În drumul nostru către independență sau libertate financiară suntem în căutare de investiții sigure dar și profitabile care să ne ajute în atingerea țelului nostru. În cele ce urmează vă propun să analizăm câteva investiții sigure și profitabile pe care oricine le poate face cu bani puțini.

Gradul de siguranță al unei investiții este strâns corelat cu randamentul pe care îl poate oferi acea investiție. Astfel, cele mai sigure investiții de regulă aduc cele mai mici randamente, iar cele mai puțin sigure aduc cele mai mari randamente. Cu o singură excepție însă!

Cea mai profitabilă investiție pe care o poți face

Cea mai sigură investiție pe care oricine o poate face cu bani puțini este investiția în propria educație. Pentru a face investiții în cunoștință de cauză în instrumente potrivite propriului profil de risc este foarte important ca un investitor aflat la început de drum să se documenteze despre instrumentele disponibile pe piață, despre randamentele pe care le pot aduce dar mai ales despre riscurile cu care vin acestea.

De unde îți iei informațiile înainte să investești?

Astăzi investitorii găsesc o sumedenie de surse de informare pornind de la presa de specialitate, grupuri de investitori pe Facebook, canale de Youtube (video-blogul Investestelabursa.ro) sau podcast-uri (pocastul Banii Vorbesc). Din păcate, pentru investitor cantitatea de informații foarte mare și termenii tehnici folosiți pot face informația “greu de digerat”. De aceea, consider că ar fi foarte potrivit pentru un investitor aflat la început de drum să parcurgă câteva cărți sau cursuri video de investiții înainte să se arunce în “ringul investițiilor” sau ringul bursier.

  1. Cartea – Tony Robbins – Banii stăpânește jocul
  2. Jurnalul investitorului – ghid dedicat investitorilor începători la bursă
  3. Cursul video de investiții – Investiții inteligente și surse de venit pasiv

Investițiile în titlurile de stat

Cea mai sigură investiție cu bani puțini (după cea în educație) pe care un investitor o poate face este investiția în titluri de stat. Titlurile de stat reprezintă de fapt un împrumut pe care noi, populația îl oferim statului român. Statul se obligă ca la scadența împrumutului să ne returneze acea sumă dar în tot acest timp se obligă să ne plătească o dobândă anuală pentru banii împrumutați.

În ultimii doi ani statul român a emis mai multe serii de titluri de stat cu dobânzi între 3.5% și 5% destinate populației, titluri ce pot fi foarte ușor cumpărate de la oficiile poștale sau de la trezorerie.

Titlurile de stat sunt considerate ca fiind cele mai sigure investiții deoarece este foarte puțin probabil ca statul să intre în incapacitate de plată având la dispoziție o mulțime de soluții foarte ușor accesibile pentru a face rost de bani în caz de nevoie (creșterea TVA, taxe sau accize, vânzarea de active).

Investițiile în obligațiuni corporative

La fel ca titlurile de stat, obligațiunile corporative, reprezintă un împrumut pe care un investitor îl poate oferi unei companii care are nevoie de cash pentru a se dezvolta. Compania se obligă să returneze banii împrumutați dar în același timp va plăti și o dobândă anuală atractivă. De regulă, dobânda plătită în cazul obligațiunilor corporative este mult mai mare decât cea oferită de titlurile de stat.

Învață mai multe despre investițiile în obligațiuni corporative

Odată cu randamente mai mari, vin și riscurile ceva mai mari, așa cum scriam în introducerea acestui articol. Riscurile în cazul obligațiunilor corporative sunt date de compania care le emite. Până la urmă, obligațiunile sunt la fel de sigure ca acea companie care le-a emis. În cazul unui faliment al companiei există riscul ca investitorul să nu-și mai recupereze banii investiți.

La Bursa de Valori București au apărut în ultima perioadă tot mai multe emisiuni de obligațiuni corporative, companii cunoscute precum Elefant.ro, Superbet sau Alpha Bank au realizat emisiuni de obligațiuni ale căror randamente ajung chiar și la 12%.

Investițiile în ETF-uri

O investiție care vine cu un risc mai ridicat dar care aduce în plus siguranța diversificării investiției realizate este investiția în intrumente de tip ETF. Aceste instrumente reprezintă până la urmă un coș în care sunt așezate mai multe instrumente financiare precum: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat sau mărfuri. Astfel, atunci când un investitor cumpără o unitate de tip ETF prin intermediul unui broker investește de fapt, fără să știe, în zeci sau chiar sute de instrumente financiare. Așadar, prin intermediul unui instrument de tip ETF poți obține o diversificare instantă pe o anumită clasă de active sau pe o anumită zonă geografică ceea ce aduce o siguranță în plus portofoliului de investiții.

Un celebru proverb spune: “Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș”

După un an 2018 foarte volatil, cu multe surprize negative am decis să fac pasul către piețe internaționale prin intermediul intrumentelor ETF. Mi-am construit un portofoliu de investiții moderat-conservator format din titluri de stat, aur și acțiuni listate la bursa din SUA și de pe piețe emergente.

Cinci tipuri de portofolii de investiții – vezi din ce sunt compuse și care ți se potrivește

Investițiile în companii care dețin monopol

Investițiile în acțiuni sunt considerate în general a fi riscante deoarece există riscul ca acțiunile companiei în care investești să înregistreze o scădere a prețului sau mai rău, compania să declare falimentul. Consider însă că aceste riscuri sunt destul de mici în cazul companiilor care dețin monopol deoarece e puțin probabil ca business-ul acelor companii să dispară brusc peste noapte.

Companii precum Transgaz, Transelectrica, Romgaz sunt considerate a fi companii mature, stabile, cu poziție de monopol pe nișa în care își desfășoară activitatea, așadar companii mai sigure.

Astfel, Transgaz deține poziție de monopol pe partea de transport de gaze având magistrale mari de gaze care străbat România dintr-o parte în alta și chiar depășesc granițele ajungând și în Republica Moldova. Activitatea și profitabilitate companiei este reglementată de ANRE care îi asigură tarife astfel încât să rămână profitabilă de la un an la altul.

Transelectrica deține monopol pe transportul de energie electrică prin intermediul rețelelor de tensiune înaltă. La fel ca în cazul Transgaz, activitatea companiei se desfășoară sub directiva ANRE care impune companiei tarife pentru transportul de energie astfel încât business-ul companiei să meargă înainte.

Ambele companii și multe alte companii în care statul este acționar majoritar au o politică de dividend stabilă și distribuie dividende în fiecare an, dividende care pot aduce randamente chiar și de 10% – 15%.

Ce sunt dividendele – cum poți câștiga bani din dividende

Cu toate că avem de-a face cu o serie de companii mature și stabile din punct de vedere financiar, companii care distribuie dividende an de an există riscul ca prețul acțiunilor să înregistreze fluctuații de la o zi la alta sau de la o lună la alta. Pot apărea factori externi sau reglementări care să afecteze pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp business-ul companiilor și acest lucru să se resimtă imediat în prețul acționilor.