Băncile listate la Bursa de Valori București au avut un an 2019 extrem de bun raportând rezultate peste așteptările analiștilor și investitorilor.

Criza sanitară declanșată la începutul acestui an a determinat conducerile băncilor să-și revizuiască așteptările legate de rezultatele financiare pe care le-ar putea raporta în acest an și chiar să hotărască anularea distribuțiilor de dividende.

Cu toate că BNR și Banca Centrală Europeană a recomandat băncilor să nu distribuie dividende în acest an, Banca Transilvania a rămas fermă în politica de distribuire a profitului și a distribuit în acest an un dividend în valoare de 0.11 lei/acțiune.

Având în vedere contextul complicat în care ne aflăm mi-am propus în cele ce urmează ne uităm peste principalii indicatori financiari ai băncilor și să încercăm să stabilim dacă momentan sunt ieftine sau scumpe.

Cum evaluăm băncile listate la bursă?

Investitorii la bursă evaluează de regula băncile cu ajutor multiplului de preț Price to Book Value (PBV) care reflectă de fapt valoarea pe care o dau acționarii activelor nete deținute de bănci. Astfel, o valoare de 1.3 a multiplului PBV ar însemna că acționarii plătesc 1.3 lei pentru fiecare leu din activul net al băncii.

Consider însă că în cazul băncilor este important să evaluăm și alți indicatori financiari relevanți precum rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) sau rentabilitatea activelor (ROA).

Rentabilitatea capitalurilor proprii ne arată cât de bine reușește managementul băncii să utilizeze capitalurile proprii pentru a obține profit. Iar rentabilitatea activelor arată eficiența utilizării activelor băncii în obținerea profitului. În cazul ambilor indicatori o valoare mai mare este considerată mai bună.

Acum că am explicat noțiunile financiare și am stabilit care sunt cei mai importanți indicatori financiari pe care trebuie să-i urmărim putem să analizăm un tabel comparativ în care am adunat date despre cele mai mari și mai cunoscute bănci europene.

Cum sunt evaluate băncile listate la BVB?

Așa cum se poate observa din tabelul de mai sus ambele bănci listate la BVB par scumpe din punct de vedere a multiplului de pret PBV afișând valori de 0.9 sau chiar 1.2 față de o mediana de 0.3 a celorlalte bănci din regiune.

Pe baza multiplului de preț P/E cele două mari bănci listate la BVB par corect evaluate fiind aproape de mediana sectorului bancar din regiune.

Analizând însă valorile celorlalți indicatori financiari putem constata că atât Banca Transilvania cât și BRD stau cu mult mai bine față de celelalte bănci la capitolul rentabiltatea activelor sau rentabilitatea capitalurilor proprii.

Băncile noastre stau foarte bine și din punct de vedere a marjelor de profitabilitate afișând marje de 30% sau chiar 40%.

Un alt aspect important de care trebuie să ținem cont înainte de a trage o concluzie finală este randamentul dividendelor. Astfel, randamentul mediu al dividendelor oferit de băncile listate la BVB în ultimii 5 ani a fost de aproximativ 7% pe cand randamentul mediu oferit de celelalte bănci listate din regiune a fost de 3.4%.

În concluzie, aș zice că momentan băncile listate la BVB par a fi corect evaluate afișând multiplii P/BV peste medie însă compensează prin marje de profitabilitate mult mai bune, indicatori de rentabilitate peste medie și randamente ale dividendelor duble.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!