Brokerii Goldring deschid pe 20 Ianuarie subscrierile intr-un nou plasament privat de obligatiuni corporative.

Plasamentul privat a fost inchis pe data de 30 Ianuarie.

De aceasta data este vorba de o emisiune de obligatiuni verzi ale companiei Restart Energy One SA.

Restart Energy One  o companie cu focus pe inovatie care acoperă întreg lanțul energetic, de la cercetare, consultanță, dezvoltare, construcție, operare și mentenanță parcuri solare și eoliene și până la segmentul final al lanțului de aprovizionare, al comercializării energiei produse și achiziționate Restart Energy este prezentă pe piața din România și Serbia și, începând cu 2021 intenționeaza să intre pe piețele din Germania și Spania, dar și ale altor state europene.

REO își propune să ajungă la o capacitate instalată din surse de energie regenerabilă de 500 MW până în 2025 Finanțarea acestor capacități se va face printr un mix de împrumuturi obligatare, bancare și private equity Acest prim împrumut obligatar de 5 Mil euro va asigura finanțarea pentru prima faza a strategiei de achiziție.

Misiunea Restart Energy este aceea de a contribui la accelerarea procesului de tranziție către o piață a energiei verzi puternică și sustenabilă, în România și piețele externe vizate Obligațiunile verzi convertibile REO vor susține deblocarea potențialului investițional al infrastructurii, tehnologiilor și serviciilor ecologice Veniturile din obligațiunile verzi convertibile vor fi utilizate EXCLUSIV pentru finanțarea proiectelor ecologice noi sau existente, eligibile, care aduc un beneficiu mediului și climatului.

Update 11 IanuarieRestart Energy și Interlink Capital Strategies formează un joint venture pentru investiții în energie verde în valoare de 500 de milioane de dolari

Obligațiuni VERZI Convertibile

Obligațiunile verzi reprezintă oportunitatea financiară sustenabilă pentru proiectele cu beneficii pentru mediul înconjurător, fiind destinate să finanțeze planuri de afaceri care vizează eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul și silvicultura, protecția ecosistemelor acvatice și terestre, transportul nepoluant, gestionarea durabilă a apei și promovarea tehnologiilor ecologice.

Pe fondul expansiunii pieței mondiale de obligațiuni verzi, se distinge emergența unor titlurilor hibride de valori mobiliare prin intermediul cărora investitorii își pot converti titlurile de valoare în acțiuni.

Înainte de 2020 au avut loc doar 2 emisiuni de obligațiuni verzi convertibile, potrivit Dealogic

Anul acesta cel puțin 5 companii din SUA și Europa au emis astfel de titluri de valoare. Experții pieței de capital se așteaptă ca astfel de titluri să crească odată cu piața de obligațiuni verzi.

În Europa există presiuni legislative prin Regulamentul de taxonomie al UE 2020 852 privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile și prin care se solicită emitenților mari să stabilească praguri de performanță ecologică și să emită documente prin care să explice măsura în care activitățile lor sunt considerate sustenabile Legiferarea proiectului UE va avea loc pînă la sfîrșitul anului 2021 , urmând a se asigura aplicarea deplină a acestuia până la sfârșitul anului 2022.

Emisiunea de obligațiuni verzi convertibile va asigura capitalul de care REO are nevoie pentru a da viață investițiilor sale în Energie Verde. La rândul lor, investitorii își pot îndeplini mandatele de ESG ( sociale și de guvernanță corporativă) și, în același timp, să își diversifice portofoliul și riscul investițional cu instrumente financiare într un sector cu perspective de creștere și stabilitate.

Detalii emsiune obligatiuni corporative Restart Energy One

Suma minima: 100 mii lei

Dobanda: 8 – 10%

Maturitate: 2025

Valuta: RON

Valoare emisiune obligatiuni: 3 – 5 mil euro (denominat in lei)

Compania urmeaza sa fie listata la bursa in 2021 – 2022 iar obligatiunile vor fi convertibile in actiuni Restart Energy One incepand cu anul al 3-lea.

Rezultate financiare Restart Energy One

AnCifra de afaceriProfit Net
201776.7 mil1.87 mil
201887.8 mil1.73 mil
2019128.5 mil1.91 mil
2020 est.116.4 mil3.7 mil

Scăderea ciferei de afaceri pe 2020 se datorează spinoff-ului diviziei de Tradin intr o companie separata. Per total cifra de afaceri furnizare 2020 vs 2019 a crescut +16%.

Indicator2019S1 2020
Lichiditate curentă (AC/DC)0.750.75
Gradul de îndatorare (TD/TA)74.6%68.3%
Grad îndatorare ajustat (exclusiv împrumuturi
subordonate acordate de către acționari)
50%45%

Obiective 2025

Compania isi propune ca pana in 2025 sa ajunga la o capacitate instalata din surse de energie regenerabila de 500 MW.

Emisiunea de obligatiuni va asigura finantarea pentru prima faza a strategiei. Veniturile din obligațiunile verzi convertibile vor fi utilizate EXCLUSIV pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare capacitati noi de productie energie regenerabila sau achizitii de capacitati deja instalate, cu scopul declarat de a ajunge ca-n anul 2025 sa furnizeze consumatorilor proprii, 100% energie verde, ceea ce va genera un beneficiu major mediului și climatului, arată compania.

Roadmap Restart Energy One

Interviu cu CEO-ul Restart Energy One – Armand Domuța