Value investing reprezintă o strategie în care investitorii caută companii subevaluate care se tranzacționează în piață la un preț inferior comparativ cu valoarea lor intrinsecă.

Această strategie a luat naștere în anii 1930, fiind dezvoltată de către Benjamin Graham și David Dodd, iar apoi popularizată prin intermediul cărții „Investitorul inteligent”, scrisă de către Benjamin Graham.

Mai mulți investitori au adoptat această strategie în ultimul secol și au reușit să obțină randamente superioare valorii din piață.

Poate cel mai cunoscut value investor este Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume de altfel, însă alături de acesta se pot aminti și Charlie Munger, Christopher Browne, Seth Klarman etc.

Principii de urmat în Value Investing

Compania urmărită să fie una matură de „valoare”

Caracteristica definitorie a unei astfel de companii este aceea că prezintă o evaluare mai mică în comparație cu valoarea ei intrinsecă.

Alte caracteristici importante care merită menționate sunt

  • o conducere compententă cu un istoric cunoscut
  • lider în piață
  • fără competitori direcți sau cu un avantaj concurențial față de aceștia
  • marje de profitabilitate bune
  • dividend atractiv și constant
  • grad de îndatorare mic

Cu toate acestea, există numeroase companii ce prezintă o parte dintre caracteristicile de mai sus, dar fără a fi îndeplinit primul principiu enumerat anterior.

Cateva exemple in acest sens sunt companiile din industriile ciclice, care pot avea perioade de câștiguri substanțiale, urmate în a doua parte a ciclului de scăderea profiturilor.

În acel moment, prețul acțiunilor companiei va suferi la rândul lui, iar compania ar putea părea subevaluată în comparație cu câștigurile recente, deși nu se află la un discount adevărat față de valoarea ei intrinsecă.

Pentru a evita astfel de situații este important ca investitorii să se focuseze pe veniturile viitoare ale companiei și pe posibilitățile ei de creștere deoarece viitorul unei companii este mai important decât trecutul acesteia.

Prețul de achiziție să fie la un discount față de valoarea intrinsecă a companiei

Există numeroase motive pentru care prețul unei acțiuni ajunge să se tranzacționeze la un discount, dar la baza acestor scăderi rezidă, de foarte multe ori, emoțiile.

Lăcomia și frica sunt principalii factori pentru care pe termen scurt piețele nu sunt eficiente. Astfel, o companie poate deveni atât supraevaluată, cât și subevaluată.

Din această cauză trebuie menționat faptul că pe termen scurt, value investing poate aduce randamente inferioare pieței și fiecare investitor trebuie să fie conștiet de acest aspect. Cu toate acestea rezultatele pe termen lung ale abordării descrise sunt extrem de atractive.

Totuși, puțini investitori folosesc această strategie, deoarece, așa cum afirma Warren Buffett, „Nimeni nu vrea să se îmbogățească încet”.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Preț vs Valoare

Chiar dacă o companie se tranzacționează la prețuri în creștere sau în scădere față de valorile istorice, nu înseamnă că respectiva companie este scumpă, ori ieftină.

Warren Buffett afirma

Cu mult timp în urmă, Ben Graham m-a învățat că prețul este ceea ce plătești; valoarea este ceea ce primești

Această afirmație scoate în evidență diferența majoră dintre preț și valoare.

Spre exemplu, un laptop care astăzi se vinde la un preț de 2000 de lei, iar a doua zi la un preț de 2100 de lei suferă deci o modificare în preț, în timp ce valoarea sa rămâne identică. În aceeași idee, dacă în altă zi produsul dispune de un discount, ajungând la un preț de 1900 lei, valoarea acestuia va fi neschimbată.

În ciuda faptului că prețul unei acțiuni poate oscila puternic în perioade scurte de timp, acea acțiune reprezintă o mică parte dintr-o companie, a cărei valoare nu se va modifica odată cu prețul.

Perioadele de scădere în prețul unei acțiuni pe baza unor rezultate financiare mai slabe, a unor știri sau a unor perioade de criză economică, sunt momente oportune pentru cumpărarea unor companii solide la un preț mai avantajos cât timp prețul este situat la un discount confortabil comparativ cu valoarea companiei.

Marja de siguranță în Value Investing

Deoarece value investing necesită estimări cu privire la valoarea intrinsecă a unei companii, această strategie necesită o marjă de siguranță.

Aceasta oferă oricărui investitor un spațiu de eroare în estimarea valorii unei companii. Principiul marjei de siguranță este de minimizare a riscurilor în cazul în care compania aleasă performează sub așteptări.

Benajamin Graham cumpăra acțiuni doar când acestea se situau la un preț de două treimi sau mai puțin față de valoarea lor intrinsecă.

Această marjă de siguranță îi ofereau cele mai bune rentabilitați la cele mai mici riscuri.

Este value investing o strategie potrivită pentru tine?

Această strategie este ideală pentru investitorii care doresc să obțină câștiguri cât mai mari și în același timp să își mențină riscurile cât mai mici.  În contrast, investitorii care caută să obțină profituri substanțiale indiferent de riscuri vor găsi această strategie plictisitoare.

Chiar și pentru un value investor, acest tip de strategie poate fi extrem de dificil de manageriat în perioadele de creștere accelarată în care multe companii supraevaluate vor continua să crească, deși prețul lor este mult peste valoarea lor intrinsecă. Dar această strategie face mult mai ușor de traversat perioade de recesiune, aducând în final randamente superioare pieții.

În concluzie, value investing este o strategie complexă, dar și subiectivă, ce nu folosește o simplă formulă matematică pentru a determina dacă o companie este supra sau subevaluată.

Ceea ce s-a descris este atât o știință, cât și o artă, o abilitate care trebuie dezvoltată cu timpul și practicată constant.

articol scris de Ionut Melesteu colaborator Investestelabursa