Analizând comportamentul investițional a mai multor investitori, studiile au arătat că adevărata provocare pe care o întâmpină majoritatea investitorilor nu constă în alegerea companiilor care vor performa cel mai bine în următoarea perioadă, ci în controlarea celor două emoții care conduc piața bursieră: lăcomia și frica.

Investitorii de succes reușesc constant să obțină randamente mai mari decât restul pieței, nu pentru că au la dispoziție sume uriașe de bani, ci pentru că au identificat înclinațiile lor naturale și le-au încadrat într-o strategie de investiții care li se potrivește perfect modului lor de gândire.

Așa cum zicea și vestitul Warren Buffet

Succesul în domeniul investițiilor nu e corelat cu nivelul IQ, atuul de care e nevoie de fapt e temperamentul de a controla impulsurile de moment ce pot aduce necazuri în cadrul portofoliilor de investiții

Parcurgând întrebările din chestionarul următor, iar la final analizând răspunsurile date (nu există răspunsuri corecte sau greșite), te vei cunoaște un pic mai bine ca investitor.

  1. Ești la volan și intri într-o localitate unde limita de viteză este de 50 km/h. Cum procedezi?
    1. Circuli cu viteza redusă sub 50 km/h, așa cum prevede legea.
    2. Circuli cu o viteză de până la 60 km/h, știind că vei primi amendă doar în cazul în care depășești acel prag.
    3. Ignori limitarea de viteză și circuli cu ce viteză te simți tu confortabil.
    4. Circuli regulamentar, reducând viteza în preajma trecerilor de pietoni.
  1. Mergi într-un parc de distracții. Care crezi că va fi caruselul pe care îl vei încerca prima dată?
    1. Caruselul pentru copii, împreună cu copiii tăi.
    2. Cel cu mașinuțe electrice, deoarece îți aduce aminte de copilărie.
    3. Trenulețul groazei, deoarece îți oferă adrenalină maximă.
    4. Mergi direct la zona cu mâncare și alte delicatese.
  1. Mergi la cumpărături într-un supermarket, iar pe raft găsești mai multe branduri pentru un produs pe care ți-l dorești. Ce variantă vei alege în final?
    1. Brandul de produs pe care l-ai ales și în trecut.
    2. Pentru că astăzi e la reducere vei alege un brand mai scump.
    3. Un produs al unui brand nou, care promite rezultate spectaculoase.
    4. Un produs al unui brand cu un preț decent, care nu are etichetă în limba română, dar are multe recomandări bune pe internet

 

  1. Care este scenariul care te bucură cel mai mult atunci când accesezi contul tău de investiții (în cazul în care nu ai încă un cont de investiții deschis, fă un exercițiu de imaginație)?
    1. Indicii bursieri au urcat cu procente bune, dar compania pe care o urmărești are o creștere de doar un procent.
    2. Compania pe care o deții în portofoliu a raportat rezultate financiare sub așteptări, iar acțiunile au scăzut brusc, oferind astfel posibilitate de a achiziționa noi acțiuni la un preț mult mai mic.
    3. O companie pe care o deții în portofoliu s-a tranzacționat în ultimele 6 luni la prețuri între 1 leu/acțiune și 5 lei/acțiune. În acest moment se află foarte aproape de limita inferioară a intervalului, oferind astfel posibilitatea unei noi oportunități de cumpărare.
    4. Una din companiile pe care le deții în portofoliu înregistrează o creștere de 15% fără un motiv întemeiat, astfel că va trebui să cercetezi care este cauza avansului.
  1. Care consideri că sunt informațiile care îți vor da îndeajuns de multă încredere să realizezi o investiție?
    1. Preferi să citești constant știri legate de compania pe care o urmărești, care să fie discutate și analizate de presa de specialitate.
    2. Preferi să analizezi produsele companiei și părerile clienților legate de acele produse.
    3. Realizezi pe cont propriu analize ale situațiilor financiare raportate de companie și citești diverse alte analize făcute de specialiști.
    4. Te informezi pe cont propriu asupra situației sectorului de activitate din care face parte compania la nivel european sau global.

