Prețul petrolului a suferit vineri a 5-a ședință consecutivă de depreciere cumulând astfel o scădere totală de peste 9% atingând cel mai redus nivel din Noiembrie 2016. Datele publicate Vineri au arătat că numărul sondelor de forare din Statele Unite au continuat să crească și în săptămâna ce tocmai s-a încheiat pentru a 8-a săptămână consectiv.

Evolutia numarului de sonde

Publicarea acestor date combinată cu ultimul raport care a arătat că stocurile de petrol au crescut consistent în ultima perioadă a făcut ca prețul barilului de petrol să scadă și Vineri pe finalul ședinței de tranzacționare cu 1,8%.

Speculatorii de pe petrol prinși pe picior greșit

Prăbușirea din acestă săptămână a prins mulți speculatori pe picior greșit aceștia adoptând încă de la începutul anului poziții long (cumpărare) pe petrol fiind convinși că acordul încheiat de țările membre OPEC va ajuta prețul petrolului să facă o revenire spectaculoasă. Chiar dacă statele membre OPEC par decise sa respecte angajamentele stabilite în luna Februarie, acestea atingând un grad de conformare de 98,5% conform celei mai recente evaluări, statele non-membre cum ar fi SUA profită de pe urma acestui acord reușind să deschidă in fiecare săptămână noi și noi sonde într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Producția de petrol din SUA ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii 37 de ani.

Pozitiile de cumpărare deschise de speculatori

 

Graficul petrolului sparge suport după suport

Analiza grafic zilnic petrol WTI

Cotația petrolului a evoluat mai mult lateral în ultima perioadă încadrându-se într-un pitch-fork lateral începând cu luna august a anului 2016. Graficul petrolului, a încercat și a depășit timd spre finalul anului pragul de 54$ dar nu a reușit să se mențină prea mult timp peste acest preț. După cum se poate vedea și în grafucul zilnic pragul de 54$ se află peste nivelul de 50% a parții superioare a picth-forfului lateral, acest nivel de 50% fiind considerat o rezistență în calea prețului. Deprecierea din ultima săptămână a dus la spargerea mai multor nivele de suport importante ceea ce a produs îngrijorare în răndul analiștilor. Pătrunderea cotației sub linia de mijloc a picth-forkului lateral și totodata sub media mobilă de 100 de zile (cu roșu) e considerat un semn serios de avertizare. Mai mult, coborârea pretului sub media mobila de 200 de zile (cu mov) ce în trecut a oferit suport pretului e considerată deasemenea un lucru foarte îngrijorator. Totodata indicatorul MACD (în partea de jos a graficului) a coborât sub nivelul 0 ce indică o continuare a deprecierilor.

Am încercat să marchez pe grafic posibilele niveluri de suport în calea pretului. Un prim nivel ar fi la 48$ unde cotația petrolului a găsit în trecut o rezistență. Dacă acest nivel de preț nu va rezista atunci am putea asista la o depreciere și mai abruptă până la suportul de 44$ sau chiar 40$.

Sursa: MarketWatch, Profit.ro, Investing.com