Anul 2020 a adus la BVB 12.000 de noi investitori, numărul total al acestora ajungând la cea mai ridicată valoare de la sfârșitul anului 2016 și până astăzi.

Astfel, având printre noi atât de mulți investitori începători, dar și foarte multe persoane care încă nu au făcut pasul către investițiile la bursă, vom discuta în continuare despre primii pași ce trebuiesc realizați înainte de a începe să tranzacționăm, dar și ceea ce trebuie făcut în continuare.

Prima regulă în investiții

Prima regulă către investițiile la bursă este să investești   în tine. Deși poate părea clișeic, acest lucru este cât se poate de adevărat.

Educația este de departe cel mai important lucru, necesară atât înainte de a începe să investim, dar și după. Cu o educație propice, investitorii pot să efectueze investiții inteligente, cu randamente superioare pieței, investiții diferite de cele efectuate de către investitorul mediocru. Educația este necesară pentru a cunoaște în ce investim, cum să nu pierdem bani, precum și riscurile aferente.

Al doilea lucru important este să eliminăm datoriile în cazul în care există.

Desigur, trebuie făcută o diferență între tipurile de datorii, cele „bune” sau cele „rele” pe care o persoană le poate avea. Spre exemplu, datoriile „rele” sunt reprezentate de cărțile de credit, creditul ipotecar pentru propria locuință etc.

Anumiți economiști consideră că aceste datorii ar trebui plătite în momentul în care prezintă o dobândă mai mare decât randamentul pe care ne așteptăm să îl obținem din investițiile noastre. Totuși, acest lucru depinde de fiecare persoană în parte și de toleranța acesteia la risc.

Deși media istorică a indicelui S&P500 este de 8%, pe termen scurt-mediu acest procent poate varia considerabil, în timp ce plata anticipată a datoriilor ne scutește automat de plata dobânzilor aferente, respectiv de un „câștig asigurat”.

După ce datoriile au fost achitate trebuie să economisim primii bani. Inițial se poate începe cu sume mici, care apoi pot fi crescute progresiv până la o anumită sumă cu care suntem confortabili. Fiecare persoană ar trebui să ecomisească un minim de 10% din salariu, indiferent dacă acești bani sunt folosiți pentru un fond de urgență sau pentru investiții.

Pentru că putem fi nerăbdători să începem să investim, în tot acest timp în care am început să economisim, putem experimenta cu un cont demo, ce oferă posibilitatea de a tranzacționa cu bani virtuali. Deși un cont de tranzacționare nu ne testează emoțiile precum un cont real, totuși putem în acest mod să dobândim experiență și să testăm diferite strategii.

Deschiderea unui cont de investiții

Deschiderea unui cont de tranzacționare la un broker este următorul pas necesar, deoarece putem investi la bursă doar prin intermediu unui intermediar, denumit Societate de Servicii de Investiții Financiare (SSIF).

Cel mai important lucru este ca intermediarul pe care îl alegem să fie unul autorizat. Acest lucru se poate verifica pe site-ul Bursei de Valori, unde putem găsi toți intermediarii cu detalii despre aceștia.

De asemenea, un alt lucru important este reprezentat de comisioanele pe care aceștia le practică și suma minimă necesară pentru a începe să investim. Desigur, pe lângă comisionul minim per tranzacție, investitorii trebuie să fie atenți și la alte comisioane, precum taxe pentru administrare contului și altele care pot fi practicate de către intermediari și pot eroda substanțial randamentele, mai ales la sume mici investite.

Înainte de a investi suma pe care ne-am propus, trebuie să stabilim ce tip de investitor suntem și ce strategie de investiții alegem.

Primul portofoliu de investiții

De exemplu, investitorii care nu doresc să își asume riscuri prea mari, se pot orienta spre investiții mai conservatoare, precum obligațiunile de stat, în timp ce persoanele cu un apetit crescut pentru risc se pot orienta spre acțiuni și instrumente derivate.

În continuare, se pot observa câteva exemple de tipuri de portofolii în funcție de toleranța la risc.

Înainte de a face prima investiție este necesar să ne setăm câteva obiective, astfel, fiecare tip de obiectiv necesită strategii și orizonturi de timp diferite.

În linii mari, obiectivele fiecărui investitor pot fi grupate în trei mari categorii: siguranță, venit fix și creștere. Acestea se suprapun de multe ori cu vârsta investitorului, investitorii tineri având ca obiectiv creșterea, în timp ce investitorii mai în vârstă prezentând ca obiectiv preponderent siguranța.

Fiecare investitor poate să aibe mai mult de unul dintre aceste obiective, dar este datoria fiecăruia de a găsi un echilibrul corect.

După toată această pregătire putem începe să investim, însă acest lucru poate fi copleșitor mai ales dacă bursa se află la noi maxime. Astfel, la început putem începe cu sume mici, pe care să le investim constant la o anumită perioadă de timp.

De asemenea, putem alege să investim în companii individuale, ori într-un etf, care replică indicele BET. În continuare, trebuie investit constant și diversificat în funcție de strategia pe care ne-am impus-o.

Ultimul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a fi cu un pas înaintea celorlalți investitori, este să continuam să investim în educația noastră.

Succesul în investiții nu se corelează cu I.Q….ceea ce aveți nevoie este temperamentul de a controla impulsurile

Warren Buffett

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!