Un portofoliu de investiții bine diversificat include o gamă largă de instrumente financiare precum: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, mărfuri sau criptomonede.

Procentul alocat fiecărei categorii de instrumente depinde însă de mulți factori, iar doi dintre aceștia ar putea fi obiectivele financiare ale fiecărui investitor și aversiunea față de risc a acestuia.

Un studiu publicat în urmă cu câțiva ani arată însă că mare parte din performanța unui portofoliu de investiții (91%), este dată de alocare activelor în cadrul portofoliului.  Realizarea unei alocări optime în funcție de profilul de risc a fiecărui investitor și totodată adaptată contextului economic actual presupune multă muncă și timp alocat de studiului și analizei diverselor clase de active.

Adevărul este că, de cele mai multe ori, investitorii nu dispun de timpul și cunoștințele necesare pentru a realiza astfel de alocări și se rezumă la a achiziționa acțiuni la cele mai în vogă companii.

O alocare de 100% pe o singură clase de active (în cazul de față – acțiuni), vine la pachet și cu o serie de riscuri foarte mari date de volatilitatea pieței de acțiuni și de riscul asociat fiecărui companii.

Cel mai simplu de portofoliu de investiții – portofoliul 60 / 40

O abordare ceva mai sigură ar fi includerea în cadrul portofoliului a unei clase de active care să includă o serie de instrumente cu venit fix. Aceste instrumente pot fi: titluri de stat, obligațiuni corporative, depozite bancare sau o combinație a tuturor acestora printr-un ETF sau un fond mutual.

Incluzând în portofoliu o componentă de venit fix vom putea observa o scădere a volatilității portofoliului în momentele de scăderea economică sau recesiune datorită tendinței instrumentelor cu venit fix de a se aprecia în astfel de momente.

Cum construiești un portofoliu de tip 60 / 40

În funcție de cunoștințele, experiența și de timpul dispus să-l aloce portofoliului de investiții un investitor poate opta pentru următoarele variante

  • Investiția într-un fond mutual care să ofere alocarea 60 / 40 

Este probabil cea mai simplă soluție pentru construirea unui astfel de portofoliu deoarece oferă printr-un singur instrument acces la alocarea dorită. Investitorii care doresc o expunere pe un astfel de portofoliu trebuie să investească doar într-un singur instrument financiar și obțin imediat expunera dorită. Pot probabil automatiza procesul de investiție prin plăți lunare către fondul mutual dorit.

Această abordare vine însă cu dezavantajul unor comisioane de administrare percepute de administratorii de fond, comisioane care vor eroda anual randamentul obținut.

Este totuși o variantă bună pentru investitorii lipsiți de experiență și care nu au timpul necesar să se ocupe de mangementul unui portfoliu.

  • Investiția în ETF-uri care oferă expunerea dorită

Obținerea unei alocări de tipul 60 /40 prin intermediul unor instrumente de tip ETF este probabil cea mai eficientă metodă din punct de vedere a costurilor. Instrumentele de tip ETF presupun de cele mai multe ori costuri mult mai mici decât fondurile mutuale iar oferta de astfel de instrumente este din ce în ce mai variată.

Acestă metodă vine însă cu dezavantajul administrării portofoliului. Investitorul va fi responsabil de achiziția instrumentelor financiare, menținerea procentelor optime în cadrul alocării etc.

  • Investiția în instrumente financiare individuale

Este probabil cea mai dificilă abordare deoarece prespune analiza și achiziția mai multor instrumente financiare până la obținerea alocării dorite. Totodată prespune o muncă continuă de balansare a portofoliului de investiții atfel încât procentul de 60 / 40 să fie respectat.

Totodată nu este exlclus ca această abordare să genereze cheltuieli mai mari datorită comisioanelor de tranzacționare percepute de brokeri.

Portofoliul 60 / 40 românesc

Portofoliul 60 / 40 poate fi ușor construit pe piața din România folosind doar două instrumente financiare.

Pentru a obține o expunere pe acțiuni se poate utiliza ETF-ul care urmărește indicele BET care este listat la Bursa de Valori București. O altă variantă ar fi un fond mutual care urmărește evoluția indicelui BET cum ar fi Certinvest BET Index

Expunerea de 40% pe instrumente cu venit fix poate fi obținută ușor printr-un fond mutual care poate fi găsit la oricare administrator de fond din România.

Desigur, există și varianta construirii unui astfel de portfoliu prin achiziția individuală a acțiunilor și a obligațiunilor sau titlurilor de stat. Această variantă este însă mult mai costisitoare atât ca timp cât și ca resurse financiare.

Performanțele portofoliului 60 / 40

Am fost curios să văd cum s-ar fi comportat un portofoliu simplu de tip 60 / 40 pe piața din România.

Pentru a realiza calculele de mai jos am luat în considerare performanțele pieței de acțiuni din România folosind evoluția indicelui BET și performanțele unui fond mutual de investiții în obligațiuni

Analizând performanțele unei astfel de alocări putem constata că în ultimii 17 ani a avut doar trei ani în care a adus randamente negative iar randamentul mediu net obținut în toată această perioadă a fost de 10.5%

Cel mai bun randament net obținut de acest tip de portofoliu a fost obținut în anul 2004 cand în ciuda unei inflații anuale de 11.9% alocarea 60 / 40 a adus un randament de 55.5%.

Portofoliul a avut și 3 ani în care a adus randamente negative.

În anul 2008 bursa de la București s-a prăbușit cu peste 68% însă datorită unei expuneri de 40% pe obligațiuni prăbușirea acțiunilor a fost parțial atenuată randamentul brut fiind de -35.5%.

Anul 2011 a adus o scădere de peste 15% a pieței de acțiuni care și în acest caz a fost parțial atenuată de expunerea pe obligațiuni care au adus în acel an un randament de 7.5%.

În concluzie, un portofoliu simplu de genul 60 /40 poate fi ușor construit de orice investitor și pe piația din România iar această alocare având în vedere expunerea de peste 60% pe acțiuni poate fi luată în considerare de un investitor care are un profil de risc mai agresiv.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!