În articolele de pe blog și episoadele video-blogului Investestelabursa.ro am pus de multe ori accentul pe pe rezultatele financiare ale companiilor, venituri, cifră de afaceri, profit net, dividende sau mai nou dividende speciale, toate aceste lucruri fiind extrem de importante atunci când luăm decizia de a investi într-o companie. Dar acestea sunt doar o parte a domeniului ce se numește analiză fundamentală. În cele ce urmează am să fac o scurtă introducere în ceea ce se numește analiza tehnică acesta fiind și domeniul ce m-a atras pe mine către investițiile la bursă.
Ce este analiza tehnică?
Analiza tehnică sa referă la studiul graficelor de preț și realizarea unor estimări pentru evoluțiile viitoare. Dacă analiza fundamentală ne spune de ce să cumpărăm sau să vindem acțiunile unei companii, analiza tehnică ne spune când anume e cel mai bun moment de a cumpăra sau vinde acțiunile acelei companii. Ambele metode de analiză sunt extrem de utile unui investitor și sunt de părere ca un investitor, pentru a-și maximiza profitul ar fi bine să cunoască câte puțin din ambele.
Nu putem însă sa vorbim despre analiza tehnică fără sa amintim de Teoria lui Dow.
Unul din instrumentele utilizate de analiștii tehnici pentru a măsura cererea și oferta și a previziona prețul acțiunilor este teoria lui Dow. Această teorie, fundamentată de Charles Dow la începutul secolului, este probabil cea mai veche abordare tehnică și formală a pieței. Este utilizată și în prezent pentru a indica modificările sau “răsturnările” de preț și tendința pieței în ansamblu sau pentru titlurile individuale. Teoria lui Dow pleaca de la premisa că piața evoluează la întâmplare și este influențată de trei tendințe (sau trenduri cum le vom numi noi în continuare) ciclice distincte care îi determină orientarea generală. Prin urmărirea și observarea acestor trenduri se pot face estimări ale tendinței generale a pieței.
Aceste trenduri pot fi foarte ușor recunoscute după poziția maximelor și minimelor intermediare. Un trend care are minime din ce în ce mai sus, este un trend ascendendent. Un trend care înregistrează maxime din ce în ce mai joase este un trend descendent, iar un trend care nu evoluează nici ascendent, nici descendent este un trend lateral sau în consolidare.
Trei resurse utile pentru construirea unui portofoliu de investiții
- Cum descoperi cele mai bune investiții?
- Cum economisești pentru a investi?
- Investiții în companii ce distribuie dividende
Graficele în analiza tehnică
Trendurile pot fi cel mai bine observate și studiate pe grafice. Cu toții cred că am fost curioși la un moment dat să ne uităm pe un grafic al unei companii iar pentru asta am folosit desigur un grafic tip line, care e cel mai usor de ințeles.
Analiștii tehnici folosesc însa grafice de tip bară sau candlestick (lumânări japoneze). Aceste tipuri de grafice sunt folosite de analiști pentru că expun mai multe informații despre sentimentul pieței decât clasicele grafice de tip linie.
Lumânările japoneze
Lumânările japoneze își au originile în Japonia, unde erau folosite în tranzacționarea orezului. Steve Nison este omul care a adus tehnica lumânărilor japoneze în occident și a dezvoltat-o începând cu anii 1990. Lumânările Japoneze după cum puteți vedea și în imaginea alăturată au la bază 2 tipuri. Lumânările verzi care indică o creștere a prețului și lumânările roșii care indică o scădere a prețului pentru ședința respectivă.
In cazul unei lumanari de crestere pretul a deschis in partea de jos a lumanarii iar sedinta de tranzactionare s-a incheiat la pretul din partea superiora a lumanarii. In cazul unei lumanari de scadere sedinta a debutat la pretul din partea de sus a lumanarii si a coborat iar lumanarea s-a inchis la pretul din partea de jos. Deasemenea cred că ați observat deja că lumânările au și o codiță în partea de sus și jos. Acestea reprezintă defapt prețul maxim sau prețul minim care s-a atins în ședința respectiva și se numește în analiza tehnică umbră.
3 tipuri de lumânări care indică o schimbare de trend
Acestea noțiuni fiind stabilite as vrea sa vă prezint 3 tipuri de lumânări pe care le veți întâlni destul de des în grafice. Cunoașterea acestor lumânări vă poate da indicii asupra evoluției ulterioare a prețului.
Lumânarea de tip ciocan (Hammer)
Lumânările de tip Hammer se formează într-un trend descendent și pot fi recunoscute după corpul mic
și umbra lungă din partea de jos. Acest tip de lumanare atenționează investitorii că trendul curent poate fi pe sfârșite. Umbra lungă în partea de jos indică faptul că vânzătorii au încercat sa ducă prețul în jos dar bătălia prețului a fost câștigată în final de cumpăratori care au reușit totuși să aducă prețul ceva mai sus. Cu cât este mai lungă umbra, cu atât mai mare este forța cumpărătorilor și potețialul trendului de a-și schimba direcția.
Lumânare tip ciocan inversat
Se regăsește într-un trend ascendent este caracterizată de un corp mic și o umbra lungă în partea de sus de multe ori acesta fiind de 2 ori mai mare decât corpul lumânării. Lumânarea de tip ciocan inversat avertizează investitorii că trendul ascendent este pe cale de a se încheia. Umbra din partea de sus arată faptul că tabăra cumpărătorilor a încercat să împingă în continuare prețul în sus dar în final bătalia prețului a fost câștigată de vânzători care au reușit să aducă prețul mult în jos.
Lumânare tip Doji
Lumânările de tip Doji au prețul de închidere egal cu prețul de deschidere, corpul lumânării este foarte mic sau aproape inexistent. Acest tip de lumânare sugerează indecizie, lupta dintre cumpărători și vânzători fiind evidențiată de umbra foarte mare din partea de sus sau jos a lumânării.
Lumânările de tip doji pot semnaliza un punct de maxim sau un minim local, în funcție de poziția lor pe grafic. Astfel, dacă doji apare într-un trend ascendent, după o serie de lumânări de creștere, se poate deduce că vânzătorii au intrat în piață în timp ce cumpărătorii își pierd din putere și nu mai pot susține creșterea. Deasemena dacă o lumânare Doji se apare într-un trend descendent, în zona unui minim, poate semnaliza schimbarea unui trend descendent.
Trei resurse utile pentru investitorii incepatori
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.