 

  1. Una din companiile pe care le deții în portofoliu este subiect de primă pagină. Care din următoarele scenarii îți va provoca cele mai mari emoții?
    1. Compania anunță că nu va putea plăti dividende în acest an.
    2. Lansarea pe piață a unui produs va fi amânată pentru o dată ce va fi comunicată ulterior.
    3. Compania anunță că va demite actuala conducere și va instala în funcție un manager cu o vastă experiență în domeniu.
    4. Moneda țării va suferi o depreciere în perioada următoare.
  1. Care din următoarele companii consideri că este potrivită pentru tine?
    1. O companie matură, cu un business stabil, care se poate dezvolta prin eficientizarea costurilor și eventuale achiziții.
    2. Un start-up care nu a impresionat încă și s-ar putea să nu o facă pentru încă câțiva ani.
    3. O companie inovatoare, a cărei acțiuni sunt foarte volatile, dar care are potențial de dezvoltare.
    4. O companie cu poziție de piață strategică, care se poate dezvolta în continuare, ajutată de o strategie de extindere pe piețe externe.

 

  1. Prin ce fel de “ape tulburi” ai putea să înoți, astfel încât să îți atingi scopul investițional?
    1. Nu caut un avans spectaculos în portofoliu, sunt dispus să accept și randamente mai modeste, atât timp cât nu pierd bani.
    2. Sunt dispus să accept câteva eșecuri până când voi lovi exact ținta dorită.
    3. Sunt dispus să păstrez acțiunile unei companii în portofoliu chiar și în vremuri mai tulburi, dacă sunt sigur că răsplata va fi pe măsura așteptărilor.
    4. Pot accepta o volatilitate cauzată de factori care nu țin de managementul companiei, dacă am încredere în business-ul acelei companii.

 

Primeste tutorialul gratuit de investitii

Cum interpretezi rezultatele?

Majoritatea răspunsurilor de tip A

Ești un investitor care nu se împacă prea bine cu riscul. Răbdarea este arma ta secretă.

La fel ca Warren Buffet dispui de răbdarea necesară pentru a aștepta companii bune la prețuri reduse. Deținerile tale din portofoliu vor fi probabil companii cunoscute, stabile din punct de vedere financiar, plătitoare de dividende care au fost vândute la un moment dat la prețuri atractive.

Majoritatea răspunsurilor de tip B

Apreciezi companiile cu o situație financiară solidă și un management bun, dar ești dispus să te uiți și în zone unde nu toată lumea îndrăznește să se uite. Mai exact, este vorba de zona companiilor de talie mică sau mijlocie.

În timp ce mulți investitori se bat pentru companiile ce distribuie dividende mari, în acest an tu ești în căutarea companiilor mici și mijlocii, care ar putea oferi o surpriză plăcută la următoarea raportare financiară.

În tot acest demers ești dispus să accepți riscul legat de lichiditatea mai redusă a acestor companii și volatilitatea ceva ridicată, fiind conștient de faptul că randamentul obținut în urma unei investiții reușite de acest tip poate fi destul de ridicat.

Majoritatea răspunsurilor de tip C

Ești mereu în căutarea companiilor ce inovează, se reinventează și creează o nouă piață acolo unde nimeni nu credea că există o cerere pentru așa ceva. De cele mai multe ori metodele de evaluare convenționale nu pot fi folosite în evaluarea acestor companii.

Investitorii, în căutarea acestor companii, sunt dispuși, de cele mai multe ori, să facă muncă suplimentară de cercetare în evaluarea unor oportunități de investiții în acest sens deoarece știu că identificarea corectă a unei astfel de companii le poate aduce randamente uriașe. O astfel de investiție este însoțită totodată și de riscuri la fel de mari, de aceea flexibilitatea ar trebui să fie o altă calitate de care dispui în acest caz.

Majoritatea răspunsurilor de tip D

Ești conștient de potențialul companiilor din România dar preferi să-ți îndrepți atenția și către alte piețe sau instrumente financiare.

Chiar dacă includerea în portofoliu a unor titluri din afara țării sau a altor tipuri de instrumente financiare presupune o muncă suplimentară de cercetare și informare, acest lucru nu te sperie, ba chiar te face mai curios și dornic de a învăța lucruri noi.

Combinație între A, B, C, D

Cauți mereu cea mai bună metodă de a crește valoarea economiilor realizate și ești conștient că randamentele din investițiile bursiere te pot aduce cu un pas mai aproape de independența financiară.

De multe ori însă te îndoiești de strategia ta de investiții și astfel te abați de la drumul stabilit inițial sau corecțiile bursiere din ultima perioada te fac să te gândești dacă nu era mai bine să vinzi deținerile din portofoliu.

Răspunsurile date arată că ai o mentalitate potrivită pentru construirea unui portofoliu de investiții echilibrat și identificarea celor mai bune oportunități de pe piață, însă mai ai nevoie de un gram de încredere.