Ministerul Finanțelor a deschis subscrierile pentru un nouă emisiune de titluri de stat destinată populației.

După succesul emisiunii de titluri de stat derulată în vara acestui an când populația a împrumutat statul cu o sumă record, Ministerul Finanțelor aflat într-o continuă goană după bani în această perioadă, vine cu o nouă ofertă de titluri de stat destinată populației.

Analizând noua ofertă de titluri de stat pusă la bătaie de Ministerul Finanțelor putem constata la prima vedere că pentru titlurile în lei atât maturitățile oferite cât dobânzile sunt diferite față de cele din vara acestui an.

Dacă în vară am putut subscrie pentru titluri cu o maturitate de 2 ani respectiv 4 ani, acum avem în ofertă titluri cu maturitate de 1 an respectiv 3 ani.

Am fost surprins să văd că guvernul a venit chiar și cu o ofertă de titluri de stat cu o maturitate pe un an de zile.

Consider că titlurile cu o maturitate pe an, prin dobânda oferită de 3.5%, au fost special introduse pentru a atrage cât mai mulți investitori mici care preferă depozitele bancare.

Având în vedere că în cazul depozitelor bancare dobânzile practicate de marile bănci sunt mai mici de 3% iar acestea mai sunt și impozitate cu 10%, Ministerul Finanțelor speră ca prin oferta de titluri de stat cu o maturitate de un an de zile să atragă sume importante de bani de la acei mici investitori care până acum nu au avut curaj să încerce și altceva.

Cum poți investi în titlurile de stat FIDELIS?

Investițiile în titlurile de stat FIDELIS se pot efectua prin intermediul celor mai mari bănci din România (Banca Transilvania, BRD sau BCR) la sediu prin completarea unui formular dar și online prin intermediul unui intermediar autorizat.

Având în vedere situația dificilă în cere ne aflăm, cea mai facila metodă mi se pare cea online prin intermediul unui intermediar autorizat deoarece vine cu o serie de avantaje pe care am sa le dealiez în cele ce urmează.

În cazul in care doresti sa afli mai multe informatii sau sa investesti in titlurile de stat FIDELIS poți face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA – www.goldring.ro, intermediar autorizat pe piata de capital cu o experiență de peste 22 de ani.

Merită să investești în titlurile de stat FIDELIS?

Oferta derulată de Ministerul Finantelor este perfectă pentru persoanele cu un profil de risc conservator având în vedere că oferă și posibilitatea subscrierilor online prin intermediul companiilor de brokeraj în acest context dificil în care ne aflăm cu toții.

Dobânzile oferite sunt grosso-modo nivel celor oferite în vara acestui an dacă luăm în considerare dieferența între maturitățile celor două oferte. Totodată, având în vedere că inflația estimată pentru anul 2021 este de 3.1% (estimare Erste Research), dobânda oferită acoperă confortabil inflația oferind chiar și un mic câștig spre deosebire de depozitele bancare a căror dobândă era mâncată de inflație.

Pe langă scutirea de impozitul pe profit, un alt avantaj pentru cei care aleg să investească în titlurile de stat FIDELIS, este dat de posibilitatea lichdiarii investiției înainte de termen fără pierdere dobânzii acumulate. Acest lucru este posibil prin intermediul companiilor de brokeraj care oferă posibilitatea vânzării titlurilor pe Bursa de Valori Bucuresti.

După listarea titlurilor de stat la bursă oricine poate lichida titlurile achiziționate în cadrul perioadei de subscriere, la prețul acestora de pe bursă care poate fi mai mare sau mai mic decât prețul de achiziție în funcție de cererea și ofertă.

Pentru a ne face o ideea asupra modului în care ar putea evolua titlurile de stat după ce vor fi listate la bursă ne putem uita la evoluția titlurilor de stat scoase la vânzare în vara acestui an.

Lichiditatea acestora a fost foarte bună, conform datelor publicate pe site-ul bursei valoarea tranzacționată în ultima lună fiind de peste 9 mil lei iar de la listare și până la data publicării acestui articol prețul acestora nu a scăzut sub 100 lei (valoarea principalului).

În concluzie, mă aștept ca și noua ofertă de titluri de stat FIDELIS să fie bine primită de investitori, titlurile de stat fiind o componentă importantă a oricărui portofoliu diversificat de investiții – portofoliu simplu de investiții