Băncile au continuat să raporteze rezultate bune și la finalul semstrului întâi beneficiind din plin de contextul economic care favorizează consumul.

Veniturile băncii Transilvania continuă să crească

Chiar dacă profitul net al Băncii Transilvania a arătat o creștere de 6,5% la nivel de grup dacă ne uităm mai atent la datele rapoarte de bancă vom constata o creștere organică ce poate împinge acțiunile în continuare în sus. Astfel veniturile dobânzi au crescut cu 4,6% față de perioada similară a anului trecut iar veniturile din comisioane au crescut cu peste 14%.

Dacă comparam însă veniturile operaționale ale băncii din acest an cu cele raportate în 2016 vom constata o scădere de 8,6% acesta fiind datorată unor venituri excepționale înregistrate de bancă în 2016 din vânzarea unor participații la VISA. Excluzând aceste venituri excepționale vom constata însă o creștere +11% a veniturilor operaționale. Totodată în cele 6 luni banca a raportat o scădere a cheltuielilor operaționale de 18,4% reușind astfel să raporteze un profit brut de 605 mil lei.

Banca Transilvanina se laudă deasemenea în raportul emis către acționari cu un număr de 80.000 de credite noi acordate populației o rata a creditelor neperformante de 8.1% și un grad de acoperire cu provizioanele totale de 65%.

Cotația Băncii Transilvania a intrat într-o perioadă de consolidare

Cotația Băncii Transilvania a intrat în momentul de față într-o fază de consolidare în jurul pragului de 2.45 lei/acțiune. Graficul băncii s-a propiat mult de rezistența de 2.60 lei/acțiune la începutul lunii August acesta fiind o rezistență importantă reprezentând și o extensie Fiboncci a impulului ascendent de la începutul anului. În momentul de față majoritatea oscilatorilor tehnici se află sub o divergență negativă indicând mai degrabă o depreciere pentru perioada imediat următoare. Din punct de vedere tehnic cotația băncii are însă în apropiere 2 zone de suport, media mobilă de 50 de zile iar ceva mai jos (2.35) un suport ceva mai serios susținut și de media mobilă de 100 de zile.

Având însă în vedere rezultatele raportate de bancă și posibilitatea achiziționarii unei noi bănci concurente nu mă aștept în perioada ce urmează la deprecieri serioase ale cotației Băncii Transilvania ci mai degrabă la o perioadă de consolidare.

Analiză grafic zilnic Banca Transilvania. Divergentă negativă pe MACD

Rezultatul BRD ajutat de reducerea provizioanelor

BRD a raportat un profit net în creștere cu 96% pe semestrul 1 dar rezultatul bănci a fost mult influențat de veniturile provenite de costurile cu provizioanele. Dacă ne uităm peste veniturile provenite din comisioane și dobânzi la nivel de grup vom constata o creștere a veniturilor din dobânzi de 5,4% și o scădere a veniturilor din comisioane de 3,8%. Trăgând linie la nivel de venituri, banca a raportat venituri operaționale în scădere la 6 luni fată de 2016 însă și de acestă dată rezultatul raportat pe 2016 a fost influențat de venituri excepționale din vânzarea unor active care dacă le ignorăm rezultă o creștere de 2% în acest an la nivelul veniturilor operaționale.

Rezultatul net a fost influențat mult însă de un rezultat pozitiv la nivelul costului net al riscului. Adică dacă anul trecut pe S1 banca înregistra o cheltuială cu provizioanele de 282 mil lei anul acesta a înregistrat un venit de 269 mil lei. Pe viitor este înă puțin probabil ca banca să raporteze noi venituri de pe acest segment așadar mă aștept ca rezultatele pe S2 să fie bune dar nu la fel de spectaculoase.

Graficul BRD într-o formațiune de continuare

Graficul BRD se află în prezent sub o formațiune de consolidare/continuare de tip triunghi ascuțit. La nivel pragului de preț de 14.2 lei/acțiune s-a format o rezistență serioasă pe care cotația băncii a tot testat-o dar peste care nu a reușit să treacă. La nivelul histogramei indicatorului MACD se formează o diverență pozitivă fapt ce indică o revenire a interesului din parte cumpărătorilor pentru acțiunile BRD și poate o nouă testare a rezistenței. Conform teoriei formațiunile de tip triunghi ascendent sunt formațiuni grafice de continuare a trendului anterior, în cazul BRD trend ascendent. O revenire a cotației la nivelul de preț de 13.5 lei/acțiune ar invalida formațiunea de triunghi ascendent.

Analiza grafic zilnic BRD. Formațiune de continuare – triunghi ascendent