Așa cum afirma și Warren Buffett, de departe cea mai importantă regulă este să nu pierzi bani. A doua regulă a acestuia este să nu uităm prima regulă, dar mai multe despre această a doua regulă într-un articol separat. Revenind la prima regulă, aceea de a nu pierde bani, acesta se referă la mentalitatea fiecărui investitor de a alege doar acele companii solide, puțin îndatorate, pe care le înțelege business-ul și care sunt în acel moment subevaluate în raport cu valoarea lor intrinsecă. Într-un scenariu perfect, doar investind în astfel de companii, putem fi siguri că pe termen lung acestea vor ajunge la un moment dat la valoarea lor corectă și astfel nu vom pierde bani.

  Însă, cu toate acestea sunt numeroase metode de a pierde bani pe bursă, iar în continuare vom exemplifica cele mai întâlnite greșeli pe care un investitor le poate face.

  • Lipsa educației financiare. Este foarte ușor să pierzi bani atunci când nu acorzi suficient timp pentru a te educa financiar. Multe persoane încep a investi pe bursă, fără să acorde timpul necesar pentru a întelege termenii bursieri sau business-ul companiilor și realizează primele investiții urmând valul. Din această cauză pentru aceste persoane, investițiile bursiere ajung să reprezinte de multe ori un simplu joc de noroc. Atunci când ne aflăm la început, avem impresia că în fiecare zi pierdem oportunități unice de investiție. Adevărul este că aceste oportunități vor exista întotdeauna, dar la început de drum, cea mai bună investiție o reprezintă propria educație financiară. De aceea este foarte important să acordăm timp să ne educăm financiar, atât la început cât și pe tot parcursul vieții.
  • Lipsa răbdarii reprezintă o altă cauză frecventă. Mulți investitori nu au răbadare cu propriile investiții și vând companii cu potențial mare pe termen lung, care încă nu au avut ocazia să aducă randamentele scontate. Astfel, poate dura chiar și ani de zile până în momentul în care o companie își începe trendul ascendent, deși perspectivele bune existau deja de ceva timp. Un astfel de exemplu este Teraplast, unde perspectivele de creștere au început să se observe de câțiva ani, însă prețul acțiunilor a crescut spre valoarea intrinsecă a companiei abia începând cu sfârșitul anului 2020.

O altă greșeală poate fi reprezentată de vânzarea unei acțiuni după o creștere importantă, fară o analiză în detaliu a perspectivelor pe termen lung și omiterea astfel a creșterii ulterioare. Toate aceste greșeli pornesc în final de la faptul că există o diferență destul de clară între investitori și speculatori pe care multe persoane nu o recunosc. Un investitor cumpără o companie doar după o analiză fundamentală atentă și investește în acea companie doar în momentul în care aceasta se tranzacționează la un discount față de valoarea ei intrinsecă. Orice alt tip de tranzacție care nu respectă cele menționate anterior poate fi considerată o speculație.

  • Frica de a vinde în pierdere. Atunci când deținem în porftofoli o companie a cărei perspective se schimbă și nu mai reprezintă o oportunitate de investiție, atunci decizia corectă este să vindem această companie chiar dacă la acel moment se tranzacționează în pierdere față de prețul nostru de achiziție. Cu toate acestea, vom realiza faptul că poate fi destul de greu să luam această decizie, deși obiectiv estea cea corectă. În acest moment pentru mulți investitori intervin emoțiile și rămân cu aceste companii în portofoliu, în speranța că vor creste și le vor putea vinde pe 0. Pe lângă faptul că prețul acțiunii respective poate scădea și mai mult (!până la 0 în caz de faliment), se pierd și potențialele creșteri de pe alte companii solide, cu perspective mult mai bune. Astfel în momentul în care nu vindem în pierdere putem suferi pierderi duble (din scăderea și mai mult a prețului acțiunii și din pierderea unor potențiale câștiguri prin cumpărarea cu capitalul respectiv al altor companii) .
  • Investițiile în instrumente cu grad mare de risc. Mirajul îmbogățirii rapide poate reprezenta o greșeală fatală pentru un investitor începător. Există numeroase instrumente cu potențial mare de câștig, dar și cu potențial de pierdere a întregii sume, precum investițiile în instrumente cu efect de levier. O astfel de experiență poate duce în final la abandonarea investițiilor în orice tip de instrument financiar. Astfel, investițiile cu grad mare de risc ar trebui evitate de investitorii începători, până la acumularea de experiență și întelegerea propriei apetenței pentru risc.
  • Diversificarea. Ambele extreme au dezavantajele sale, dar cu siguranță lipsa diversificării este mult mai periculoasă decât supradiversificarea. Investitori precum Charlie Munger, Mohnish Pabrai și alții ale căror portofolii sunt constituite din 2-3 companii reprezintă excepția de la regulă. Pentru investitorul obișnuit, diversificarea este foarte importantă, deoarece reduce considerabil riscurile în cazul afectării unei companii sau întregului  sector. Spre exemplu, în timpul pandemiei, un portofoliu ce cuprindea doar companii din sectorul HORECA/TURISM ar fi prezentat scăderi mai mari decât un portofoliu diversificat pe mai multe sectoare. În schimb și supradiversificarea ( putem considera un portofoliu mult prea diversificat atunci când depășește 10-15 companii) poate duce la erodarea randamentelor, prin dificultatea de a putea urmări un număr prea mare de companii, dar și o pondere mai mică oferită de companiile cu creșteri importante. În astfel de situații poate deveni mai eficient investițiile în ETF-uri.

Fiindcă există și alte modalității de a pierde bani, în continuare vom posta un video cu Peter Lynch care explică anumite motive pentru care foarte mulți investitori continuă să piardă bani pe bursă.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!