Unul dintre miturile legate de domeniul bursier e că investițiile la bursă sunt un joc de noroc. E de ajuns să ai noroc să nimerești compania “norocoasă” și vei face o mulțime de bani. Asocierea bursei cu un joc de noroc a dat naștere și expresiei “joc la bursă” cu care eu nu sunt deloc de acord.  Tuturor care mă întreabă “Mai joci la bursă?” le atrag atenția că bursa nu e un joc, la bursă se investește, nu se joacă. Această preconcepție greșită a populației vine tot din lipsa educației financiare despre care am mai discutat aici pe blog.

Gândește ca un investitor

Odată ce ți-ai deschis un cont de tranzacționare și ai cumpărat acțiunile unei companii, intri în rândul investitorilor. Bursa e locul unde investitorii își investesc banii în scopul de a face profit, nu de a se juca cu banii. Sunt de părere că toți cei care privesc bursa ca pe un joc de noroc nu vor reuși niciodată să obțină randamente mari la final de an, deoarece nu își vor dedica niciodată timp suficient studiului rezultatelor financiare, raporatelor de companii și direcției viitoare spre care s-ar putea îndrepta acțiunile companiei.

Companiile nu au noroc

Unul dintre motivele pentru care eu nu văd bursa ca pe un joc de noroc e datorat companiilor listate pe bursă. Mai exact, pentru ca un investitor să realizeze profit în urma investițiilor la bursă, e nevoie ca acțiunile companiei să crească în valoare sau ca acea companie să ofere dividende. În general, acțiunile unei companii se apreciază  în valoare atunci când acea companie înregistrează profit și se dezvoltă. La rândul ei, o companie se dezvoltă și are afaceri solide dacă are un managment bun, dacă are produse competitive sau dacă oferă servicii de calitate.

O companie nu înregistrează profit dacă are noroc

Sunt de părere că Apple sau Banca Transilvania nu au avut în ultimii ani această ascensiune spectaculoasă datorită faptului că au avut noroc. Cred că sunteți de acord cu mine că evoluția companiilor s-a datorat printre altele și unui managament bun sau a unor produse ce au fost apreciate de către clienți.

În concluzie, tuturor celor care încearcă să mă convingă că bursa e un joc de noroc, le adresez întrebarea „Crezi că profitul Apple de xxxxx $ s-a datorat norocului pe care l-a avut în ultimul an?”

Trei resurse utile pentru a începe să caștigi bani din bursă

  1. De cati bani ai nevoie pentru a investi la bursa?
  2. Cati bani poti castiga la bursa?
  3. Cum investesti inteligent in aur

Tutorial gratuit de investiții la bursă

Seria de tutoriale Resurse utile pentru investiții de succes la bursă dorește să vină în întâmpinarea micilor investitori cu o serie de materiale gândite pentru a introduce persoanele care nu au mai luat contact până acum cu fenomenul investițional în universul investițiilor la bursă – Primeste tutorialul gratuit de investitii la bursa

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!