Orice investitor la bursă visează să găsească cea mai profitabilă strategie de investiții care să-i indice când să cumpere acțiuni și când să se pună la adăpost de o eventuală criză economică. Din păcate o astfel de strategie de investiții nu există până chiar si celebrul Warren Buffet spunea la un moment dat:

People that think they can predict the short-term movement of the stock market — or listen to other people who talk about (timing the market) — they are making a big mistake

Pornind tot de la spusele celebrului investitor Warren Buffet “Cumpără chiar și atunci când e sânge pe străzi” și de la ultimele sale investiții în acțiunile Apple mi-am propus să analizez trei strategii simple de investiții pe care le poate pune în aplicare orice mic investitor la bursă.

În calitate de investitor la bursă suntem deseori puși în situația în care ne dorim ca prețul acțiunilor pe care le deținem deja în portofoliu să crească dar pe de altă parte, atunci când urmărim să mai cumpărăm acțiunile acelei companii ne dorim ca prețul să coboare. De multe ori, din dorința de a prinde un preț mai bun, stau și așteaptă o ocazie de a intra la cumpărare și ratează un val de creștere al prețului.

Care investiție crezi că e mai profitabilă?

Analizează graficul de mai jos. Dacă ai avea 1200 de lei disponibili pentru a-i investi într-o afacere care ar avea una din evoluțiile de mai jos. În care ai investi?

Evolutie grafica companii

Pentru majoritatea persoanelor, răspunsul e simplu. Compania A are o creștere liniară și a crescut de de la 1200 lei la 2400 lei. Compania B a ajuns să valoreze 1800 lei și compania C și-a revenit după o cădere și a ajuns la 1200 lei.

Dar dacă schimbăm puțin datele problemei și acum investiția de 1200 lei se realizează lunar, investind în fiecare lună câte 100 lei pe parcursul unui an.  Chiar dacă pare greu de crezut cea mai profitabilă investiție ajunge să fie Compania C care ajunge să valoreze 1710 lei pe când compania A valoareaza la finalul celor 12 luni 1580 iar compania B a ajuns să valoreze 1590 lei.

Cum obții un cost mai bun pentru investițiile tale? – Strategii de investiții

Explicația din spatele acestui exercițiu vine din faptul că investind constant sume mici de bani se obține la final un preț mediu mai bun. Strategia de optimizare a prețul mediu (Dollar Cost Averaging) este o folosită de investitorii care au o toleranță mai scăzută la risc și este în general folosită în cazul investițiilor mai volatile cum ar fi investițiile pe bursă, ETF-uri, indici sau investițiile în fonduri de acțiuni.

Investiția unei sume mari de bani într-o companie listată la bursă se poate dovedi o adevărată provocare, existând riscul de a cumpăra acțiunile la prețul cel mai mare. Riscul poate fi diminuat semnificativ prin împărțirea sumei în părți egale și investiții constante pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Pentru a exemplifica această strategie am realizat 2 simulări pe un emitent care s-a aflat o lungă perioadă de timp pe un trend descendent (Nucelarelectrica perioada 2013 – 2017) și un altul care a evoluat pe un trend ascendent în perioada 2014 – 2017 (Transgaz).
Am realizat calculele pornind de la premisa ca un investitor ar fi cumpărat acțiunile companiilor la fiecare început de luna martie, iunie și septembrie și ar fi investit de fiecare data 1000 lei.

Strategia de optimizare a costului mediu – Dollar Cost Averaging

În urma simulărilor realizate rezultatul arată că în cazul Nuclearelectrica a cărei acțiuni au scăzut de la listare până la valoarea de 4,8 lei la finalul anului 2017 (scădere de peste 58%) randamentul portofoliului în cazul investițiilor constante ar fi de -26.1% luând în calcul dividendele distribuite de companie și toate comisioanele de tranzacționare.

Randament investitie 3000 lei in actiunile SNN 2014 – 2016

În cazul companiei Transgaz care s-a aflat pe un trend ascendent în perioada 2014 – 2017 randamentul portofoliului ar fi fost de 39% dacă ținând cont de valoarea dividendelor încasate și toate comisioanele de tranzacționare.
După cum se poate observa strategia de investiții ce presupune investiția unei sume constante de bani, chiar dacă pare absurd, lucrează în favoarea noastră în perioada în care prețul acțiunilor coboară. Cumpărând mai multe acțiuni pe măsură ce prețul coboară se obține la final un cost mediu mai mic.

Randament investitie TGN 2014 – 2016

O altă variantă a optimizării prețului mediu se poate realiza prin cumpărarea unui număr constat de acțiuni, indiferent de preț, la intervale regulate de timp.
În urma unei simulări a acestei strategii pe aceleași doua companii cumpărând constant câte 100 de acțiuni în perioada 2014 – 2017 un investitor ar fi obținut un randament de -29% în cazul Nuclearelectrica și un randament de 31.5% în cazul Transgaz luând în calcul toate dividendele distribuite și costurile de tranzacționare.

Resurse utile pentru strategii de investiții bine gândite

  1. Cinci tipuri de portofolii de investiții analizate
  2. Unelte utile pentru investitorii la bursă
  3. Cum gândește un investitor?

Strategia de optimizare de sumei investite – rezultate

O variantă modificată și mai puternică a strategiei de optimizare de prețului mediu presupune cumpărarea de mai multe acțiuni atunci când prețul coboră sub prețul de achiziție și scăderea numărului de acțiuni cumpărate atunci când prețul urcă peste valoarea de achiziție a acțiunilor.
Am simulat strategia de optimizare a sumei investite pentru acțiunile Romgaz în intervalul de la listare și până în prezent și tinând cont de toate costurile de tranzacționare și dividendele plătite de companie.
Rezultatele simulării indică un randament de 54% fată de un randament de 50% în cazul strategiei de optimizare a costului mediu în cazul investiției unei sume constante de 1000 lei.

Rezultat simulare investitie SNG – value cost averaging

Concluzii

Analizând cele două tipuri de investiții putem constata că în cazul strategiei de optimizare a costului mediu prin investiția unei sume constante de bani investitorii cumpără mai multe acțiuni datorită faptului că prețul acțiunilor scade. În cazul strategiei de optimizare a sumei investite investitorul achiziționează mai multe acțiuni și investește mai mulți bani doar atunci când prețul acțiunilor scade reușind astfel să obțină în final un cost mediu mai redus.

Din păcate nu toți investitorii se simt confortabil aplicând aceste strategii mai ales atunci când acțiunile companiilor intră pe un trend descendent mai lung. Puțini investitori au determinarea de a urma în continuare strategia de optimizare a sumei investite și să cumpere mai multe acțiuni ale companiei. În astfel de situații investitorii cu experiență, precum Warren Buffet, recomandă o reanalizare a business-ului companiei iar dacă în urma analizei se constată ca scăderea nu a fost cauzată de schimbări de natură fundamentală din partea companiei aplicarea strategiei poate continua.

Riscurile asociate acestei strategii sunt date de debalansarea portofoliului de investiții. În urma aplicării strategiei investitorul poate constata că a alocat o sumă exagerat de mare de bani pe un emitent care nu perforează bine în speranța că la un moment dat își va reveni. Așadar strategiile de optimizare trebuie neapărat însoțite de analiza riguroasă din punct de vedere fundamental și de urmărirea alocărilor financiare din cadrul portofoliului.

Strategiile prezentate în acest articol sunt ușor de înțeles, simplu de aplicat și sunt dedicate investitorilor ce nu se simt confortabil să investească o sumă mare de bani încă de la început.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!