Ultimele două săptămâni au adus o volatilitate extremă pe bursele din întreaga lume fapt care a cauzat un sentiment de panică în rândul investitorilor. Bursele din SUA si Europa au avut scăderi semnificative de -17% sau chiar -22% în cazul indicelui DAX. Ba mai mult, în ședința de luni 9 Martie în SUA, s-a activat mecanismul de suspendare de la tranzacționare pentru 15 minute după ce indicele S&P500 a scăzut brusc în deschidere cu peste 7%.

Care sunt motivele care stau la baza panicii bursiere?

Răspândirea virusului va cauza o recesiune sau criză la nivel global

Investitorii sunt speriați că răspândirea virusului va duce la o perturbare a activității economice la nivel global iar acest lucru va cauza o recesiune sau mai rău o criză economică la nivel global. După o perioadă lungă de creștere economică, în ultimii ani s-a discutat tot mai mult despre o nouă criză iar mulți așa-ziși prezicători făceau diverse estimări în fiecare an. Dacă până piața nu avea motive să creadă viziunele prezicătorilor de criză acum, când virsul s-a răspândit la nivel global, investitorii au găsit un motiv bun să se lase convinși că vestita criză a venit.

Cum este avaluată piața din SUA la începutul anului 2020

Într-un newsletter săptămânal al companiei BT Asset Mangement, analiștii companiei spun că în ciuda scăderilor din ultimele două săptămâni de pe bursa din SUA, acțiunile companiilor care compun indicele S&P500 încă nu au ajuns să fie ieftine din punct de vedere a multiplului de preț P/E.

Raportat la mediana istorica (P/E actual 20x vs. 17x pe ultimii 50 ani), piata americana nu este inca deosebit de ieftina, si ne putem astepta la un risc rezonabil de compresie cu 15% a P/E pentru atractivitate la cumparare.

Cum sunt evaluate companiile listate la Bursa de Valori București?

În privința companiilor listate la Bursa de Valori București analiștii BT Asset Management sunt de părare că acestea nu sunt supraevaluate, ba mai mult, acum după corecțiile suferite devin mult mai atractive prin prisma dividendelor care urmează să fie distribuite în acest an care promit un randament de peste 8%.

BET nu este evaluat extrem, momentan la cele mai joase 25-45% evaluari istorice pe P/E curent si forward. Pe termen scurt-mediu, exista un risc marginal tehnic/grafic de -15% pentru indicele BET. Dividend yield relativ sus (7.5% vs. 3.5-4.5% univers emerging/de frontiera).

Investitorii sunt de părere că de această dată băncile centrale nu vor putea impulsiona economia

Dacă până acum investitorii reacționau pozitiv în urmă tăierilor de dobândă operate de băncile centrale, de acestă dată tăierea de dobândă operată de FED a fost privită ca o măsură disperată și a reușit să panicheze și mai mult piața. Investitorii se pare că asteptă ceva mai mult de acestă dată pentru a reveni la un sentiment de optimism.

Razboiul pe prețurile petrolului între Arabia Saudită și Rusia

Scăderea bruscă a prețului petrolului a venit să amplifice și mai mult panica bursieră, cotațiile petrolului prăbușindu-se Luni 9 Martie cu 30 procente ajungând la valori nemaivăzute de mulți ani.

Razboiul de prețuri declarat de Arabia Saudită Rusiei pune presiune și mai mare pe toate companiile din sectorul energetic iar mulți analiști sunt de părere că în acest context cotațiile petrolului se vor putea duce curând către pragul de 20$ barilul.

Importanța unui portofoliu de investiții diversificat

Scăderile de pe piețele de acțiuni din ultima perioadă subliniază și mai mult importanța diversificării portofoliului de investiții prin diverse instrumente financiare cu venit fix sau mărfuri. Am accentuat mereu această temă în cadrul materialelor pe care le-am realizat în cadrul proiectului Investestestelabursa iar cea mai bună dovadă în acest sens este evoluția portofoliului moderat conservator pe care l-am prezentat la finalul anului 2019.

Structura portofoliu moderat conservator:

  • 35% titluri de stat pe termen lung 30+
  • 25% titluri de stat pe termen mediu 7 – 10
  • 25% actiuni piata din SUA
  • 10% aur
  • 5% actiuni piete emergente

Construiește-ți un portofoliu diversificat folosind instrumente de tip ETF – vezi ce instrumente poți folosi

Randamentele obținute în ultimii 25 de ani de un portofoliu moderat – conservator

În ciuda scăderilor bursiere din ultima perioadă portofoliul a reușit să aducă investitorilor până la finalul lunii Februarie un randament de 4.8%.

Resurse utile care să te ajute în construirea unui portofoliu diversificat

Tutorial de investiții pasive la bursă

Cinci tipuri de portolii de investiții – vezi care ți se potriveste

Întrebări la care să răspunzi înainte de a lichida o poziție din portofoliul de investiții?

Ce voi face cu banii dacă lichidezi poziția ? Am nevoie de acei bani?

Există riscul ca acea companie să dispară în urmatorii ani?

De ce scade prețul acelei companii? S-a schimbat ceva în business-ul companiei?

Care sunt cei mai mari clienți ai companiei? Cum sunt ei afectați în acest context?

Ce și-a bugetat compania pentru anul 2020? Este realizabil planul?

Ce dividend va distribui compania în acest an? Pot primi acel randament într-un alt mod?

Merită să cumpăr acum când bursele au scăzut?

Care este orizontul de timp pentru care vrei sa investești? Când ai nevoie de acei bani?

Cum te vei simți dacă acțiunile mai scad cu 10%? Dar cu 20%?

Ce și-a bugetat compania pentru anul 2020? Este realizabil planul?

Ce dividend va distribui compania în acest an? Pot primi acel randament într-un alt mod?

Ce dividend ar putea distribui compania anul viitor?

Cum ar fi evaluată compania la un preț mai mic cu 10%?