Anul 2021 a fost unul extrem de bun pentru pentru majoritatea burselor și în special pentru BVB, al cărei indice BET a terminat anul cu o creștere de peste 33% și a închis în ultima zi la peste 13.000 de puncte. De asemenea, comparativ cu anii precedenți am observat o explozie a companiilor ce au ales să se finanțeze prin intermediul BVB. Un număr de 27 de companii au listat emisiuni de obligațiuni, în timp ce 23 de companii și-au listat acțiunile pe cele două piețe (Principală și Aero). Dintre acestea am avut și 3 IPO-uri, după o lungă perioadă de secetă (Trasport Trade Services, One United Properties și Aquila Part Prod Com), primele două fiind incluse deja în indicele BET și indicii FTSE Russell. Deși lichiditatea pieței principale a fost în scădere de la 12.2 miliarde lei în 2020 la 11 miliarde lei în 2021, lichiditatea pieței Aero a crescut cu 250%, ajungând astfel la 1.2 miliarde lei. Valoarea tuturor instrumentelor tranzacționate a crescut cu 28% fața de anul precedent.

   Concentrându-ne atenția spre Piața Aero, anul 2021 poate reprezenta un punct de cotitură important în dezvoltarea pieței de la București, cu noul val de companii ce au ales să își listeze acțiunile pe această piață. Deși în prima parte a anului am văzut un interes foarte mare din partea investitorilor pentru fiecare companie listată, putem spune că lucrurile s-au schimbat în a doua parte a anului.

    Primele listări din 2021 au oferit investitorilor ce au participat la plasamentul privat(PP) câștiguri impresionante.

-Safetech: preț PP=4 lei, preț închidere prima zi de tranzacționare 24 le;

-Mam Bricolaj: preț PP=20 lei, preț închidere prima zi de tranzacționare 30.6 lei;

-Agroland Business: preț PP=4.5 lei pe acțiune preț închidere prima zi de tranzacționare 21.2 lei.

*prețuri neajustate cu majorările de capital

   Aceste câștiguri importante aduse de către primele PP din an au dus destul de repede la creșterea evaluărilor companiilor ce s-au listat în continuare. Astfel, nu a durat foarte mult până când au ajuns pe piața AERO commpanii ce se tranzacționau în prima zi de la listare sub prețul din PP (ex. BONAS).

    De departe, AirClaim a avut cel mai divergent parcurs la bursă. După un PP suprasubscris de 13 ori, și listarea acțiunilor la un preț cu mult superior celui din PP, vânzarea management-ului în prima zi a prăbușit prețul cu peste 80% față de maxime și cu peste 50% sub prețul din PP.

    Deși în acest moment multe dintre companii se tranzacționează  peste prețurile din PP, având în vedere faptul că puținii investitori au putut participa la acestea, în tabelul următor prezentăm randamentul obținut dacă am fi investit la finalul primei zile de tranzacționare (prima zi de listare este insoțită de volatilitate ridicată, din această cauză am ales prețul de la sfârșitul primei zile ca punct de reper).

Data listariiVariatie pret inchidere
Mam Bricolaj (MAM)21 ianuarie-17.5%
Safetech Innovations (SAFE)29 ianuarie+161%
Agroland Business (AG)01 martie-39%
Star Residence (REIT)19 martie-37%
Firebyte Games ( FRB)06 aprilie-58%
Raiko Transilvania ( RKOT)08 aprilie-66.5%
Vifrana (BIOW)14 mai-44%
Laptaria cu Caimac (MILK)21 mai11.5%
Agroland Agribusiness (AAB)15 iunie-9%
Bonas(BONA)24 iunie-34.5%
Simtel Team (SMTL)01 iulie+7%
Air Claim (CLAIM)23 iulie-78%
Visual Fan ( ALW)26 iulie-5%
Arctic Stream (AST)29 iulie-29%
Appraisal and Valuation(APP)02 septembrie+23%
Adiss  (ADISS)08 septembrie-34.5%
Connections Consult (CC)22 septembrie-9%
Arobs (AROBS)06 decembrie+3
GoCab Software09 decembrie+9%
Softbinator Technologies17 decembrie+30%

    Se poate observa faptul că puține dintre companiile listate anul trecut se regăsesc la prețuri mai mari decât cel din prima zi de tranzacționare. De asemenea, excluzând Safetech, celelalte prezintă creșteri relativ modeste, iar 3 dintre acestea au fost listate în luna decembrie având o perioadă scurtă de tranzacționare. În schimb, 13 companii au prezentat scăderi față de prețul de închidere din prima zi, cu o medie de aproximativ -35%. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate de AirClaim (-78%), Raiko Transilvania (-66.5%), Firebyte Games (-58%).

     Creșterea Safetech cu 161% nu a fost una întâmplătoare. Deși compania s-a tranzacționat la multiplii extrem de ridicați pe parcursul anului, perspectivele bune de dezvoltare, comunicarea bună a managementului și rezultatele superioare estimărilor din memorandum au susținut prețul chiar și la multiplii actuali.

2021 E2022 E2023 E9L 2021 Realizat
Venituri din exploatare16.8 mil19.2 mil22 mil19 mil
Cifra de afaceri13.9 mil16.3 mil20.4 mil13 mil
Profit net2.5 mil3.3 mil4.4 mil2.2mil

La pol opus, Mam Bricolaj a fost penalizată de către piață în a doua parte a anului, din cauza unor rezultate financiare slabe și nerespectării planului de investiții asumat înainte de listare (amânarea deschiderii magazinului din Brașov). Astfel,  prețul acțiunilor s-au prabușit cu peste 60% după maximele din primăvară.

     Deși noile companii listate la bursă au fost însoțite de un real entuziasm din partea investitorilor, ele nu au fost mai profitabile decât companiile de pe piața principală. Din contră, dacă am fi investit 1000 de lei în fiecare dintre dintre cele 20 de companii după prima zi de la listare am fi constatat la finalul anului faptul că din cei 20. 000 de lei investiți am fi rămas cu 17. 870 de lei, reprezentând o pierdere de peste 10%. În același an indicele BET a prezentat o creștere de peste 33% fără a ține cont de dividende.

      Noi considerăm faptul că în anul 2022, listarea companiilor pe piața Aero va continua, într-un ritm mai mut sau mai puțin apropiat de cel din 2021 (atâta timp cât perspectivele macroeconomice se mențin pozitive), dar investitorii vor fi mult mai atenți la companiile ce se vor lista, evaluarile acestora și estimările de creștere.

     Nu trebuie ajuns la o concluzie pripită cu privire la faptul că nu ar trebui să investim în companii de pe piața Aero. Anterior, doar atragem atenția asupra faptului că nu tot ce zboară se mănâncă, deci nu fiecare companie care se listează reprezintă o oportunitate ce nu trebuie ratată. Din contră, investitorii ar trebui să ignore entuziasmul noilor listări, să se încarce cu răbdare și să investească în companii de pe piața Aero care sunt evaluate la multiplii decenți, prezintă perspective bune de dezvoltare și încep să livreze ceea ce au promis.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!