Majoritatea dintre noi ne dorim să câștigăm un leu sau doi în plus pe lângă salariul lunar de la locul de muncă. Pentru a obține însă acești bani unii lucrează ore suplimentare alții își mai iau încă un job part-time sau își sacrifică weekend-urile efectuând diverse lucrări. Al 13-lea salariu cum este cunoscut de toată lumea a fost pentru mult timp un beneficiu mult râvnit pentru o perioadă lungă de timp.Bonusul oferit de regulă angajaților din domeniul public era acordat de regulă înaintea sărbătorilor de iarnă venind așadar în completarea celor 12 salarii din anul respectiv. Criza economică a dus însă la tăierea acestui beneficiu iar în momentul de față n-aș putea să spun câte instituții publice sau angajatori din domeniul privat mai oferă al 13-lea salariu.

Cum poți câștiga al 13-lea din investiții la bursă?

Investițiile la bursă sunt privite de majoritatea românilor cu reticență și teamă fiind considerate de mulți ca fiind un joc de noroc. Multe persoane și-au format o serie de preconcepții legate de domeniul investițiilor la bursă și consideră că acest domeniu este unul exclusivist în care doar o categorie selectă de persoane poate avea acces. Proiectul Investestelabursa.ro a fost lansat tocmai cu scopul de a spulbera aceste mituri și de a demonstra că oricine poate investi la bursă și obține randamente superioare depozitelor bancare, suma minimă deschiderii unui cont de investiții la bursă fiind de 1500 lei.

Având toate aceste preconcepții puține persoane sunt conștiente de faptul că companiile listate la Bursa de Valori București au distribuit în ultimii 2 ani cele mai mari dividende din lume. Adică au distribuit 90% din profitul realizat în 2016 către investitorii ce au deținut acțiunile acelei companii la o anumită dată calendaristică.

Ce sunt dividendele și cum poți profita de companiile care distribuie dividende?

Multe dintre companiile listate la Bursa de Valori București “recompensează” periodic investitorii ce cumpără acțiunile lor și le dețin în portofoliu la o anumită dată. Conform legii companiile în care statul este acționar majoritar sunt obligate să distribuie cel puțin 90% din profit prin dividende. Dividendele reprezintă așadar o mică parte din profitul acelei companii obținut în anul anterior. Fiecărui acționar ce deține cel puțin o acțiune a acelei companii la o anumită dată, anunțată de companie în prealabil îi revine o parte a profitului.

Distribuția de dividende a devenit deja o tradiție pentru multe din companiile listate la bursă, atât investitorii cât și statul român bazându-se pe aceste venituri din dividende. Cea mai bună dovadă în acest sens fiind chiar planul bugetar pe anul 2018 în care guvernul român a preconizat venituri din dividende în valoare de 3.59 miliarde de lei mai mari cu 16% față de cele încasate în 2017.

Trei resurse utile pentru investiții de succes la bursă

  1. Cati bani poti castiga la bursa?
  2. Pensie linistita prin investitii la bursa
  3. Cum investesti in aur?

Cum câștigi al 13-lea salariu din dividende?

Pentru a intra în posesia dividendelor e nevoie așadar să deții în portofoliu acțiunile unei companii la o anumită dată. Achiziționarea acțiunilor presupune o investiție inițială care poate fi mai mică sau mai mare în funcție de posibilitățile fiecărui investitor. Pentru a oferi un exemplu concret presupunem că o anumită persoană are un salariu net pe lună de 2000 lei și dorește să obțină în acest an al 13-lea salariu din dividende distribuite de companiile listate la bursă.

Conform estimărilor realizate de diverși analiști ai pieței de capital în 2018 câteva companiile listate la Bursa de Valori București vor distribui următoare dividende.

  • Transgaz 49.5 lei/acțiune
  • Romgaz 3.15 lei/acțiune
  • Conpet 8.2 lei/acțiune
  • Nuclearelectrica 0.81 lei/acțiune

Conform codului fiscal venituri din dividende sunt impozitate la sursă cu 5% așadar valoarea dividendului net încasată de investitor devine:

  • Transgaz 47.02 lei/acțiune
  • Romgaz 2.99 lei/acțiune
  • Conpet 7.79 lei/acțiune
  • Nuclearelectrica 0.77 lei/acțiune

Pentru a obține un venit net de 2000 lei drept al 13-lea salariu un investitor ar trebui să cumpere urmatoarele acțiuni

CompanieNumăr acțiuniCost achiziție acțiuniDividende încasate
Transgaz177140 lei800 lei
Romgaz1344777 lei400 lei
Conpet647552 lei500 lei
Nuclearelectrica3893120 lei300 lei
Total22,589 lei2000 lei

Investiția totală necesară 22,589 lei la care se adaugă comisioanele de tranzacționare practicate de broker.

Randament brut al acestei investiții în urma distribuirii de dividende ar fi de 8.85% de 9 ori mai mare decât randamentul oferit de bănci la depozitele bancare. Randamentul poate fi mai mare deoarece din momentul achiziției până în momentul distribuirii de dividende prețul acțiunilor s-ar putea aprecia. Nu trebuie neglijat desigur și faptul că prețul acțiunilor de regulă se corectează cu valoarea dividendului după data de înregistrare.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!