low – vine scump cumpără ieftin sau short selling o tehnică ce presupune împrumutul de acțiuni, tehnică ce va fi posibilă din anul 2020 pe bursa din România
  • Distribuția de dividende – așa cum explicam mai sus, odată devenit acționar al unei companii orice investitor are dreptul să primească o parte din profitul companiei

Companiile listate la Bursa de Valori București au distribuit în ultimii 2 ani cele mai mari dividende din lume, randamentele dividendelor ajungând în unele cazuri să depășească 10%, deci de 5 ori mai mari decât randamentele aduse de clasicele depozite bancare.

Dividendele distribuite de companii in 2018

Pentru a primi aceste dividende tot ce trebuie să facă un investitor e să cumpere acțiunile unei companii și să dețină în portofoliu acele acțiuni la o dată specificată. Mai multe detalii despre cum să investești pentru dividende găsiți în articolul – cum castigi bani din dividende

Investițiile în fonduri mutuale sau fonduri de investiții

Fondurile mutuale sunt companii care au ca scop atragerea de bani de la investitori și investirea acelor bani în diverse instrumente care să aducă randamente mai mari investitorilor. Fondurile lucrează sub o serie de reguli foarte bine stabilite și stricte astfel încât banii oferiți de investitori să fie investiți și administrați în condiții de siguranță maximă.

Totodată fondurile sunt supravegheate foarte strict de ASF și pentru a putea funcționa au nevoie de o acreditare din partea Autorității de Supraveghere Financiară. Autoritatea efectuează periodic controale în cadrul acestor fonduri și operează o serie de teste de stres pentru a testa potențialul fondului de a răspunde cerințelor venite de la clienți.

Investițiile în obligațiuni corporative

Obligațiunile reprezintă un împrumut pe care un investitor îl poate oferi unei companii pe o anumită perioadă de timp, împrumut pentru care acea companie e obligată să plătească periodic o dobândă sub forma unui cupon. În ultimii doi ani tot mai multe companii au început să se finanțeze prin astfel de emisiuni de obligațiuni corporative semn că acestea au început să recunoască costurile mai scăzute și avantajele acestei unelte de finanțare.

Unele obligațiuni ajung să fie listate și la Bursa de Valori București astfel că oricine le poate cumpăra și poate încasa acea dobândă plătită de companie. În ultimii 2 ani o serie de companii cunoscute sau mai puțin cunoscute precum: Bittnet Systems, Elefant.ro sau Superbet au listate la bursă obligațiunile emise dând astfel posibiltatea investitorilor care le-au cumpărat în plasament privat să le vândă și altor investitori să le cumpere.

Avantajul listării acestor obligațiuni la bursă, pe lângă publicitatea gratuită adusă companiei, este mai de grabă un avantaj oferit investitorilor care în cazul doresc să lichideze investiția realizată în obligațiunile companiei o pot face oricând prin intermediul bursei.

Obligațiuni listate la Bursa de Valori București

Investițiile în ETF-uri

ETF-urile sunt de fapt unități ale unui fond de investiții listat la bursă. Fondul respectiv are o politică de investiții definită în prospectul de întocmire al fondului similar cu politica de investiții a unui fond mutual. Caracteristica de „fond deschis de investiții” provine din faptul că numărul unităților ETF emise nu este fix și nici limitat, depinzând în mod direct de cererea și oferta înregistrată în piața primară.

Cum investești în toată bursa americană cu 1000 lei?

ETF-urile oferă în plus posibilitatea obținerii unei expuneri diversificate și instantanee pe o anumită piață, regiune geografică sau clasă de active prin intermediul unui singur instrument.

De exemplu, pentru a investi în piața din SUA este suficient să achiziționezi o unitate de fond a ETF-ului ce mimează evoluția principalului indice bursier din SUA indicele S&P 500. Un astfel de ETF poate fi cumpărat foarte ușor cu 20$ sau 30$ odată ce ai un cont de investiții deschis la un broker ce oferă acces la piețe internaționale.

De asemenea dacă ești interesat să investești în companii din Europa dar nu știi ce companii să alegi poți cumpăra un ETF ce are în componeța lui cele mai importante și mai mari companii din Europa.  Cel mai important avantaj pe care îl aduce investiția în atffel de intrumente ETF este diversficarea. Investind în ETF-uri obții instant o diversficare uriașă pe sute sau chiar mii de companii din întreaga lume.

Totodată ETF-urile prin variatatea largă de companii și gruparea lor oferă investitorilor posibilitatea de a obține expunere de diverse sectoare de activitate cum ar fi: sectorul imobiliar, secotorul de tehnologie, sectorul auto sau sectorul medical. Toate aceste sectoare de activitate sunt acoperite de instrumente ETF.

Multe astfel de instrumente de tip ETF au fost concepute pentru a urmari un indice bursier sau un alt instrument cum ar fi aurul sau petrolul. Având o astfel de poltica de investiții aceste ETF-uri sunt administrate pasiv, costurile de adminitrare fiind așadar scăzute. Așa se face că în cazul unor ETF-uri ce urmăresc evoluția indicelui S&P 500 putem găsi costuri de administrare de 0.07% pe an.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!