Odată cu dezvoltarea shopping-ului online Black Friday a devenit un fenomen și în România, tot mai mulți români pregatindu-se temeinic pentru ziua cu cele mai mari reduceri.
În articolul acesta mi-am propus să vă ofer un scurt ghid pentru cumpăraturi si investitii inteligente de Black Friday.
Cum arată o ofertă de neratat de Black Friday pe bursă?
Dacă ar fi să facem o paralelă cu domeniul gadgeturilor electronice, nu orice smartwatch aflat la reducere reprezintă o ofertă de neratat de Black Friday.
Un cunoscător al domeniului va analiza atent specificațiile tehnice, performanțele, durata de viață a bateriei, probabil se va uita la cum a evoluat prețul acelui smartwatch până la acea data și abia apoi va decide dacă într-adevăr reprezintă o ofertă de neratat.
Același algoritm se aplică și în cazul investițiilor pe bursă. Nu orice companie care a scăzut pe bursă cu 5 procente reprezintă o ofertă de investiții bună.
Ca și în cazul evaluării unui gadget (un smartwatch în exemplul de mai sus), pentru a identifica o ofertă de neratat pe bursă investitorii folosesc o serie de indicatori și parametrii tehnici.
Cei mai des utilizați indicatori sunt indicatorii de profitabilitate cum ar fi marja netă și marja operațională, multiplii de preț P/E sau P/S dar și randamentul dividendului sau rata de distribuție a profitului.
O companie care are o politică de dividend stabilă, are un multiplu P/E sub media sectorului din care face parte, reușește să obțină o marje de profitabilitate peste media sectorului și ar putea distribui anul viitor un dividend cu un randament atractiv ar putea fi considerată o ofertă de neratat pe bursă.
Care sunt capcanele la care trebuie să fim atenți?
Cred că am observat cu toții, cum în ultimii ani, în prag de Black Friday, au apărut în promoțiile magazinelor mari și oferte fake, cu prețuri umflate și apoi reduse.
Pentru a nu cădea în aceste capcane este important să urmărim atent o perioadă mai lungă un produs înainte de a-l cumpăra sau să folosim un agregator de prețuri pentru a avea o imagine asupra evoluției prețului acelui produs.
În cazul ofertelor de pe bursă, există alte capcane la care consider că ar trebui să fim atenți.
- Scăderea abruptă a prețului unei companii nu reprezintă neapărat o ofertă bună de cumpărare. În cazul în care observă o astfel de scădere investitorii ar trebui să analizeze care sunt motivele ce stau la baza unei astfel de corecții.
- Scăderea se manifestă izolat, doar pe acea companie, sau și pe alte companii din același sector de activitate
- Ce știri au apărut în ultima perioadă în presa financiară? A apărut vreun comunicat important din partea companiei?
Propunerea și distribuirea unui dividend consistent poate reprezenta un catalizator puternic pentru preț însă investitorii ar trebui să privească dincolo de acest dividend pentru a intui potențialul acelei companii de a raporta rezultate bune și pe viitor.
Dacă vorbim de emitenții listați la Bursa de Valori București investitorii ar trebui să fie atenți la lichiditatea acțiunilor în care investesc. Din păcate încă avem companii listate la BVB care au o lichiditate foarte slabă iar o investiție consistentă într-un astfel de emitent poate fi greu de lichidat pe viitor.
Cum te pregătești de ziua cu cele mai mari reduceri pe bursă?
Pentru a nu a nu cădea pradă cumpărăturilor necontrolate este recomandat ca înainte de Black Friday să ne facem o listă scurtă cu produsele pe care ni le dorim și a căror prețuri le cunoaștem sau chiar le-am urmărit de-a lungul timpului.
Astfel putem avea o imagine clară asupra reducerilor oferite de marile magazine față de prețurile standard și avem totodată definită clară lista de cumpăraturi.
În cazul investițiilor pe bursă putem folosi aceeași strategie.
Definirea unei liste scurte de companii pe care le urmărim este o practică bună deoarece astfel ajungem să înțelegem mult mai bine mișcările de preț, rezultatele raportate, sezonalitatea acestora (în cazul în care există) dar și planurile managementului.
Prin urmărirea atentă a unei companii ajungi să înțelegi mult mai bine cum va reacționa prețul acțiunilor atunci când apare o știre sau vreo informație în presă despre acea companie.
Vei fi astfel mult mai bine pregătit să profiți în cazul în care apare o oportunitate de neratat.
În acest articol am tot subliniat asemănările între modul în care poate fi analizate oferte de Black Friday și oferte de pe bursă însă pe final aș dori să punctez o diferență majoră între cele două.
Dacă în cazul ofertelor din marile magazine adevăratele reduceri sunt disponibile doar pentru câteva minute și stocurile se epuizează rapid, la bursă este mereu Black Friday iar ofertele sunt mereu expuse pentru toți investitori care știu să profite de ele.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.