Condamnarea lui Liviu Dragnea la trei ani și jumătate de închisoare a fost cu siguranță cel mai mediatizat și comentat eveniment al lunii Mai 2019. Atât televiziunile cât și rețele sociale, au dezbătut intens știrea, iar transportarea politicianului la penitenciar s-a transformat imediat într-un adevărat pelerinaj, zeci de oamenii așteptându-l în fața penitenciarului pentru a-i transmite „gânduri bune”.

Puțini români știu însă că odată cu condamnarea lui Liviu Dragnea și rezultatul alegerilor europarlamentare sunt mai bogați cu câteva sute sau chiar mii lei.

Cum adică suntem mai bogați în urma condamnării lui Dragnea?

Citind titlul articolului și primele paragrafe introductive, probabil mulți dintre voi ați căutat și nu ati găsit în portofel sau în conturile bancare acele sute sau mii de lei despre care vorbeam anterior.

Din păcate nu ați căutat în contul sau locul care trebuie! Banii câștigați sunt în Pilonul 2 de pensii pe care orice român îl are deschis la un administrator independent.

Pilonul 2 de pensii este un fond administrat de către administratori privati unde în fiecare lună o mică parte din contribuția către pensie, (mai exact 3.75%) este virată de către statul român. Banii sunt pe numele contribuabilului și contul este deschis pe numele lui, banii fiind doar administrați de acești administratori privați.

Avantajul acestor fonduri de pensii private este faptul că banii sunt investiți, nu sunt puși la saltea. Administratorii de fonduri sunt în permanentă căutare de active în care să investească  banii primiți, banii putând fi investiți doar în instrumente cu risc scăzut spre mediu, cum ar fi: titlurile de stat, depozite bancare, obligațiuni municipale sau corporative sau acțiuni.

Pentru fiecare leu încasat de la noi, participanții la fondurile de pensii, administratorii de fond emit unități de fond. Atunci când fondurile au început să funcționeze, valoarea unității de fond a fost de 10 lei. Prin urmare, dacă un participant plătea o contribuție de 100 lei, el primea 10 unități de fond.

La sfârșitul fiecărei zile, valoarea investițiilor realizate de către administratorii de fonduri este evaluată la prețul pieței și se determină valoarea totală a investițiilor.

Să presupunem că cei 100 lei au fost investiți și au adus un profit de 2 lei. Atunci valoarea curentă a investițiilor este de 102 lei. Cum fondul a emis pana acum 10 unități de fond, valoarea unității de fond este de 10,2 lei. Așadar,  “avuția” participanților la fond a crescut.

Calcularea valorii unității de fond se repetă în fiecare zi, astfel că zilnic se comunică o nouă valoare a unității, denumită pe scurt VUAN.

Având noua valoare în momentul în care un contribuabil va face o nouă contribuție de 100 de lei, nu vei mai cumpăra unități de fond la 10 lei pe unitate, ci la valoarea unității din ziua respectiva. În acest fel se asigura un tratament egal pentru toți participanții, indiferent de momentul în care cumpăra unități de fond.

Cum au câștigat românii bani în urma condamnării lui Dragnea?

Fondurile de pensii investesc o parte din banii noștri în acțiuni listate la Bursa de Valori București. Investițiile sunt plasate în acțiuni ale unor companii mari, mature care sunt considerate a fi sigure, companii plătitoare de dividend cum ar fi: Romgaz, OMV-Petrom, Transgaz, Banca Transilvania și altele. Acțiunile acestor companii sunt tranzacționate zi de zi la bursă iar prețul lor fluctuează de la o zi la alta în funcție de știrile apărute în presă și mai ales de rezultatele financiare raportate periodic.

Condamnarea lui Liviu Dragnea a adus mult entuziasm la bursă, iar acest lucru s-a văzut foarte bine în prețul acțiunilor care pur și simplu “a explodat” la ora amiezii când s-a dat sentința.

Evolutia indiceleui BET in ziua pronuntarii sentintei

Evolutia indiceleui BET in ziua pronuntarii sentintei

Orice creștere sau scădere a prețului acțiunilor listate la bursă se reflectă imediat și în valoarea unităților de fond ale fondurilor de pensii. Acest lucru însemnând automat că fiecare român este mai bogat sau mai sărac în funcție de evoluția bursei.

De exemplu, în Decembrie 2018 când Guvernul Dăncilă a emis “vestita” ordonanță de urgență 114 care a prăbușit brusc toată bursa, valoarea unităților de fond ale pilonului doi de pensii a fost grav afectată așa cum se vede și graficul de mai jos. Așadar, avuția noastră a fost afectată în mod negativ.

Evolutie dondului NN Pensii decembrie 2018
Evolutia indicelui BET in decembrie 2018

Revenind la condamnarea lui Liviu Dragnea, evoluția ascendentă a bursei nu s-a oprit imediat a doua zi, după condamnarea politicianului. Rezultatele alegerilor europarlamentare au adus mult optimism pe piața de capital și de la momentul acela bursa a intrat pe un trend ascendent.

Acest lucru însemnă automat că și valoarea unităților de fond ale pilonului 2 de pensii și investițiile noastre au avut de câștigat. Astfel dacă ne uităm la valoarea unității de fond a fondului administrat de NN putem constata că în data de 27 Mai (data finalizării procesului) aceasta avea o valoare de 24.58 lei iar la data redactării acestui articol unitatea de fond a ajuns la o valoare de 24.86 lei adică o evoluție de 1.1% în 2 săptămâni, echivalentul dobânzii unui depozit bancar constituit pe un an de zile.

Evolutie fondului NN Pensii perioada Mai - Iunie 2019
Evolutia indicelui BET Mai - Iunie 2019

Revenind la subiectul articolului, câți bani au câștigat românii în urma condamnării lui Dragnea, putem face niște calcule simple pornind de la valoarea unității de fond la data anunțării sentinței 27.05.2019 și data redactării acestui articol. Deoarece fiecare participant la pilonul 2 de pensii are un număr diferit de unități de fond în cont în funcție de nivelul salarial și data angajării am realizat mai multe calcule pornind de la 500 de unități până la 5000 de unități.

Unități de fondValoare 27.05.2019Valoare 09.06.2019Diferenta lei
5001229012428138
7501843518642207
10002458124856275
25006145262140688
50001229051242801375