In cadrul ultimului episod Strategy Talk alaturi de Laurentiu Mihai am abordat un subiect de maxim inters pentru micii investitori care fac acum primii pasi in universul investitiilor la bursa: Cum obtin un randament mai mare?

Mesajul de la care am pornit discutia din acest episod

Salut, Laurentiu.
Investesc in mai multe fonduri mutuale de mai bine de 8 ani si mult timp nu am avut timp sa le analizez.. nici nu ma prea pricep sa fac acest lucru si am zis sa merg pe increderea celor care mi-au recomandat acest lucru. Nu vreau sa ma implic prea mult in investitiile acestea dar constat ca dupa atatia ani am verificat si castigul meu este de 10% pe toata durata… cred ca si depozitele bancare erau mai profitabile pentru mine.
Vreau sa castig mai mult in urma acestor bani, ce am de facut?

Comentariile mele

Randamentul obținut pe toata perioada de 8 ani pare într-adevăr destul de mic însă nu știm exact ce fond de investitii a ales:

  • Ce grad de risc are fondul in care a investit și ce instrumente financiare are in componenta sa.
  • Ce expunere pe acțiuni are acel fond?

Daca a ales un fond de investitii monetar acesta conform politicii de investiții are voie doar sa investească in instrumente cu venit fix: depozite bancare, titluri de stat și obligațiuni garantate.
In aceste condiții avand in vedere randamentul depozitelor bancare până in 2020 era dificil sa obtii randamente foarte bune.

Pentru a obtine randamente mai bune un investitor trebuie sa faca un pas in plus pe scara de risc și sa includa in portofoliul sau și actiunile sau ETF-urile.

Expunerea mai ridicata pe actiuni ofera posibilitatea obtinerii unor randamente mai ridicate insa vine la pachet și cu risc mai ridicat.

Un investitor la inceput de drum ar trebui sa se orienteze catre companii mari, mature cu politica de dividend stabila dar și un echilibru financiar stabil.